發新話題

[其它討論] 灌膠灌出禍了

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:52 移動
唔該哂咁多位師兄的幫忙
呢家都放心哂, 同埋keep going 灌爆佢

另外,想問灌完之後成塊都油膩
我試過灌完用威士/綿花清理, 但都仲有油
所以想清理好先再上板
有無方法可以解決

一個方法: 一個字: 等

引用:
原帖由 kennethkam 於 2012-7-16 12:55 發表
一個方法: 一個字: 等
時間就是金錢  
難怪T系列賣到成五百元一塊

回復 24# 的帖子

但有無玩過灌T05
主板:流星直拍  流星套膠(隨木附送)
副板:盾牌直拍  盾牌套膠(隨木附送)
練習板:雙魚直拍  雙魚套膠(隨木附送)

引用:
原帖由 fonglongyin 於 2012-7-16 15:44 發表
但有無玩過灌T05
  唔好話玩
我有無一塊T05都成問題
咁當然, 師兄咁樣講好似有野想比我地睇

回復 26# 的帖子

無咩野睇呀,不過我E + 灌  唔知好唔好打

引用:
原帖由 yshden 於 2012-7-16 15:35 發表

時間就是金錢  
難怪T系列賣到成五百元一塊
哈哈, 某程度上我是同意 : (時間---->就是更多金錢)

相信隨著"時間", T 系列是會加價至接近千元大關 (個人估計在未來5 年內)
<strong>橫板 : Juic Hinoki Carbon lll (ST)
正手 : Donic Bluestorm Z1
反手 : Tibhar Aurus Prime

橫板 : Butterfly W.Schlager FL (96g)
正手 : Tibhar Evolution MXP
反手 : Tenergy 64

引用:
原帖由 fonglongyin 於 2012-7-16 15:44 發表
但有無玩過灌T05
我一早都已經試過 Tenergy 灌油....

(Result)
的確是幾好打, 但膠面好易染滿不退的"波印"
<strong>橫板 : Juic Hinoki Carbon lll (ST)

橫板 : Butterfly W.Schlager FL (96g)

引用:
原帖由 jcclee 於 2012-7-16 18:04 發表

哈哈, 某程度上我是同意 : (時間---->就是更多金錢)

相信隨著"時間", T 系列是會加價至接近千元大關 (個人估計在未來5 年內)
咁過份
希望其他品牌可以出到一個平價代替品

回復 30# 的帖子

OMEGA 啦,都超好打,但係成日都無貨

引用:
原帖由 yshden 於 2012-7-16 18:14 發表

咁過份
希望其他品牌可以出到一個平價代替品
三幾年前, 一塊 Tenergy 都仲係賣緊二百幾三百...而家五百,
如果在日本買 Tenergy 仲要六百幾 !
再過幾年加到一千也不足為奇.

Tenergy 本身已經被原廠澎漲劑灌得飽飽了,
如果再在海綿灌油, 就會把拉力推至極限,
是會超好打的, 但塊膠也好容易就會殘.

引用:
原帖由 jcclee 於 2012-7-16 19:07 發表

三幾年前, 一塊 Tenergy 都仲係賣緊二百幾三百...而家五百,
如果在日本買 Tenergy 仲要六百幾 !
再過幾年加到一千也不足為奇.

Tenergy 本身已經被原廠澎漲劑灌得飽飽了,
如果再在海綿灌油, 就會把拉力推至極 ...
吾知1000蚊嘅Tenergy仲有冇人買呢
主板:XIOM OPUS(FL)    neo藍綿省狂(正)   Rakza 7(反)
副板:勁極2 (FL)  blue fire m1(正)  Vega pro (反)
下個目標:timo boll zlf

回復 32# 的帖子

我都知,所以用舊膠XD
但係好似無咩料到,好似唔多曲

引用:
原帖由 fonglongyin 於 2012-7-16 20:35 發表
我都知,所以用舊膠XD
但係好似無咩料到,好似唔多曲
你用甚麼油 ?

應該用一d 較輕身的油, 效果會更顯著. (Less density)
因為當油在揮發的過程時, 海綿才會捲曲.
較輕身的油會比重的更易於揮發.

(推介 : Johnsons Baby oil)

引用:
原帖由 jcclee 於 2012-7-16 21:05 發表

你用甚麼油 ?

應該用一d 較輕身的油, 效果會更顯著. (Less density)
因為當油在揮發的過程時, 海綿才會捲曲.
較輕身的油會比重的更易於揮發.

(推介 : Johnsons Baby oil)
師兄, 想問下我塊膠有無咩方法可以好快解決

引用:
原帖由 yshden 於 2012-7-16 21:27 發表

師兄, 想問下我塊膠有無咩方法可以好快解決
除非你家中有抽真空房.

唯一可做....就是放在乾爽的地方 (或用抽濕機)

買返幾塊T05 保值

回復 35# 的帖子

芥花籽油,

引用:
原帖由 fonglongyin 於 2012-7-17 10:46 發表
芥花籽油,
Me  too Can you try first?
Donic~Butterfly,DHS,Double fish,Xiom

發新話題