25 12
發新話題

[球板討論] 仿真度高的TENERGY 流入市場

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:50 移動

仿真度高的TENERGY 流入市場

$88 .. ...

買蝴蝶牌真係要去信譽好既店鋪買

RM 88.00 only....
wlwlwl
Forehand: inverted
Backhand: Tibhar Grass Dtecs

樓主是你本人買咗??

賣家SHOW 出來的實物圖

個海綿好明顯唔同

強國一日攪唔掂呢d 偽品的問題 - 就休想成為真正的強國 !

我接觸過呢d 假既 Butterfly 套膠 (之前有波友被騙, 買二手板時連假膠一塊)

假的還有 : Tenergy 64 / Spinart / Bryce Speed / Sriver G3 / Tackiness etc.

正如我之前所說, 目視根本是分不到是偽造品 !

但一拿上手就無所遁形 ! 用來打波....性能上更加是不知所謂 ! (大陸膠而已, 似 Butterfly 的十分一都無)

(明知是假, 又唔好打) 真係唔明白點解仲有人會買 ? 一百幾十都係錢吖 !
<strong>橫板 : Juic Hinoki Carbon lll (ST)
正手 : Donic Bluestorm Z1
反手 : Tibhar Aurus Prime

橫板 : Butterfly W.Schlager FL (96g)
正手 : Tibhar Evolution MXP
反手 : Tenergy 64

引用:
原帖由 henrytam 於 2012-6-4 15:30 發表
http://item.taobao.com/item.htm?id=16017352566
買膠都係小心為上
以我所知, 這些假的 Butterfly 流入了市場最少超過一年了 !
(最初 RBM50 就有交易)
假的真不了....買唔起 Tenergy, 點解唔用狂飆呢 ?!

不過如果呢d 假野流入了二手區, 咁就真係幾麻煩 !
<strong>橫板 : Juic Hinoki Carbon lll (ST)

橫板 : Butterfly W.Schlager FL (96g)

最初流入市場時的quality 真係有如DHS 6512, 一望就知係流,
不過佢的仿真度不斷進步, 上面張圖果塊算幾真下

引用:
原帖由 jcclee 於 2012-6-4 16:27 發表

以我所知, 這些假的 Butterfly 流入了市場最少超過一年了 !
(最初 RBM50 就有交易)
假的真不了....買唔起 Tenergy, 點解唔用狂飆呢 ?!

不過如果呢d 假野流入了二手區, 咁就真係幾麻煩 !
所以二手區放物品必須附圖片

引用:
原帖由 henrytam 於 2012-6-4 16:29 發表
最初流入市場時的quality 真係有如DHS 6512, 一望就知係流,
不過佢的仿真度不斷進步, 上面張圖果塊算幾真下
我接觸過實物, 我唔覺得似....膠面也還是偏黏性的
(除非對一些從未接觸過 Tenergy 的人來講, 分唔出都唔奇)

6512 開頭的確都幾黏, 不過放一排就好似塊防弧

引用:
原帖由 wilson2020 於 2012-6-4 16:31 發表

所以二手區放物品必須附圖片
睇圖都未必分得出....
(交收時就一定知, 不過唔排除對一些初哥, 仍然是可以瞞天過海)

回復 15# 的帖子

對你地呢d高手要分辦真偽應該難度不太

so cheap
Timo Boll ALC FL+Tenergy05+Roxon
Timo Boll ALC FL+Baracuda+Tenergy64

引用:
原帖由 wilson2020 於 2012-6-4 16:49 發表
對你地呢d高手要分辦真偽應該難度不太
佢地個啤模造得好好, 只是面膠和海綿的質量始終都係下價貨.
細心睇, 都是分得出來的....
(粿粒的排列和浮現程度已經令人有所懷疑, 再加上磨砂效果和正品的對比....)

物料成本可能只係十幾蚊, 賣 RBM88 其實已經係好貴 ! (實在是不值得)
同樣的物料如果用來做 729, 最多只可以賣到 RBM40 !
本帖最近評分記錄

hehe咁買二手膠一定要帶麻jcclee兄出去先得

引用:
原帖由 nwa10 於 2012-6-4 17:14 發表
hehe咁買二手膠一定要帶麻jcclee兄出去先得
唔使咁麻煩....
如果你買了返來之後發現是假, 論壇可以代為報警

25 12
發新話題