發新話題

澳門又派錢,但我地香港=.=

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:36 移動

澳門又派錢,但我地香港=.=

http://hk.news.yahoo.com/%e6%be% ... 5%83-084100429.html
澳門行政會宣佈今年的現金分享,由本月24日起展開,政府會先向公務員、長者、綜緩受助人和有政府戶口的人士自動轉帳,永久居民可獲取7千元現金,非永久居民亦可獲發4200元。無政府直接轉帳戶口的澳門居民,澳門政府會在下月2日開始,在十星期內,分批寄出支票,最遲一批居民應在7月6日收到支票。

今次的現金分享,澳門政府共動用41億2千多萬元,有54萬名永久居民和 7萬多名非永久居民受惠。

另外,本年度向澳門居民派發的500元醫療券,澳門市民可由下月1日起,用身份證在指定地點提取。

澳門又有錢派 但我地香港政府........

引用:
原帖由 JJJJJ 於 2012-4-12 18:04 發表
澳門人少嘛
不是人口多少的問題而係今年預算案, hk gov集中退稅及寬免差餉,社會低下階層及"五無人士"即(無綜援、無交稅、無差餉(非業主)、無減租(非公屋)和無獨立電錶的人士),完全無法受惠預算案措施

引用:
原帖由 jcclee 於 2012-4-12 18:11 發表
好在你提我....係時候追政府給我 $6200 了 !
過左1/4攞,多200利息 ;可惜gov今年不再派

回復 9# 的帖子

我同意gov應用盈餘投放改善社會的福利但退稅及寬免差餉,貧人完全無法受惠,只會貧者愈貧富者愈富

回復 11# 的帖子

全民退休保障講左成十多年,都仲未落定

引用:
原帖由 jcclee 於 2012-4-12 18:29 發表
其實派錢是為了轉移視聽, 政府在施政上無能, 庫房又水浸,
咪索性拿幾百億出來做"掩口費"囉 !

佢如果唔派, d 錢最終咪又係唔知瘟疫去左邊 ?!

eg. 又話起高架鐵路(1000幾百億) !
民生都未攪掂好, 又 ...
仲有港珠澳大橋,沙中線及最近引起社會熱烈討論的第3條跑道合共要超過2000億 ;大白象工程高成本低效益

引用:
原帖由 bond 於 2012-4-12 22:48 發表
有乜方法可以成為澳門居民?
投資移民或娶個澳門老婆

引用:
原帖由 乒乓在線 於 2012-4-12 23:22 發表
澳門某年已開始不可以買屋投資移民
我都差d唔記得左 ,原因好似係當地樓市炒風太勁,樓價急升影響社會安定

引用:
原帖由 kennylaw321 於 2012-4-18 11:42 發表
我有澳門身分證
真的?

發新話題