21 12
發新話題

不問自取...是為賊也

不問自取...是為賊也

某日同朋友打波ge時候,打打下有個女人同一個3-4歲的小朋友走過來
之後佢順手係我場入面拿了一個波比佢個小朋友,佢同我講,拿一個比小朋友玩,我冇出聲,唔知講咩好,無奈中- -!!
之後佢同個小朋友講,姐姐比個波你玩呀(我冇講過囉).....

跟住我唔理佢,唔同佢計較啦,冇幾耐,又係一個女人,拾走我地一個波比小朋友玩,飛左出去係圍板外面的  
佢拾完轉身就走

其實我唔係計較果小小錢,只係好似比人打劫的感覺,個場咁多小朋友,一人一個我點算?   你地會點做呢?  唔理佢?  話佢?

我驚出聲又比人話欺負小朋友

同果個女人講,波係我的,你問過我未?
``_||私ゾやスギメ愛ウネエ*░(((

乒匯乒乓球會
逢星期四 8:00-11:00pm 歌和老街室內運動塲

如果係我既話
我會話
借完記得還

引用:
原帖由 kennylaw321 於 2012-3-4 16:40 發表
如果係我既話
我會話
借完記得還
佢唔係借..係攞

引用:
原帖由 太陽之子 於 2012-3-4 16:11 發表
同果個女人講,波係我的,你問過我未?
我想咖..佢轉身走了

引用:
原帖由 I_am_the_Legend 於 2012-3-4 16:42 發表

佢唔係借..係攞
事實上係因為我唔會好介意先咁講

引用:
原帖由 kennylaw321 於 2012-3-4 16:44 發表

事實上係因為我唔會好介意先咁講
唔係因為個波既價值多少問題,係價值觀問題
人地既野,點可以隨便亂攞
``_||私ゾやスギメ愛ウネエ*░(((

乒匯乒乓球會
逢星期四 8:00-11:00pm 歌和老街室內運動塲

引用:
原帖由 太陽之子 於 2012-3-4 16:48 發表

因為我覺得如果係個小朋友既話我無咩所謂
如果係咁我會走過去同個大人講返聲同埋叫個大人下次問左先拎

是大人拿比小朋友呀,不是小朋友自己拿

引用:
原帖由 I_am_the_Legend 於 2012-3-4 16:55 發表
是大人拿比小朋友呀,不是小朋友自己拿
我認為理直氣壯咁走過去過返聲就可以

引用:
原帖由 kennylaw321 於 2012-3-4 16:56 發表

我認為理直氣壯咁走過去過返聲就可以
我下次會了,今次係第一次咁樣,冇經驗

引用:
原帖由 太陽之子 於 2012-3-4 16:48 發表

絕對同意呀

佢地教壞d小朋友,亂咁拎人d野

吓,咁神奇?正常來講,你去體育管唔係有道門關上的嗎?? 佢唔係直接入來,拿左,之後出去掛......

引用:
原帖由 y539069849 於 2012-3-4 17:08 發表
吓,咁神奇?正常來講,你去體育管唔係有道門關上的嗎?? 佢唔係直接入來,拿左,之後出去掛......
有d場冇門,但有圍板的
第一個係申手入圍板入面拎   第二個係汁出面d波..look左出去

哦,原來係市政中心

不問自取...是為賊也
講開又講, 有一次係歌街4/F打緊波(多球) 有個70-80亞伯無lala拎開圍板走入我個場汁左我幾個波...但係又冇問過我.. 但其實我吾識佢的..雖然幾個乒乓波,吾係D乜野..但係佢可以同我講先LOR..如果佢真係想要..可以同我講聲..我可以比佢.....不過到最後我都冇同到佢計較...咪當TUM下佢LOR.. ..

我覺得不應該姑息 !

嗰2位不問自取的家長, 可能就係細個既時候從大人身上學的,
而家佢又再"以身試法", 實在是教壞小朋友 !

日後一定要 Say NO !
<strong>橫板 : Juic Hinoki Carbon lll (ST)
正手 : Donic Bluestorm Z1
反手 : Tibhar Aurus Prime

橫板 : Butterfly W.Schlager FL (96g)
正手 : Tibhar Evolution MXP
反手 : Tenergy 64

係...偷一千蚊是偷...........偷一蚊都係偷

直接:
走埋去~!
唔好意思 你手上個波係我GA

串人:
唔好意思 就算你想培育小偷都唔應該拎走我個波
(講笑JA~ 呢個唔好用呀= =.... )

引用:
原帖由 Manley 於 2012-3-4 21:33 發表
直接:
走埋去~!
唔好意思 你手上個波係我GA

串人:
唔好意思 就算你想培育小偷都唔應該拎走我個波
(講笑JA~ 呢個唔好用呀= =.... )
哈哈,好爛呀個gag

21 12
發新話題