32 12
發新話題

[球板討論] Innerforce ZLF

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:50 移動

Innerforce ZLF

前言 :
        首先多謝jcclee提供左唔少意見比我砌呢塊板, 之前講過話會盡快打篇評測出來,
一拖就拖左咁耐, 打左塊板都兩個幾三個月, 係時候分享下感受比壇友!
配置 :
- Innerforce ZLF(FL) + o4pro(正) + r7(反)
p.s. 無機上板 無經膨漲

正手攻球 :
        弧線不高不低、不長不短剛剛好, 能夠準確到檯。力量足夠, 速度偏快, 發力與不發力
都可以輕易配合到。
----------------------------
正手拉球 :
        弧線好靚, 不易落網, 中檯拉出來嘅波二速好跳, 我又嘗試係遠檯拉一啲近網波, 個波可以
唔出檯而且二跳好沉。另外旋轉都好強, 速度快, 可能會有網友覺得佢有虛彈, 所以發力好嘅要求
相當之高。
反手推擋 :
        感覺紮實, 來球力量可以充份係塊板到感受到。對方拉球或爆衝, 容錯性都好高, 手感(卸力)
好嘅人相信可以好輕易擋過去, 而唔會冒高, 落點幾好。
反手拉球 :
        感覺一樣紮實, 十分咬球, 旋轉好強。檯內擰波真係讚口不絕, 無論你用板任何位置, 都可以
輕鬆將球擰起而不易冒高, 擰出來嘅質量非常好。中遠檯稍為唔夠力, 速度偏慢, 但旋轉依然強。

總結 :
        我冇深入研究過底板嘅結構, 但我可以講呢塊板在7夾木來講算彈, 需要配一啲好咬好實淨嘅
膠(r7), 而用佢嘅人手感一定要好好, 否則會覺得佢彈到好吃力。r7同呢塊底板真係天作之合, 我嘗試
過放佢係正手, 朋友打過都講比o4pro更加轉, 但我仍然會用o4pro作為正手, 因為佢彈得來真係好衝,
對我來講唔難控制。

如果網友有其他意見, 歡迎交流下,
亦都可以再係呢個配置上面問清楚,
不過唔好問我配其他膠又會係點, 因為我唔係乒器專家。
多謝
本帖最近評分記錄
  • (=^x^=) +100 2016-9-30 02:31
  • wilson2020 +10 精品好帖,add oil 2012-3-9 19:00
  • Alfred +2 原創內容 2012-3-9 17:53
  • kei +10 精品好帖 2012-3-9 17:07
  • jcclee +10 鼓勵分享 2012-3-9 16:26
發球搶攻前三板
側身爆衝攻破綻

好評測

jcclee 先係乒器專家.........
欲講買
STEPHEN 1019
之2手板前,建議請用「搜尋」查看本人之買賣 ''秒殺" 紀錄,多謝。。

主板:全售。。
等待中。inner fibre ZLFS CS

thx for sharing~

讚評測!!!不過我真係唔識欣賞ZLF

thx

多謝分享
昨天己逝,明天是謎,忘記背後,努力面前.

detail

thx for yr sharing

回復 1# 的帖子

http://celloboy.pixnet.net/blog/ ... 6%E6%9E%90%E7%AF%87

以上也有一篇Innerforce ZLF評測.  Innerforce 的結構不同於Tim Boll ALC/ZLF/ZLC.  打慣純木轉打Innerforce 系列會較易適應.  價格可不便宜啊!  越來越貴, 和Tim Boll equivalent 比, 相差祗$100-$200.

非常好, 見到你對自己的器材有所體會.
今日好忙, 夜一點再加入討論....

你塊板是多重的 ?

(*PS 原來我和你呀 Sir 是很熟絡的)
<strong>橫板 : Juic Hinoki Carbon lll (ST)
正手 : Donic Bluestorm Z1
反手 : Tibhar Aurus Prime

橫板 : Butterfly W.Schlager FL (96g)
正手 : Tibhar Evolution MXP
反手 : Tenergy 64

引用:
原帖由 KSLiu 於 2012-3-9 14:51 發表
http://celloboy.pixnet.net/blog/ ... 6%E6%9E%90%E7%AF%87

以上也有一篇Innerforce ...
我本身打開小鳥 唔怪之好快上手!
我拉出來嘅波嘅二跳都吻合佢所講 真係好沉
高吊又好湧上來

發球搶攻前三板
側身爆衝攻破綻

引用:
原帖由 jcclee 於 2012-3-9 16:31 發表
非常好, 見到你對自己的器材有所體會.
今日好忙, 夜一點再加入討論....

你塊板是多重的 ?

(*PS 原來我和你呀 Sir 是很熟絡的)
我一早知啦 佢成日同我提起你 話你個個禮拜都join佢球局
我之前有叫佢幫我問你有冇二手zlf添
大約185g左右

發球搶攻前三板
側身爆衝攻破綻

引用:
原帖由 neku 於 2012-3-9 12:10 發表
讚評測!!!不過我真係唔識欣賞ZLF
可能你就係覺得佢似彈床嘅其中一個
發球搶攻前三板
側身爆衝攻破綻

引用:
原帖由 devilaaron 於 2012-3-9 17:01 發表

可能你就係覺得佢似彈床嘅其中一個
無錯,所以我已把我張彈床換走了

引用:
原帖由 neku 於 2012-3-9 18:07 發表

無錯,所以我已把我張彈床換走了
其實o4pro配係正手拉波 個感覺係好實在
爆衝嘅時候先會有此感覺
發球搶攻前三板
側身爆衝攻破綻

Devilaaron,

你的評論寫得有heart,
繼續努力

kei

你的評論寫得好好 ,加分以示鼓勵

多謝分享
主板:剛力 正手MXP 反手D-TECS 0.5
副板:羽佳純子 正手MXP 反手D-TECS 0.5
練習板:TIMO BOLL ALC- FL 正手 MX-P,反手T64
練習板:黑鐵牌大力神 正手MXP,反手T64
練習板:黑鐵牌普碳 正手MX-P反手T64
練習板:綠翡翠 正手MXP 反手仙人掌1MM
練習板YE GATIEN正手T05反手837,Stiga ROSEWOOD NCT V-FL 正手MXP,反手Screw soft
朗朗的主板:TIMO  BOLL ZLF FL 正手MX-P反手D-TECS

多謝分享

32 12
發新話題