發新話題

冒牌貨不應在論壇售買,以免抵觸香港法律?

引用:
原帖由 wilson2020 於 2012-4-14 21:34 發表
但近期有不少新手未夠50分,無法在二手區徵求/賣野,他們就胡亂post在其他版區 ,直至武士發出左個公告,先制止這情況繼續
http://hkttf.com/viewthread.php?tid=48843&extra=page%3D1
所以咪要找啲老字號及有買賣良好記錄嘅網友囉!
BTY AmuItart 正手: Tenergy 05 反手: Tenergy 64
BTY ALC 正手: Tenergy 05 反手: Donic S1
BTY Hadraw Shield 正手: BTY Bryce 反手: KTL Stranger
BTY 朱世爀 正手: Xiom Omega V Pro 反手: TSP Curl P-1
BTY Photino 正手: Xiom Omega VI 反手: Yasaka AntiPower
VICTAS 松下浩二 正手: Tenergy 05 反手: TSP Curl P-4

同意,不如要有500分才可作二手買賣吖?

引用:
原帖由 黑暗武士 於 2012-4-15 23:42 發表
但要考慮可能會令灌水情況惡化及更多人把買賣post貼在其他版區

引用:
原帖由 黑暗武士 於 2012-4-15 23:42 發表
倒不如提高買賣手續費....

ie.
出售二手貨品 - 扣50分
出售全新貨品 - 扣100分
二手/全新徵求 - 扣50分
<strong>橫板 : Juic Hinoki Carbon lll (ST)
正手 : Donic Bluestorm Z1
反手 : Tibhar Aurus Prime

橫板 : Butterfly W.Schlager FL (96g)
正手 : Tibhar Evolution MXP
反手 : Tenergy 64

引用:
原帖由 jcclee 於 2012-4-16 21:20 發表

倒不如提高買賣手續費....

ie.
出售二手貨品 - 扣50分
出售全新貨品 - 扣100分
二手/全新徵求 - 扣50分
我贊成提高出售全新貨品/二手/全新徵求的手續費,但出售二手貨品應維持不變;因可能真係有d網友買左新器材返來試完才知不適合自己的

引用:
原帖由 wilson2020 於 2012-4-16 21:26 發表

我贊成提高出售全新貨品/二手/全新徵求的手續費,但出售二手貨品應維持不變;因可能真係有d網友買左新器材返來試完才知不適合自己的
及若落實上述建議已應提輕微調高至100分才可作二手買賣,因如有網友得50分,但作出售全新貨品,甘佢的a/c就會變成負分的;所以煩請考慮若提高了手續費所可能引起的問題!!!

引用:
原帖由 wilson2020 於 2012-4-16 21:26 發表

如果不是經常出售/轉讓 (一般真正用家應該不會)
區區 50分, 是合理的, 明白事理的應不會投訴, 反之會覺得論壇的做法會是保障會員.
<strong>橫板 : Juic Hinoki Carbon lll (ST)

橫板 : Butterfly W.Schlager FL (96g)

引用:
原帖由 jcclee 於 2012-4-16 21:40 發表

如果不是經常出售/轉讓 (一般真正用家應該不會)
區區 50分, 是合理的, 明白事理的應不會投訴, 反之會覺得論壇的做法會是保障會員.
但太高的費用會損害了本平台的競爭力,因友壇作買賣均不需任何o洗費的

如果係一d上黎睇多但回覆小的人唔通就一定要佢地有番相應的分數才可以進行二手買賣??相反如果係一d只在論壇短時間卻經常回覆帖子,有很高的積分只可以話佢地係較活躍 咁係咪二手區得佢地用得??
扣分其實刀係唔想d人上親黎只係買賣姐 所以點解唔規定d人在某段時間內只可以放出一定數量的一手和二手物件 宜現在的扣分維持不變呢(一般真正用家也不會經常出售/轉讓la)
個人意見,不喜勿插

引用:
原帖由 鋒~~ 於 2012-4-16 21:55 發表
如果係一d上黎睇多但回覆小的人唔通就一定要佢地有番相應的分數才可以進行二手買賣??相反如果係一d只在論壇短時間卻經常回覆帖子,有很高的積分只可以話佢地係較活躍 咁係咪二手區得佢地用得??
扣分其實刀係唔想d人 ...
Marketing 的意思是市場策略, 而論壇的策略是想聚集一班志同道合的人為主.
二手買賣區, 只是論壇其中的一個附屬平台, 目的是可方便活躍會員(Regular Members)

所以二手買賣區訂出刁難的規條, 目的就是不想論壇變成了一個商業平台.

