發新話題

打乒乓波可以隨意進出名校

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:36 移動

打乒乓波可以隨意進出名校

路邊社消息,有一中學生在今年中轉了入名校,但返了一個星期學唔夠便話學校同學無品唔讀,一個屈尾十返舊校繼續學業,其實小朋友的父母幫子女報讀名校無問題,人望高處也人知常情,但畢竟讀書唔係玩泥沙,又入又出。

大仙黃
<-->
.

回復 2# 的帖子

我都吾明

某名校的乒乓球隊負責人

回復 4# 的帖子

原來如此

不嬲架啦
有大把學校買人

曾經有某直資校乒球教練受托舉薦某小朋友進入中一, 誰不知開學后竟然話唔再打乒乓波, 改打籃球 ,所以話, 父母望子成龍絕對冇錯, 但都希望你們有感恩的心, 既然已獲得利益, 是否應該考慮下推薦人之感受, 如果話入學前冇諗過新校環境, 風氣, 呢種理由都好難令人信服! 呢的事件, 嚴重損害教練與校方之信任度, 日后再要舉薦, 相信亦有一定難度

回復 8# 的帖子

原來如此....明白晒了 !
<strong>橫板 : Juic Hinoki Carbon lll (ST)
正手 : Donic Bluestorm Z1
反手 : Tibhar Aurus Prime

橫板 : Butterfly W.Schlager FL (96g)
正手 : Tibhar Evolution MXP
反手 : Tenergy 64

引用:
原帖由 jcclee 於 2012-4-3 18:51 發表
原來如此....明白晒了 !
唔好誤會, 我講個單係另一個case
黑暗武士個單明顯講深水埗著名男校

引用:
原帖由 Terence 於 2012-4-3 18:53 發表

唔好誤會, 我講個單係另一個case
黑暗武士個單明顯講深水埗著名男校
OK, thanks Terence, 我知道了.
<strong>橫板 : Juic Hinoki Carbon lll (ST)
正手 : Donic Bluestorm Z1
反手 : Tibhar Aurus Prime

橫板 : Butterfly W.Schlager FL (96g)
正手 : Tibhar Evolution MXP
反手 : Tenergy 64

有的人中球毒, 亦有的人懂借球鋪路............
<-->
.

I do not understand why!!!
騎牛遠遠過前村,吹笛風斜隔壟聞。
多少長安名利客,機關用盡不如君。

1TH CASE: 十零歲着重LIKE不LIKE, 不是着重LOGIC
2TH CASE: 父母教孩子把乒乓作踏腳石
<-->
.

如果打乒乓球, 係個means, 入名校係個ends,
咁小朋友大左之後,
佢會認為入名校係means, 入大學係ends,
入左大學之後,
小朋友認為入大學係個means, 畢業係ends
畢左業之後,
小朋友可能仲以為張大學沙紙好大, 係一個means, 找一份好工係ends

係呢個時候, 可能好多小朋友, 尤其是找不到工作既小朋友, 會想通一個道理
就係佢地視之為正確既means and ends
原來全部都係invalid
一向被父母左扶右插, 成為品學兼優的港孩,
且不斷灌輸所謂正確既功利主義,
但大學畢業, 或者投身社會既時候, 一野比現實打沈
你叫佢地唔變宅男都好難啦

所以, 唔係話人唔應該有目標
不過可以想下個過程, 自己鍾唔鍾意做該事情
如果人太過功利, 野野都要睇有無著數, 有無成效
到最後可能會失望而回

回復 15# 的帖子

有道理

認同, 什麼都是有動機, 結果都大有機會一場空, 且過程大部分時間不爽............ 最後會認為人家從適當態度加上適當努力得到的純是運氣, 發現自己一無所有時心理失衡, 狂找東西麻醉或發洩渡日............... 最致命還是當事人自己都不知, 還以為自己無寶不落很"醒"<實是七仔一名>

<-->
.

唉!現今家長都好少顧及小朋友的思維了!

發新話題