86 12345
發新話題

[橫打] 日式直板還有無前途?

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 04:33 移動

日式直板還有無前途?

上兩個禮拜系多倫多舉行了一場韓國隊與加拿大國家隊的奧運熱身賽。雙方爭奪得好激烈。韓國隊中有一名日式直板選手。雖然他被對方險勝。但睇距打得好辛苦。
因為無用直板橫打。下下要側身。打到決勝局體力開始下降。

該場比賽的視頻:  http://mypingpong.ca/bbs/read.php?tid=9544

很好的討論
外國先不說,今天日式直板在香港青少年裏已沒有空間了。(個人認為)
日直對正手要求高,步法快,小朋友要左走右走腳又短,不容易
橫板可以擰,橫打都可以,但日直呢?爆推不是不可以在要求好高,太短太重下旋好難推
中直還有前途,只是正手強,跑得快,好似吉田甯甯咁一樣可以很出色
香港乒乓網
查詢電話:97020720
就是忘記背後,努力面前的,向著標竿直跑。腓三:14

現代乒乓球運動講求速度, 力量, 旋轉, "全枱無死角".  所以我認為如果現在學打直板的最好也練好反手進攻技術如横打横拉.  和波友對打時樂趣會較多.

好遺憾 ! 日直打法係現今國際職業水平,真係好落後 ! 近數年,更難搵到代表人物,會有好成績 .  

But one thing for sure, 少人打日直的話, 就不會有太多専門人才去鑚研新技術, 因此日直的發展便比較局限.  中直的優勢, 是植根於中國, 有廣大的羣眾基礎.  最近十多年發展出來的中直反面打技術, 由劉國樑到馬琳及王皓, 我相信背後有不少學術研究和理論基礎支持的.

D波越來越大,, 日直D 波慢咗,, 易擋D  ,,威力下降,, E+大趨勢係相持,,唔係日直ED 爆沖,,

個人認為還有前途的, 視乎你怎樣去運用

先不說是否落后
橫板還是可以打耐點 (對老人家)
香港乒乓網
查詢電話:97020720
就是忘記背後,努力面前的,向著標竿直跑。腓三:14

日直對前三板要求真係好高,以前前三板擺短比橫板OR直板都係搓波,而家有擰之後就冇咩用,所以打日直真係好辛苦,對步法,小球上的處理真係要好準確

我唔認同啊,馬琳既打法近乎直板單面,一樣可以稱皇稱霸,日直單面都可以架

日直單檜既魔力更加令好多人着迷

之前國家二隊的黃建軍也是打日直的。可能是用他來模仿柳承敏的打法吧。依家去佐歐洲打俱樂部聯賽。馬上就改番中國式直板。而且仲新加上直板橫打。可想而知,要同依家先進的橫板打法較量。日直太難了。主要系反手“蹩咗”。 試問有幾多個能夠好似馬琳的反手控球0甘好。直板一定要前三板解決戰鬥。日直又唔得反手擰對方的短發球。只能夠搓過去。一搓過去就比人地打死。除非控短波控得好靚。

講真 家陣日直仲未鑽研到一種新技術 只係差一個突破
步法 小球都要處理得好好
最重要的是 中直接發球能夠反手擰波 但日直只能磋番過去or側身挑打
相對而言 打日直需要更多的體力和步法 現今小朋友都很少會花咁多時間去練體能吧
但我相信 日直仲會有出路

其實日直真係唔可以橫打嗎? 這是我一直不明白的地方
主板:流星直拍  流星套膠(隨木附送)
副板:盾牌直拍  盾牌套膠(隨木附送)
練習板:雙魚直拍  雙魚套膠(隨木附送)

要步法和體能都非常好的球員才可以打日式直板,體力消耗比其他打法球手大,以香港人來講,應該沒有前途,看看香港的小孩,體能非常差,又不肯挨苦,如何能夠練好步法和體能呢?
看來只有寄望韓國球手,不過頂尖球手對壘,日式直板始終屬於落後,看來日式直板球手只會買少見少。

引用:
原帖由 fonglongyin 於 2012-7-12 18:01 發表
其實日直真係唔可以橫打嗎? 這是我一直不明白的地方
日直波板的設計限制咗直板橫打的打法。無得救。。

引用:
原帖由 atrix 於 2012-7-12 20:36 發表
所以,想打日直真係打得好的
-定要好有天份$_$
潛質&錢質 ?! 不過最近又多了人用日直常用的檜木做中直,或許可有更大發展吧 ! (突破原有日直界限 !)

回復 21# 的帖子

但不是日直打法(算改良還是捨棄?值得深思)

引用:
原帖由 monkey330 於 2012-7-12 23:34 發表
但不是日直打法(算改良還是捨棄?值得深思)
小弟上兩三個禮拜前買了塊檜木中直,但從形狀及重心比例,卻和時興的中直有多少分別,感覺上有多少日直的影子,很可能這算是中日結合的新技術吧 !

打到日直應有的技術,估計够殺,有冇前途睇自已了

日直在民間重有生存空間, 見好多有番咁上下球齡的高手左推右攻已經殺晒, 唔理你橫板定橫打, 只要正手夠爆就足夠KO對手。但上到高級d 既賽事就好難講, 正手爆沖一招已經唔夠用, 要講求全面, 正手強反手弱的日直始終較為輸蝕, 除非技術同體能都好過對手, 否則凶多吉少。

睇番咁多界奧運金牌, 6 界中有兩界係日直, 兩界係中直, 兩界係橫板, 三種打法出奇的平均, 而且5次係亞洲, 只有1次歐洲人攞, ITTF經常改例想整死中國, 點知殺錯隔離, 令日直幾乎在國際大賽中消失, 最可悲的是連發源地日本都早就放棄了。

又難怪冇乜新人學, 買塊似樣d 既日直都要過千, 開頭重好難打得出乜嘢成績, 相反橫板的確係易上手好多。其實中直都有隱憂, 如果唔係劉國樑, 換一個打橫板的做總教練, 相信中直前途都不敢樂觀。有說王皓手骨異於常人至打到橫打出神入化, 普通人好難可以去到佢既水平。

86 12345
發新話題