58 123
發新話題

世界級球手都唔識打長膠?

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:36 移動
我覺得Georgett 既批評無乜大問題喎, 佢又無謾罵, 亦有俾建議應該長台既話唔應該搓咁多板, 應該攻多D
如果輸左波後只係一味讚美, 明明睇到有問題都要扮睇唔到, 咁就真係對運動員最差既支持啦

我都想看片

引用:
原帖由 Georgett 於 2012-8-3 22:50 發表
仲以為業餘果D先會出現咁既情形, 原來世界級球手都會係咁, 我覺得冇理由亦唔應該.
仲要輸0-3, 對方大部份波都出枱, 點解香港隊仲要搓咁多板呢? 攻多D不會好一些嗎?
整場賽事我只係睇咗重温嗰三球咁大把,就這 三球而論吧! 首先確認了對手是用防弧膠, 蘇住亞用的防 弧打法比較特別,根據防弧的特點,來球沉, 旋轉弱或接近冇,不能制造旋轉(不過現在有 一些能制造旋轉的防弧套膠),不太吃轉,球 速慢,不好借力!甚至能把一切旋轉及力量回 歸為零!就球速而言,她採用相當快的擊球節 奏如上升初期來彌補球速慢的缺點,是進攻型 的防弧打法,就這一點而言,知識上認知來球 是防弧的特質,可是球就是逼得很快,意識上 走不開!例如:試想像如果力王拉哂手在發力 爆衝,大家的正常反應如何呢會?被衝爆吧, 即意識上球會好快好轉!但係如結果係球來到 跟前卻冇力冇轉又唔快?那打球意識就會很 亂,意識調不好! 回到現實,明明來球應該慢,但現下卻快得要 命,心理及意識調不過來!第二係,生膠對著 不轉球、弧線低以及無力的球是相當不好打, 所以這場賽事是打著下風波!輸球也未嘗不 可,至於輸多少、强弱,有冇盡力在這不評, 始終要看整場賽事才能估計的。另外雙打和單 打是不同的,不過如果係 蘇住亞一個打兩個 就不好打了! 最後,我個人認為,支持還支持,鼓勵還鼓 勵,批評還批評!我批評並不代表我不支持! 我們不要盲目鼓勵也不應惡意批評!最後就是平心討論!
本帖最近評分記錄
BTY AmuItart 正手: Tenergy 05 反手: Tenergy 64
BTY ALC 正手: Tenergy 05 反手: Donic S1
BTY Hadraw Shield 正手: BTY Bryce 反手: KTL Stranger
BTY 朱世爀 正手: Xiom Omega V Pro 反手: TSP Curl P-1
BTY Photino 正手: Xiom Omega VI 反手: Yasaka AntiPower
VICTAS 松下浩二 正手: Tenergy 05 反手: TSP Curl P-4

青見人寫得太好了

引用:
原帖由 niceiceman 於 2012-8-6 12:50 發表
https://www.youtube.com/watch?v=hxEZZVBFIn0&feature=related

咁打就痛苦了
只欲磋 OR/AND 只磋記
<-->
.

1) 其實蘇住亞不是用長膠, 她是用正手生膠反手防弧
2) 姜華珺輸一場但齊體香港贏了, 所以無麥問題 (但香港0:3輸Korea 反而問題大)
3) 蘇住亞既打法 基本上係全世界獨一無二, 輸比佢唔出其 (但如果再打一次, 姜華珺會贏面好大)
wlwlwl
Forehand: inverted
Backhand: Tibhar Grass Dtecs

當年仇寶林香港二流手,但經常嬴到一流尾發忟憎,實戰不足,輸天份

引用:
原帖由 csdaokeung 於 2012-8-6 19:04 發表
當年仇寶林香港二流手,但經常嬴到一流尾發忟憎,實戰不足,輸天份
誰說仇是二流球手呢!當年佢板長膠殺敗不少好手,手感之強,真係一絕!
BTY AmuItart 正手: Tenergy 05 反手: Tenergy 64
BTY ALC 正手: Tenergy 05 反手: Donic S1
BTY Hadraw Shield 正手: BTY Bryce 反手: KTL Stranger
BTY 朱世爀 正手: Xiom Omega V Pro 反手: TSP Curl P-1
BTY Photino 正手: Xiom Omega VI 反手: Yasaka AntiPower
VICTAS 松下浩二 正手: Tenergy 05 反手: TSP Curl P-4

引用:
原帖由 wlwlwl 於 2012-8-6 16:38 發表
2) 姜華珺輸一場但齊體香港贏了, 所以無麥問題 (但香港0:3輸Korea 反而問題大)
3) 蘇住亞既打法 基本上係全世界獨一無二, 輸比佢唔出其 (但如果再打一次, 姜華珺 ...
其實中國咁強大,除咗訓練外,他們背後擁有極龐大嘅團隊,去分析對賽嘅對手,在訓練上也有不同打法嘅球手去陪練,這是無可比疑的!單單一個一隊陪練唐娜到了韓國就打贏了帖雅娜。

講到底其實係輸唔適應
打多次姜羸面都幾大

請問O甘多位C兄, 香港乒總有無這類型的球手
比賽從不介意勝敗,友誼第一,只求開心

引用:
原帖由 C.Y.Paul 於 2012-8-7 10:53 發表
請問O甘多位C兄, 香港乒總有無這類型的球手
在香港打防弧差不多係絕種.
打得最好果個係 徐祥齡 老前輩
wlwlwl

引用:
原帖由 wlwlwl 於 7/8/2012 11:40 發表

在香港打防弧差不多係絕種.
打得最好果個係 徐祥齡 老前輩
多謝C兄 請問徐前輩是打乒總那一個組別

佢至小六十幾啦, 可能七十都有了
早幾年都贏過某些甲組球員

可以睇番2003年既乙組團體錦標賽, 佢既成績:
http://www.hktta.org.hk/cgi-bin/display/event_result_display.cgi?event=470&type=S

wlwlwl

引用:
原帖由 wlwlwl 於 7/8/2012 11:57 發表

http://www.hktta.org.hk/cgi-bin/ ... vent=470&type=S
Thank you very much

引用:
原帖由 wlwlwl 於 2012-8-6 16:38 發表
3) 蘇住亞既打法 基本上係全世界獨一無二, 輸比佢唔出其 (但如果再打一次, 姜華珺 ...
第三點完全中point..., 基本上如果係第一次打既絶大可能會出現呢種情況...再打落去我相信姜會適應...一定會反勝。
明白什麼都總有限期

引用:
原帖由 wlwlwl 於 2012-8-7 11:57 發表

http://www.hktta.org.hk/cgi-bin/ ... vent=470&type=S
徐師父已年過七十...佢係香港隊五、六十年代既代表..., 有本書 "香港乒乓七十年"..裡面有講及徐師父...
明白什麼都總有限期

58 123
發新話題