發新話題

[橫打] 日式直板還有無前途?

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 04:33 移動
引用:
原帖由 NitChit 於 2013-8-25 11:02 發表
日直正手擊球既快感... 係講唔出口既令人著迷,
同意, 同意.
板:Timo Boll ALC FL
膠: FH: ELS; BH: R7S
喜歡: 多板數來回

作為業餘愛好的運動,喜歡怎樣就怎樣,日直可以照樣玩。

只是世界級專業球星越來越少用日直,日直的發源地日本隊也不用日直了,南韓的新球員也不用日直。部份球迷會跟現在球星的風,轉打橫板或中直兩面拉。中直仲有生存空間,因為中直打法吸取了橫板打法的兩面拉優點,還有中國隊的王皓及新秀許昕採用,國際賽成績也不錯。

球拍生產商,在商言商,按照市場的需求,可能會減少投資生產研發日直球拍,引致日直產品越來越少。除非突然出現一位用日直的球星能夠再次拿大賽冠軍,引起球迷跟風,情況才會扭轉。又或者日直也可以可以在後面貼膠皮玩埋橫打,有球星肯咁做又贏大賽,就會改變趨勢。

其實,根本唔關是日直、中直或橫板的握拍方式,而是有沒有球星肯採用及拿大賽冠軍。當年中直也可以從單面拉打法轉做兩面拉而獲取好成績,日直也照樣可以。

當年國際乒聯改大球及禁無機膠水後, 日直殺手鐧的大力爆沖已無可避免地受到直接影響, 到今年七月再改塑料球時, 乒乓球尺寸將進一步限定在40mm以上(現在賽路路球普遍都略小於40mm), 這只會對追求力量與速度贏波的日直雪上加霜, 未來想再產生新一代日直世界冠軍恐怕會更加困難。

不要說日直, 就是中直也令人擔憂, 直拍橫打雖然能把直拍生命延續, 但一個王皓之後似是後繼無人, 許昕主攻正手, 橫打以一兩板突擊為主, 少有打相持, 直拍的反手問題仍然存在, 難以有壓倒性優勢, 年紀大了步法稍慢也不成, 馬琳退役, 王皓也不遠了, 許昕獨力支撐直拍大局連劉國樑也不樂觀, 希望王皓他朝當上教練時能積極培養出一批新一代世界級的直拍選手吧。

懷念柳承敏呀 ...

引用:
原帖由 easyinfo 於 2014-2-28 22:18 發表
懷念柳承敏呀 ...
柳承敏正手強到咁, 真係依家都好難見到咁勁既正手.

回復 72# 的帖子

同意!!!

其實大家有冇諗過日直反手痴膠呢?正如中直一樣,變成日直有橫打,咪襟打囉
現在愛上了OMEGA5和省狂3做正手
Tenergy64也是本宮的心頭好哦

引用:
原帖由 jayden_dse 於 2014-8-29 21:25 發表
其實大家有冇諗過日直反手痴膠呢?正如中直一樣,變成日直有橫打,咪襟打囉
已試過, 板太厚, 唔係果會事.

引用:
原帖由 乒乓人 於 2013-8-25 11:15 發表

我仍然熱愛打日直。 近來仲打了一場令自己滿意的比賽。
又是同一個比賽, 仍可以打出一場令觀眾留意的比賽。 已滿足了。 日直攻球的快感太爽了。
Who am I ?   I am Ping Pong Man~~~~

唔系單檜既日直 可能 兩面膠都得播。。。
打法:亂、 Cute   gum 拍
Bam波之意不在拍,在乎噼啪之間也,噼啪之樂,得之心而寓之拍也。

有能力幫助別人,就幫啦。

引用:
原帖由 直直地 於 2014-9-2 23:20 發表
唔系單檜既日直 可能 兩面膠都得播。。。
你所指的是否夾檜? 有些夾檜可貼兩面膠,像中直一樣,但因是夾檜關係,正手威力會有所減弱!

如果有好似許昕呢d國手打日直, 步法好, 力量又大, 咁就精彩.

回復 76# 的帖子

日直攻球的快感真係好難代替
好似 Benz 車關門既聲一樣特別

個位韓國球員有D似貓哥喎
乒乓,象棋都是我至愛

引用:
原帖由 反膠王子 於 2014-9-2 06:44 發表

推波又勁左
你有睇這場比賽??
Who am I ?   I am Ping Pong Man~~~~

引用:
原帖由 songyip 於 2014-9-2 23:41 發表

你所指的是否夾檜? 有些夾檜可貼兩面膠,像中直一樣,但因是夾檜關係,正手威力會有所減弱!
當然,日直都應該係打單檜靚仔,爽口,彈牙。
正手威力,夾板日直唔知可唔可以用d 乜lc 物lc 或 纖維碳粉水晶鑽石之類 黎提升番呢?
打法:亂、 Cute   gum 拍
Bam波之意不在拍,在乎噼啪之間也,噼啪之樂,得之心而寓之拍也。

有能力幫助別人,就幫啦。

講真,如果去到國家級運動員,大家實力差唔多,唔打橫打真係唔夠打。
但好似我e d餘閒時間打下波,我覺得又無話直定橫有優勢,睇下邊個打波耐d嫁姐

回復 86# 的帖子

Agree.  不過我覺得長者如果打直板的話,具備基本横打技巧樂趣也會較多,例如對方攻反手位大斜綫時可以用横打擋一板,甚至反打,因為這個角度大側身難度比較大。

發新話題