發新話題

[橫打] 日式直板還有無前途?

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 04:33 移動
雖然難打,但只要正手強,步法快,照樣贏波!
本帖最近評分記錄
Donic~Butterfly,DHS,Double fish,Xiom

技術最重要!
騎牛遠遠過前村,吹笛風斜隔壟聞。
多少長安名利客,機關用盡不如君。

不管是用單面定雙面打,其取勝的先決條件係你的正手強唔強 ?! 而反手亦只是助攻呢 !

引用:
原帖由 葉師傅 於 2012-7-15 19:56 發表
不管是用單面定雙面打,其取勝的先決條件係你的正手強唔強 ?! 而反手亦只是助攻呢 !
深感贊同 !!!

傳統的日直板(特別是檜木),由於太厚,如果背面貼上反膠用作橫打的話,將會減低靈活性;但貼上單膠(長膠)
使用,問題不大,但需要撑握長膠的技術。

此外,日直愛好者可考慮改用較薄的碳板,背面貼上反膠,並加強直板橫打的技術 ~ 我認為日直因為以食指扣著
板柄,在發力及加強旋轉時較一般直板更為有效。
左手 / 日直 :
~ 正膠 (Joola - express ultra)
~ 長膠 (大维388D-1)

引用:
原帖由 AlanT 於 2012-7-16 13:50 發表
傳統的日直板(特別是檜木),由於太厚,如果背面貼上反膠用作橫打的話,將會減低靈活性;但貼上單膠(長膠)
使用,問題不大,但需要撑握長膠的技術。

此外,日直愛好者可考慮改用較薄的碳板,背面貼上反膠, ...
失去日直的意義
主拍: 韓.金澤珠
膠皮:donic baracuda

日直前途無限: 見其位, 握其勢, 攻其位, 領其勢!

我係怪人 XD----

小弟今年15, 學波1年2個月, 打柳承敏G-MAX , 別於他人既係我打生膠 JOOLA EXPRESS ULTRA,
平日練習,主要練 正手挑&打下旋 , 打走人地既拉打同加旋 , BACKHAND打直線,斜線, 下旋
推擋練加力推左/右側旋,減力切下旋 ;大量 步法 同 正反擺速 ,以及突然發力
其實日直正膠出學界都好黑馬,因為人地唔慣快攻,我打正膠小食西,學界人人都拉,D橫板仔拉我既時候,我就正手抽or快壓佢地D拉,如果佢地沖我反手位就減力切下旋沉佢打,而閃身正手之前就先加力推側先再爗打,如果加旋都照打,發球搶攻就發逆下旋既旋與不旋,笫三板不搶反而縮短近網,引對手挑失OR搓起 ,第五板就抽佢地既挑同搓. 其實本身中直正膠遠台係唔夠攻,但係日直底板200%POWER夠力,令我响中遠枱可以用正手打出又沉又快既波,沉死佢地
結論:日直試下打正/生膠 ;)

日直除了厚些,其他都差不多。。。。。。。。。
打每一球都要思考
享受每一球的變化

ncc321 二世

如果反手仲系用推擋的話,在2000分以下的比賽仲勉強OK。 超過2000分比賽就一定無用。只有系側身正手反拉對方的反手弧圈。0甘就要自己的步法好好。唔系話你夠氣夠力跑得快就實掂。

引用:
原帖由 atrix 於 2012-7-25 23:34 發表
點解大家討論到世界最top 個幾位噤遠呢
乒器係取決於個人的喜好和習慣
有人愛用手鎗 ,有人用ak47 ,但用得得而
手鎗都可勝ak47
不如大家討論下自己用中直,橫板 有無輸给
橫板和中直,有無覺得自己的板不足呢 ...
我有個波友用銀河988日直兩面貼膠都苦練緊橫打。

引用:
原帖由 atrix 於 2012-7-25 23:34 發表
點解大家討論到世界最top 個幾位噤遠呢
乒器係取決於個人的喜好和習慣
有人愛用手鎗 ,有人用ak47 ,但用得得而
手鎗都可勝ak47
不如大家討論下自己用中直,橫板 有無輸给
橫板和中直,有無覺得自己的板不足呢 ...
我渣中直既@@ 主要係控小路球結合正反手弧快
前3板 全橫打  但係反手真係蝕比橫板 平時相持都係輸多
上手既話 橫拉絕對有優勢

其實打日直的確唔容易 但如果步法練得好 全台正手威力會相當大 現今香港既小朋友已經好少打日直 我認為若要學打日直 一定要有個好師傅

除左技術全面之外,更加要有特長技術,不論任何握板方式或打法.

在業餘賽中, 日直是有空間的

雀得有沒有前途是對人不對死物的, 某年紀和人生大事前打球可能是偏向練技術, 之後人是利用打球鍛鍊或保持體魄在有運動而不過勞狀態
<-->
.

日直對力量需求好大

日直正手擊球既快感... 係講唔出口既令人著迷,

(橫板): Rosewood XO + Nittaku Alhelg+ Nittaku Hammond Pro Beta
(日直) :Butterfly 金擇洙(老金) + Butterfly Bryce Speed

引用:
原帖由 atrix 於 2013-3-13 17:27 發表
看見那麼多人討論日直的出路
自己身胃曰直人,都聽到恨不是味兒
其實大家在以世界性去討論曰直的出路
定在香港以1個比賽或打波娛樂去看
日直板單面反手,的確不及橫板和橫打靈活
但靈活只限於拉波,擰波,但問題 ...
我仍然熱愛打日直。 近來仲打了一場令自己滿意的比賽。
Who am I ?   I am Ping Pong Man~~~~

引用:
原帖由 rxzzzvga 於 2012-7-12 01:23 發表
我唔認同啊,馬琳既打法近乎直板單面,一樣可以稱皇稱霸,日直單面都可以架

日直單檜既魔力更加令好多人着迷
絕對同意, 都KEEP左一塊Butterfly 日直.
板:Timo Boll ALC FL
膠: FH: ELS; BH: R7S
喜歡: 多板數來回

發新話題