平心而論, 不是活躍會員, 又想在論壇售賣, 這就算是利用了論壇作商業活動了.
論壇不能阻止他們, 但絕對可以管制他們, 為的是保障會員, 有錯嗎 ?

至於其他論壇的管理手法, 我不評論, 人各有志.

我不覺得會削弱 HKTTF 的競爭力, 反而會令論壇的質素更有說服力 !
(Starbucks d 咖啡賣到咁貴, 但仍然很成功地領導市場)
本帖最近評分記錄

但如果個個人每日刀會上hkttf 但卻但小回覆呢??咁佢地可唔可以叫活躍??發言少唔一定唔活躍

引用:
原帖由 鋒~~ 於 2012-4-16 22:47 發表
但如果個個人每日刀會上hkttf 但卻但小回覆呢??咁佢地可唔可以叫活躍??發言少唔一定唔活躍
(只看不回/或參與, 我覺得不算是活躍會員)
是一個簡單的"相對論"....
正常人是不會只花錢而不工作, 同樣地, 只工作而不花錢的也不可能吧 ?!

如果佢地每日都只上來睇, (相信佢地會繼續每日都只係會咁做.)
就算他們不發一言, 只是在看, 默默支持, 我都代表 HKTTF 向他們講句 "謝謝" !

(既然一路都只日日在看, 不做其他的, 佢地應該從來冇打算過會在二手區售賣球板, 你覺得呢 ?)

我覺得唔一定。如果真係快拍唔啱用個陣,再係到放的話, 佢地個陣就應該係有需要去使用二手買賣區的既問題

因為一定會有一部分會員比較不喜歡發帖和回覆
我覺得唔應該大幅提升使用二手區所扣減的分數(10去到50有5倍架la...)

引用:
原帖由 鋒~~ 於 2012-4-16 23:01 發表
我覺得唔一定。如果真係快拍唔啱用個陣,再係到放的話, 佢地個陣就應該係有需要去使用二手買賣區的既問題
咁問題唔難解決, 既然支持了論壇一段時間 (雖然只看不回),
表示對論壇的質素會有一定的信心, 他們可能會開始發言賺分, 從而可以買賣.

有權利就必須也要有義務 !
如果只會行駛只看不回的權利, 又想享有免費的買賣平台, 論壇便不會再有進步的空間了.
(這個道理相信對所有真心支持論壇的會員, 不會太難接受吧 ?)

好的,明白

引用:
原帖由 鋒~~ 於 2012-4-16 23:06 發表
因為一定會有一部分會員比較不喜歡發帖和回覆
我覺得唔應該大幅提升使用二手區所扣減的分數(10去到50有5倍架la...)
講真, 如果是真正的波友/用家, 一年內有需要出售幾多塊板呢 ?
區區 50 分 (不是 50 蚊), 問心嗰句, 真是咁難嗎 ?

引用:
原帖由 jcclee 於 2012-4-16 23:15 發表

講真, 如果是真正的波友/用家, 一年內有需要出售幾多塊板呢 ?
區區 50 分 (不是 50 蚊), 問心嗰句, 真是咁難嗎 ?
我都咁話!

引用:
原帖由 黑暗武士 於 2012-4-16 23:27 發表

我都咁話!
論壇雖然是黑暗, 但在某程度上是會聽取民意的.
凡有建設性和有道理的, 都會考慮, 這樣才是真正做到集思廣益 !

引用:
原帖由 jcclee 於 2012-4-16 22:44 發表

Marketing 的意思是市場策略, 而論壇的策略是想聚集一班志同道合的人為主.
二手買賣區, 只是論壇其中的一個附屬平台, 目的是可方便活躍會員(Regular Members)

所以二手買賣區訂出刁難的規條, 目的就是不想論壇 ...
"我不覺得會削弱 HKTTF 的競爭力, 反而會令論壇的質素更有說服力!"

絕對同意!

剛剛4月初係其他版塊二手區無意中投咗支虫虫板,
揾位波友幫忙交收, 點知受騙領咗嘢,
收咗支冒牌貨, 現正處理中!

發新話題