24 12
發新話題

想問問大家對比賽錄影的看法?

想問問大家對比賽錄影的看法?

請問大家有冇試過比賽時想錄影,卻遭對手反對呢?
當然,於比賽錄影是有很多原因!如下:
1 完成比賽後,不論輸赢,檢討自己比賽時的發揮,從而在日後作出改善。
2 在教練的缺席下,把賽事錄低,拿回給教練看看小朋友比賽的發揮,看看小朋友於比賽上出現嘅問題!狀態及心理等!
3 備份作分析對手的技術及打法!
各位對給對手反對錄影有甚麼睇法呢?亦有冇試過?還是大家也有試過反對他人錄影呢?而反對者又抱怎麼樣的想法?
BTY AmuItart 正手: Tenergy 05 反手: Tenergy 64
BTY ALC 正手: Tenergy 05 反手: Donic S1
BTY Hadraw Shield 正手: BTY Bryce 反手: KTL Stranger
BTY 朱世爀 正手: Xiom Omega V Pro 反手: TSP Curl P-1
BTY Photino 正手: Xiom Omega VI 反手: Yasaka AntiPower
VICTAS 松下浩二 正手: Tenergy 05 反手: TSP Curl P-4

反對錄影is not reasonable, if he 反對錄影, he shouldn't join any competition
本帖最近評分記錄
Timo Boll ALC FL+Tenergy05+Roxon
Timo Boll ALC FL+Baracuda+Tenergy64

俾自己同教練睇,我覺得冇問題。但對手吾想嘅話都要尊重對手。
底板: Yasaka Giaobao 5
正手: 紅雙喜天極II (黑)
反手: Butterfly Tenergy 64 (紅)

貓仔打比賽,都幾十部機對住黎錄啦

人紅自然多人關注,應該高興先啱
``_||私ゾやスギメ愛ウネエ*░(((

乒匯乒乓球會
逢星期四 8:00-11:00pm 歌和老街室內運動塲

對手可能驚你擺佢上網,又有可能見到鏡頭會驚青,影響表現。我認為應該專重對方意願。

我覺得對手冇權反對,出得黎打波,預左俾人影,你E家唔俾人影,愈打愈勁都一定有人影你,避得一時唔避得一世

錄影自用就無麥問題
但播在YOUTUBE 我就覺得有權SAY NO
wlwlwl
Forehand: inverted
Backhand: Tibhar Grass Dtecs

引用:
原帖由 乒乓小妹 於 2012-6-24 22:28 發表
我覺得對手冇權反對,出得黎打波,預左俾人影,你E家唔俾人影,愈打愈勁都一定有人影你,避得一時唔避得一世
對手是有權反對!因這是俏像權問題!
BTY AmuItart 正手: Tenergy 05 反手: Tenergy 64
BTY ALC 正手: Tenergy 05 反手: Donic S1
BTY Hadraw Shield 正手: BTY Bryce 反手: KTL Stranger
BTY 朱世爀 正手: Xiom Omega V Pro 反手: TSP Curl P-1
BTY Photino 正手: Xiom Omega VI 反手: Yasaka AntiPower
VICTAS 松下浩二 正手: Tenergy 05 反手: TSP Curl P-4

到現時為止香港法律當中還有沒有所謂的「肖像權」,目前還沒有屬於這法例的刑罰。

引用:
原帖由 青見人 於 2012-6-26 03:28 發表

到現時為止香港法律當中還*沒有所謂的「肖像權」,目前還沒有屬於這法例的刑罰。 (上面打錯字)

球手或教練有冇權唔比觀眾影相或錄影? 全世界D運動會都比,祗要唔用閃光燈. 即系對手冇權反對. 問, 祗系禮貌.

引用:
原帖由 青見人 於 2012-6-26 03:28 發表

如果對手只是自用,並不涉及商業利益,會否沒有肖像權問題呢?
而且只要您參加比賽,肖像權已不屬於自己的了
``_||私ゾやスギメ愛ウネエ*░(((

乒匯乒乓球會
逢星期四 8:00-11:00pm 歌和老街室內運動塲

便是有商業利益都無計?早數年留得嘩打官c都打唔掂

從香港法律的方角去看應該是合法,但從人性的角度去看又是另一回事
貓仔從7歲開始打公開賽便有拍,某情度上是大家比面,
我都有辛比人在上年丙團好遠的偷拍過一次

(以上意見只代表個人立場)

因當時比賽對方同球証講唔比我影,所以我把機收起了!真係相當可惜,難得中咗一次嘅區賽!

可能會構成心理壓力 失誤增多
主拍:Nittaku Waldner Manchester
正:Nittaku Flyatt Hard 2.0
反:Butterfly BryceHighSpeed

引用:
原帖由 calab 於 2012-6-29 21:08 發表
可能會構成心理壓力 失誤增多
你指對方嗎?

只影到自己咪得
技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

觀眾席既啦啦隊影響比錄影更加大啦, 唔通要禁止觀眾睇比賽

區賽及乒總比賽既章程都沒有禁止錄影(除非用了閃光燈影響他人)

體育館亦沒有條文規定不可錄影(更衣室/廁所除外)

比賽是在公眾場所進行, 所以並沒有侵犯私隱

香港沒有肖像權, 最多只可以版權法作出民事追究, 但基本上法庭應該不會受理

錄影比賽並非偷拍, 亦無固意拍攝個人私隱地方的行為, 所以並沒有刑事上的問題

所以, 攝錄比賽並無問題, 除非事後用來誹謗啦

未紅就有肖像權,紅了不得了!比賽亦沒有條文規定不可錄影。所以, 攝錄比賽並無問題,

24 12
發新話題