21 12
發新話題

馬龍明登場球迷有眼福

馬龍明登場球迷有眼福

何解「一哥」馬龍也要打奧運外圍賽?

中國乒壇「一哥」馬龍及女將郭躍,以及雅典奧運男單金牌得主的韓國名將柳承敏和主隊女將李皓晴,在明日展開的次階段賽事將會登場,球迷敬請留意。

香港乒迷也許會感到奇怪,為何現時世界乒乓球男子排名第一的中國名將馬龍也要淪落角逐奧運外圍賽呢?其實這是跟國際乒聯對倫敦奧運會乒乓球參賽資格及中國兵總內部自行協定有關。

按照國際乒聯對倫敦奧運會乒乓球參賽資格的規定,已有28位球手於去年5月根據當時的世界排名,直接取得入場券,但當中每個國家地區只限兩名球手,因此如中國及香港等,要爭取第三個奧運資格就需要在外圍賽中爭逐,而此代表亦只能出戰團體賽,不能參與單打角逐。

馬龍明登場球迷有眼福
早在去年6月,中國男隊的王皓和張繼科與女隊郭焱及李曉霞藉世界首兩席排名,取得男、女單共4張奧運入場券。至於只能角逐團體賽的「第3人」,至今年四月初才塵埃落定,中國決派出「一哥」馬龍與京奧女單銅牌得主郭躍來港競逐男、女子第三個入圍名額,這樣間接令香港乒迷眼福不淺了。  

Ma Long Add oil

很想要ma long簽名呀

有左簽名可以賣高幾個價錢
講笑姐
我想要ai fukuhara 既簽名多d

柳承敏丫~~~~~~
< -- 新手中的低手
< -- 弧圈再結合慢功

引用:
原帖由 kennylaw321 於 2012-4-19 21:02 發表
有左簽名可以賣高幾個價錢
講笑姐
我想要ai fukuhara 既簽名多d
有$$$都唔賣 我都想要ai fukuhara,柳成敏的簽名 總之所有名將簽名都想要

我今天在天樂里已拿了馬龍親筆簽名

引用:
原帖由 南翔 於 2012-4-19 21:18 發表
我今天在天樂里已拿了馬龍親筆簽名
恨死人啦 post上嚟睇下啦

有冇人知馬龍打幾点??thanks......

回復 7# 的帖子

點解佢係個度出現?

回復 9# 的帖子

有個對賽表,睇下幫唔幫到你
http://www.hktta.org.hk/2012AQT/ ... ying%20Schedule.pdf

Ma Long

引用:
原帖由 monkey330 於 2012-4-19 21:28 發表
點解佢係個度出現?
冇乜出奇啫, 佢來香港灣仔伊館比賽, 天樂里在灣仔, 撞到也是正常的!

馬龍, 一定要去睇 !
<strong>橫板 : Juic Hinoki Carbon lll (ST)
正手 : Donic Bluestorm Z1
反手 : Tibhar Aurus Prime

橫板 : Butterfly W.Schlager FL (96g)
正手 : Tibhar Evolution MXP
反手 : Tenergy 64

引用:
原帖由 wilson2020 於 2012-4-19 21:29 發表
有個對賽表,睇你幫唔幫到你
http://www.hktta.org.hk/2012AQT/ ... ying%20Schedule.pdf
但呢個表尚未 UPDATE 到 20 號的日程, 暫時都吳知馬龍, 柳承敏打邊段時間喎!

回復 15# 的帖子

我暫時未找到

引用:
原帖由 wilson2020 於 2012-4-19 23:28 發表
我暫時未找到
ANYWAY, 謝謝你, 相信乒總明天才會 UPDATE, 到時再決定睇邊場啦!

馬龍

回復 15# 的帖子

http://www.hktta.org.hk/2012AQT/
click 入 "EVENT"  入去 PARTICIPANTS info 會見到!
20/4 10:40am MA LONG               Vs   WONGSIRI (THAI)        at TABLE 4
           "              RYU SEUNG MIN Vs   ALAMIAN  (IRI)               at TABLE 2

我已拿到馬龍和柳承敏的簽名了!好開心!

21 12
發新話題