發新話題

打削球

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 04:36 移動

打削球

本人正在學打削球,有否削球球友交流一下。

以前在深圳波皇學打削球,現在沒有去。

直板都可以削球,但穩定性沒有橫板高;旋轉變化直板高很多,因為手腕更容易做側旋。

各位球友有空一起打波分享削球心得及經驗。

引用:
原帖由 Crazynarco 於 2009-12-25 08:02 發表
新手岩岩學打...重係練基本功...但感覺上想練削多過練攻球...

有人話練削搵攻球手爆拉/沖就ok...

但接拉/沖球對新手避免太難喇...

各位有冇d波友有冇d新手練削球o既方法...
削球最重要步法,所謂七分腳三分手。以搓球著手增加對球的感覺。

引用:
原帖由 Crazynarco 於 2009-12-25 10:26 發表

錦個步法又姐係點呢?有冇片講下...?
一般攻球手是左右步法;削球手還有前後步法。大陸有一本書叫“削球”去參考。

引用:
原帖由 Crazynarco 於 2009-12-26 20:51 發表

呢本?

http://www.books.com.tw/exep/prod/booksfile.php?item=0010212605
YES

引用:
原帖由 風吹雪 於 2009-12-29 17:20 發表
打削球d基本功要好紮實
還有全面

引用:
原帖由 Crazynarco 於 2009-12-29 21:02 發表
查實仲係練緊基本功o既,為削球而換長膠係咪早左呢?

正手削球(遠枱)塊板o既角度大概幾多到,(好似有點過份o既問題 )...

因為總係教唔好個角度,削出黎成日落晒網...

同埋何謂不轉球呢?
(1) 正手削球(遠枱)塊板o既角度根據來球以論,一般來說來球很轉,板角度近垂直;來球一般轉,板角度45度。還有避轉軸的方法。
(2) 不轉球是無轉的球。大家話〝球飄〞之稱。

引用:
原帖由 Crazynarco 於 2010-1-2 23:03 發表
我想問下"枱上球"點削...

因為同一個防守型o既人打過,佢都係用削/推,好少進攻,

大部份都係短球,所以唔會離枱...一係就近枱唔似近枱,真係唔係沖就拉最好(不過我唔多識 ).. ...
你用什麼胶皮?如果由後上前一定回不出枱。

引用:
原帖由 青見人 於 2010-1-23 02:11 發表

其實打削球, 當日教練教我既金句係先壓後削再送,
相對上旋球的衝力及質量, 我們要先壓, 後加轉, 繼而把球送回檯!
你落網的原因可能係冇左最尾的動作!
睇書話.."削轉球的轉速最快可達100轉/秒左右,削不轉球一 ...
高見

發新話題