37 12
發新話題

[砌版討論] Donic Vario

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:49 移動
引用:
原帖由 jcclee 於 2012-5-23 23:59 發表

(Sriver, Flextra, Tackfire)
呢幾塊都特別明顯有效 !
因為我都有呀 !
....試驗進行中
兩塊flextra, 膠面搽左兩次 (其中一塊係 痴左係板到),
LKT XT PRO 海綿搽左兩次,
第一屠之後等dry左(30min)先搽下一層,
但係好似無咩反應, 兩塊膠都無彎曲
係咪要時間耐D先有野睇??
定係我做錯左野

第3次搽油後30分鐘...
搽海綿既LKT無反應, 仲有油係面, 好似吸唔到甘 (可能係呢隻海綿既問題)
搽膠面既Flextra(無上板)有曲左少少
但係 痴左係板到既Flextra(上左板)...用個波滴左幾下...明顯速度慢左 感覺好似膠面吸左太多水甘......求救

你擦油上海綿之前, 有無先除清所有膠水積 ?!
<strong>橫板 : Juic Hinoki Carbon lll (ST)
正手 : Donic Bluestorm Z1
反手 : Tibhar Aurus Prime

橫板 : Butterfly W.Schlager FL (96g)
正手 : Tibhar Evolution MXP
反手 : Tenergy 64

有...因為Finezip係好易清...應該係呢隻LKT海綿既問題...
(岩岩check過海綿仲係好濕好油)
呢塊其實無咩所謂....都係當做下實驗

但係點解Flextra會甘既><" (搽膠面)
我遲下想搽係Tackifire到
如果flextra唔成功,
我怕tackifire都唔得""

引用:
原帖由 qq2010 於 2012-5-24 23:42 發表
有...因為Finezip係好易清...應該係呢隻LKT海綿既問題...
(岩岩check過海綿仲係好濕好油)
呢塊其實無咩所謂....都係當做下實驗

但係點解Flextra會甘既>
我從沒有擦過BB油在膠面上....
記得以前 LKT 的海綿對"有機"膠水會有好大反應,
照計擦BB油都會是一樣勁.

Tackfire 我都係擦海綿, 成塊膠不只拱起利害, 而且發大了不少 !

(你用的BB油, 是我用的一樣嗎 ? 不是Johnson Baby "Lite" 喎 !)
<strong>橫板 : Juic Hinoki Carbon lll (ST)

橫板 : Butterfly W.Schlager FL (96g)

粉紅色, 200ml
Indredienys: Mineral Oil. Fragrance.
Made in Philippines.

引用:
原帖由 qq2010 於 2012-5-24 23:58 發表
粉紅色, 200ml
Indredienys: Mineral Oil. Fragrance.
Made in Philippines.
Oh Sorry !

咁我不會評論了....因為我都冇試過你呢隻油 !

係johnson泥架....
同相中同一款

回復 28# 的帖子

咁我估計是同一樣的吧. (我手上的和你的包裝貼是90%相似)
程序上你應該冇錯, 因為你話30min 海綿就把油吸乾了....
跟住再擦....都冇反應....

我唯一建議你等完全風乾了之後, 再試過 !

Johnson Baby Lite 唔灌得咩?
主板:龍張(直)
正手:省狂
反手:R7
*******努力打大波*******

引用:
原帖由 tykm2000 於 2012-5-25 00:23 發表
Johnson Baby Lite 唔灌得咩?
Lite 本身是稀過 Normal 好多, 應該冇咁勁.

我都試左 baby oil 抹 Flextra 膠面。
速度係慢左。估計係因為海綿力度不足,支撐唔到變肥厚既膠面。
下次可以試下抹海綿。

引用:
原帖由 virtuososiu 於 2012-5-25 11:35 發表
我都試左 baby oil 抹 Flextra 膠面。
速度係慢左。估計係因為海綿力度不足,支撐唔到變肥厚既膠面。
下次可以試下抹海綿。
其實我唔建議擦油在膠面上(會過厚是原因之一)
膠面最多都是擦澎漲劑就可以.

用油, 一定要用在海綿 ! (咁先可以體會成效)

如果澎漲劑用係好似 flextra 呢一類又軟又無力既海綿到,
係咪會令海綿更軟,效果會唔會唔係甘好呢 ??
(只係買左一隻....要錫住用 唔敢亂用)

所以幾軟幾無力既海綿效果都會唔錯?
Thanks"

引用:
原帖由 virtuososiu 於 2012-5-25 11:54 發表
如果澎漲劑用係好似 flextra 呢一類又軟又無力既海綿到,
係咪會令海綿更軟,效果會唔會唔係甘好呢 ??
(只係買左一隻....要錫住用 唔敢亂用)
Flextra 是 BTY 套膠之中最 Basic 的.
適合初級者練習, 控制....
用油也好, 澎漲劑也好, 相信效果未必會太明顯,
不過, 油可令海綿堅韌一點,
澎漲劑則會令海綿軟化一點....

37 12
發新話題
最近訪問的版塊