發新話題

體育精神何在? 希望唔好發生在乒乓球上

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:36 移動

體育精神何在? 希望唔好發生在乒乓球上

體育精神何在? 希望唔好發生在乒乓球上!  今次仲要有中國份, 唔通呢D就係中國特色既國民教育?

http://2012.i-cable.com/olympic/videoPlay.php?video_id=849
i-cable
綜合  -   多支女雙疑為走線消極求敗

公平競技是奧運精神,但這天有兩場羽毛球女雙,偏偏出現想敗 不想贏的場面,裁判一度出示黑牌警告。世界羽毛球聯會表示要調查,考慮是否處分消極比賽的球員。

比賽不想勝出,開球落網,不知是故意或不小心,整場賽事已不止一次。女雙世界排名第一于洋和王曉理竟然公然打消極球,對手南韓的鄭景銀和金荷娜一樣。在小組兩隊都兩連勝,這場輸球都會出線。但如果贏,于洋與王曉理四強就會碰到隊友。南韓贏,下場八強就立即要內鬨。結果,中國組合今次順利爭取求敗。

不止一場有發生同樣事情。另一對南韓組合,何貞恩和金敏貞,分組最後一場鬥印尼的保莉和祖哈莉亦與他們一樣求敗,因為大家已經出線。

裁判出示黑牌示意要取消兩隊資格,後來南韓教練求情,才給予多次機會他們。南韓想敗再變贏。世界羽毛球聯會很關注今次事件,星期三召開聽證會調查。
本帖最近評分記錄

就像今晚的丁寧對李曉霞女單包洒冠亞, 已經不好睇.

如果之前石川羸左就好la, 我現在都無洒心機睇.......

江天一 羸4:0 的話, 男單都好睇好多!!
< -- 新手中的低手
< -- 弧圈再結合慢功

賽制問題, 球員過早知道條線,特登走線.
如果賽會採用即時/現塲抽籤(好似歐聯咁)就唔會有走線問題
本帖最近評分記錄
wlwlwl
Forehand: inverted
Backhand: Tibhar Grass Dtecs

見到人刻意走隙特別把火
<-->
.

我覺得刻意走隙係策略一種 唔洗禁燥 :)
但over左對運動員 觀眾 賽會都唔好
最重要係點去改善
本帖最近評分記錄

回復 3# 的帖子

同意同意
足球成日d球隊為走線以突登輸,其實好正常,
球員都是人,都是聽教練去做,唔關球員事既,
最好抽籤啦

本帖最近評分記錄

最新消息:
那幾對雙打組合已經全部被取消資格

特登開失波走線幾樣衰

引用:
原帖由 henrytam 於 2012-8-1 22:18 發表
最新消息:
那幾對雙打組合已經全部被取消資格
堅定流?

你地一定無聽乒乓達人啦  某國家 在奧運外圍賽差唔多成隊都拿曬飛就係因為用左D聰明方法  想知GA就重溫昔日的乒乓達人

引用:
原帖由 pingpong 於 2012-8-2 00:08 發表

堅定流?
http://2012.i-cable.com/olympic/videoPlay.php?video_id=944

体育精神!!

我好支持!!!
我爱老瓦!

其實公平競技係指咩
今次走線事件以每場波計邊有違反到公平競技
冇人出茅招要贏波 同場對手冇話受唔公平對待
還看其他對手 問心講句 賽制如此 走線係策略 都要有實力先有得走咖
相反 什麼未盡全力比賽等等取消人資格 其實都係比人用黎出茅招既藉口
全力以赴? 適當時候用適當策略最佳策略有咩問題
你打乒總比賽遇到個你知道自己技術好過佢既對手
你想贏 決定穩健為主 打多幾板打佢失誤什少爆沖佢
咁佢輸左既時候又可以投訴對手冇全力進攻佢應該判輸?
請唔好站係道德高地說話 咁樣做總是容易
有時犯法(規矩)唔一定做錯
更何況今次冇人犯規 取消人資格已經唔合理 戲屎係另一回事
都國家級運動員啦 佢地當然知運動係咩一回事
但唔通佢地要用觀眾想要既方法話比大家知咩
巴寒夠勁啦 但佢地有時贏完一球搓完場可能為保留體力亦為戰術
當然你都可以話: "為左贏 咁茅咖"
係 作為皇馬球迷我都覺得好賤咖
但我唔會話佢地冇體育精神 因為佢地有實力 呢個亦係策略
不過順帶一題 皇馬已經證明搶攻巴寒係可行
本帖最近評分記錄

回復 13# 的帖子

唔係賽規有問題根本就冇事發生

全力支持取消她們資格, 現實一點說, 羽毛球是體力重於技術的運動, 為眾所周知走線技倆發球即做個盤, 太明顯了, 真的侮辱很多幫人. 最後于洋傷患理由掛職業板算是一個承擔, OK

<-->
.

羽毛球比賽沒有違法金錢交易, 沒獎牌問題.. 有時可能自己幸運或友誼問題.. 我覺得不是問題

中國特色既國民教育 - 一早己發生了

馬琳:我是內定的奧運冠軍, 離婚案牽出中國乒乓球壇黑幕
http://www.youtube.com/watch?v=9dP4IWvow78

發新話題