28 12
發新話題

[其它討論] jcclee D方法真係WORK

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:52 移動

jcclee D方法真係WORK

我以前問人收過塊Rosewood ,收完就問番佢有無用有機上板
點知佢答有
我就問jcclee 可以點樣去除VOC
佢講放入微波爐叮30秒
問完後,我就照做啦
30秒後,我塊拍發出陣陣木香味,但係我一直都無理到
直到今日拎到CHECK拍,
一邊0,一邊0.1  
可以話完全無VOC
多謝jcclee  
本帖最近評分記錄
主板:流星直拍  流星套膠(隨木附送)
副板:盾牌直拍  盾牌套膠(隨木附送)
練習板:雙魚直拍  雙魚套膠(隨木附送)

原來咁都得ga
唔知如果塊板潮濕又丁唔丁得呢?

回復 2# 的帖子

好似話要無碳同鐵牌(唔記得左)

鐵牌會爆爐

納米oc, 納米ac.可以放入微波爐嗎?

引用:
原帖由 fonglongyin 於 2012-5-5 21:58 發表

我以前問人收過塊Rosewood ,收完就問番佢有無用有機上板
點知佢答有
我就問jcclee 可以點樣去除VOC
佢講放入微波爐叮30秒
問完後,我就照做啦
30秒後,我塊拍發出陣陣木香味,但係我一 ...
(很有迫切性才教你一試)否則可免則免啦, 後果自負 !

最好是先叮20秒 (拿出來等一陣之後) 再叮10秒.
<strong>橫板 : Juic Hinoki Carbon lll (ST)
正手 : Donic Bluestorm Z1
反手 : Tibhar Aurus Prime

橫板 : Butterfly W.Schlager FL (96g)
正手 : Tibhar Evolution MXP
反手 : Tenergy 64

咩火先?

引用:
原帖由 aaron1357 於 2012-5-6 00:07 發表
咩火先?
(800w - 1000w) 一般的用 max !

(像套膠厚度一樣)

<strong>橫板 : Juic Hinoki Carbon lll (ST)

橫板 : Butterfly W.Schlager FL (96g)

最大火

引用:
原帖由 aaron1357 於 2012-5-6 00:20 發表
最大火
除非你的是工業用微波盧 ?

(都係嗰句, 後果自負 !)

回復 10# 的帖子

有碳點算

引用:
原帖由 okt05018 於 2012-5-6 09:37 發表
有碳點算
再買過另外一塊板 !

咁樣就救左我塊拍,THX
另外我想問埋除左用沙紙,仲有咩可以令我塊拍D 膠黏得穩D
尋日先痴,又LUD......

引用:
原帖由 fonglongyin 於 2012-5-6 12:30 發表
用n記沙律醬

回復 14# 的帖子

尋日去華星,無貸,用紅雙500ML 個隻痴住先,打都未打又LUD 左啦

引用:
原帖由 fonglongyin 於 2012-5-6 12:30 發表
不磨面的話, 甚麼膠水也是枉然 !
用最幼的砂紙放心去磨吧, 是不會磨花的 ! (1500Cw)
之後用紅雙喜#15 (500ml) 已經可以貼得好實.

用微波爐叮咁都得
唔會起火咩??
咁用沙紙磨下塊拍,再用水清潔下,放一排,都可唔可以清左d  voc呀??

引用:
原帖由 nwa10 於 2012-5-6 13:13 發表
用微波爐叮咁都得
唔會起火咩??
咁用沙紙磨下塊拍,再用水清潔下,放一排,都可唔可以清左d  voc呀??
如果你試左得既, 請通知大家 !

今晚打波時, 被位波友仔嚇了一跳 !

他對我說 : 仿照我給別人的建議, 也把他自己的勁極7 放入了微波爐叮左 !

(吓 !? 唔係掛 ? 勁極7 底部是鋁牌喎 !)

好在, 原來只是仿鋁的膠牌....

在此提醒各位, 千萬不要把有金屬的東西放入微波爐 !!

引用:
原帖由 jcclee 於 2012-6-2 00:07 發表
今晚打波時, 被位波友仔嚇了一跳 !

他對我說 : 仿照我給別人的建議, 也把他自己的勁極7 放入了微波爐叮左 !

(吓 !? 唔係掛 ? 勁極7 底部是鋁牌喎 !)

好在, 原來只是仿鋁的膠牌....

在此提醒 ...
好驚

28 12
發新話題