發新話題

[砌版討論] 黑膠正手 紅膠反手?

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:49 移動

黑膠正手 紅膠反手?

而家好多橫板正手用黑色,反手用紅色
其實係咪有咩原因架?

我都係咁配, 而且會作為長遠模式繼續下去
原因係個人直板對正反手膠的要求大不同(如正面黏, 反面輕), 正反手亦存一些備用或想試用的膠,
如果正反手膠都各有紅黑, 咁到我想換入特定一隻正手膠試玩時就可能會同現時的反手膠撞色, 咁就可能要換埋反面(浪費)
所以, 如果全部正手都係黑色, 咁就唔駛咁心煩
當然未開始砌第一塊板及計劃儲備時, 紅或黑是沒分別的, 但黑膠易發亮令我覺得佢黏力勁, 心理上無原無故地立即想佢放正面, 開始左就廢事變
思想整理後我似乎是做了一個沒根據的偏見。

黑膠用正手比較型啲
``_||私ゾやスギメ愛ウネエ*░(((

乒匯乒乓球會
逢星期四 8:00-11:00pm 歌和老街室內運動塲

黑膠打白色波會易看d
主拍:Nittaku Waldner Manchester
正:Nittaku Flyatt Hard 2.0
反:Butterfly BryceHighSpeed

我尋晩換咗,正手:紅色 Acuda S1 Turbo, 反手:黑色 Omega4
Rutis Power + 銀河北斗 + Fastarc S1

自己鍾意咩色就咩色
無話有咩原因

我聽過有一個比較科學的說法,就是人的視覺對紅色比較敏銳,所以交通燈用紅色,即使你駕車時不專注都會對紅燈有反應。乒乓球的發球多數用正手,如果用紅膠正手就會比較易令對手對自己開波動作有反應,我問過好多人都話冇分別都係咁打,所以都係睇你信唔信。

引用:
原帖由 Lamlam 於 2012-2-25 10:56 發表
我聽過有一個比較科學的說法,就是人的視覺對紅色比較敏銳,所以交通燈用紅色,即使你駕車時不專注都會對紅燈有反應。乒乓球的發球多數用正手,如果用紅膠正手就會比較易令對手對自己開波動作有反應,我問過好多人都 ...
@@咁反手開波咪......

嘩..咁心理既..
不過我個人認為紅色同黑色膠既質料應該有分別

引用:
原帖由 lemonlun 於 2012-2-25 17:35 發表
嘩..咁心理既..
不過我個人認為紅色同黑色膠既質料應該有分別
的確是有分別.
(以同類型套膠作比較)
黑色的磨擦系數會比紅色的高, 所以常為人用於正手(拉波)
紅色則較脆和彈.
<strong>橫板 : Juic Hinoki Carbon lll (ST)
正手 : Donic Bluestorm Z1
反手 : Tibhar Aurus Prime

橫板 : Butterfly W.Schlager FL (96g)
正手 : Tibhar Evolution MXP
反手 : Tenergy 64

其實應該顏色唔同謝!

引用:
原帖由 jcclee 於 2012-2-25 17:52 發表

的確是有分別.
(以同類型套膠作比較)
黑色的磨擦系數會比紅色的高, 所以常為人用於正手(拉波)
紅色則較脆和彈.
你話紅色比較脆我都有同感wor!
尤其德國膠

引用:
原帖由 lemonlun 於 2012-2-25 00:37 發表
而家好多橫板正手用黑色,反手用紅色
其實係咪有咩原因架?
我之前都係正黑,反紅。不過只是换膠時正面冇紅色但有黒色咪掉轉换囉…我覺得冇所謂

冇所謂
騎牛遠遠過前村,吹笛風斜隔壟聞。
多少長安名利客,機關用盡不如君。

黑膠黑綿正手...... 紅膠紅綿反手 .......... COOL
<-->
.

發新話題
最近訪問的版塊