發新話題

打削球

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 04:36 移動
引用:
原帖由 出奇老鼠 於 2010-1-15 19:51 發表

入唔切檯削一般都要檯底撈一板
其實撈得好都好可能攞分
話時話,要學識削弧圈球係咪好後期o既事喇...?

同埋點樣削上旋球...重有削球時邊個位o既力會影響個波o既旋轉?

削球手首先要學既係削弧圈球吧
初初可以以陳衛星/侯英超做學習對像
反手用顆粒膠削 , 正手用兜既方法回擊
當打得耐對旋轉熟 d 可以學下正手削 , 但其實"兜"既效果好多時比削更加好

查實我都只係削下,查實唔太明白削弧圈球,削不轉個動作有咩唔同...

另外大家有咩易控o既長膠岩新手...

我諗緊換755 / 837...

當你身邊有朋友識拉弧圈球,你又同佢打得多你就好快識削弧圈球.
長膠揀 837 會比 755 好 , 755 算係半長膠比較難控制

引用:
原帖由 出奇老鼠 於 2010-1-23 01:28 發表
當你身邊有朋友識拉弧圈球,你又同佢打得多你就好快識削弧圈球.
長膠揀 837 會比 755 好 , 755 算係半長膠比較難控制
如半長膠不是比長膠更易控嗎?

引用:
原帖由 Crazynarco 於 2009-12-29 21:02 發表
查實仲係練緊基本功o既,為削球而換長膠係咪早左呢?

正手削球(遠枱)塊板o既角度大概幾多到,(好似有點過份o既問題 )...

因為總係教唔好個角度,削出黎成日落晒網...

同埋何謂不轉球呢?
其實打削球, 當日教練教我既金句係先壓後削再送,
相對上旋球的衝力及質量, 我們要先壓, 後加轉, 繼而把球送回檯!
你落網的原因可能係冇左最尾的動作!
睇書話.."削轉球的轉速最快可達100轉/秒左右,削不轉球一般在20轉/秒以下!"
再者.."削轉球可以使對手拉球下網,削不轉球可以使對手拉球出界。判斷轉與不轉的經驗是,球出拍時,響球不轉,轉球不響。"

引用:
原帖由 青見人 於 2010-1-23 02:11 發表

相對上旋球的衝力及質量, 我們要先壓, 後加轉, 繼而把球送回檯!
睇書話.."削轉球的轉速最快可達100轉/秒左右,削不轉球一 ...
高見

引用:
原帖由 出奇老鼠 於 2010-1-23 01:28 發表
直頭冇偏向全防守o既人,當然個個識拉弧圈球,弧圈技術頗佳 ...

但佢地個個都叫我學用推檔擋弧圈球先,宜家用擋弧圈球只係走位同追球有嚴重o既問題...

查實我仲有冇需求練推檔擋弧圈球呢?

長膠我諗緊係咪真係要換定打多期先...因為我怕難控...

引用:
原帖由 青見人 於 2010-1-23 02:11 發表

睇書話.."削轉球的轉速最快可達100轉/秒左右,削不轉球一 ...
請問長膠削球又有冇"壓"呢個動作?

睇黎真係好少人玩削球打法...

近來睇d片...見到有d人會"坐"低個身甚至個波就黎趺落黎先削,點解?同咩情況先會錦?

一般前沖球都係上旋...

削球主要最佳係削下旋或不轉...

一般削上旋都會彈高晒,但點解削球手總係輕鬆自然削到前沖球?

個動作/拍o既擺法有咩唔同?

我都想學呀

引用:
原帖由 Crazynarco 於 2010-1-31 06:54 發表
近來睇d片...見到有d人會"坐"低個身甚至個波就黎趺落黎先削,點解?同咩情況先會錦?
因為有時個波旋轉太強... 要等到個波旋轉冇咁強先削到

引用:
原帖由 出奇老鼠 於 2010-2-5 20:31 發表

因為有時個波旋轉太強... 要等到個波旋轉冇咁強先削到
OK...

查實有時用正手用兜係點架?個動係點架?

引用:
原帖由 Crazynarco 於 2010-2-6 21:34 發表

OK...

查實有時用正手用兜係點架?個動係點架?
兜係 o係個波既下降期磨擦個波既側面
你可以係 youtube search 下 joo se hyuk/ chen weixing/ wang xi / hou yingchao 等人學下野

我想問下不轉球點削架?

削個陣時幾hi~~

查實有冇d簡單步法學吓...

愈打愈覺得削球冇步法死硬

削球...........
冇乜前途wo

發新話題