發新話題

【舉報投訴】抵制不誠實、充斥謊言之買賣行為

【舉報投訴】抵制不誠實、充斥謊言之買賣行為

stephen1019
謊言
1.明明在2月7號以$850賣走左塊ROSEWOOD 5,都仲話自己留左塊ROSEWOOD 5
http://hkttf.com/viewthread.php?tid=46894&extra=page%3D1
2.上個月賣yasaka galaxya cs時,話自己屋企有galaxya cs、YEO7,話一山不能藏二虎,故賣galaxya cs。
但又走去收人塊YEO 7?
http://hkttf.com/viewthread.php?tid=46456&extra=page%3D1
3.事先沒有講明是仿品,人地問問題時仲迴避問題,比人踢爆先加番“国內”兩個字
http://www.朋友s t t.com/discuz/viewthread.php?tid=61083&extra=&highlight=%2Bstephen1019&page=1
4.(最離譜)用山寨貨呃人,之後仲唔認有交收過,如果唔係比人上傳證據,佢真係死口唔認
唔小心買到假貨,轉售了給別人,唔怪你,因為不知者不罪!但唔認有交收過,就真係好大問題!根本存心欺詐!
http://www.朋友s t t.com/discuz/viewthread.php?tid=61678&extra=page%3D1

個人認為STEPHEN賣野的作風非常不誠實,為求出售、賺錢,而不斷去講大話
第四個POST,佢應該有睇過,理應知道自己會因呢件事而較引人注目,但至今仍無改善個人誠信問題,實在有必要作此提醒。
一個人誠信出現問題,亦難以堅守個人原則,作出欺詐等違法行為亦不足為奇

我個人對賣假野的人好反感,不懂分真假的會買到假貨之餘,亦對賣正貨的人不公。
個人經歷:1.我4年前開始儲波衫時,不懂分真假,用$200買到只值$100的假貨.(正貨都係約$250)
        2.前年同人交收部NOKIA 5800,一眼睇落就知假貨,但冇報到警。交收者係約40歲太太,分明係佢個仔叫佢落黎交收。事後佢個仔仲在網上叫人諗清楚先好約交收
        3.我在本論壇賣野時,問對方問三問四,話自己個FD買到假貨,自己好驚買到假貨,驚又要出POST收,唔去萬達買 最後約左時間又臨交收前幾個字先話唔得閒,同放人飛機冇分別
         佢在本論壇有成千分,但在YAHOO拍賣有廿幾個負評,總共先得個28評級

為免被人滋擾,故使用新ACC出POST,請諒解

引用:
原帖由 暐仔 於 2012-2-15 23:10 發表
我就覺得佢唔係D敢GA人 因為我都同過仍交收
你有咩資格出聲?
你之前在朋友S論壇出過塊TAKSIM,又沒有講明是仿品,賣$500,人地睇得出係山寨。
你先話:我覺得呢塊有正貨的八成相似,故賣$500!分明側側博
LINK我就搵唔番,願有見過的人出來作證

請各版主唔好扣我分,唔係我發唔到言!

引用:
原帖由 jcclee 於 2012-2-15 23:22 發表
會唔會只是一場誤會 ?
以正常人來講,有冇賣過那塊ALC,會連自己都唔知?
除非佢個幾日失憶,之後回復記憶,先同人購回ALC

引用:
原帖由 jcclee 於 2012-2-15 23:45 發表

佢可能唔只得一塊 Rosewood5 呢...
最重要是, 你買到的是真品 (如果是假的, 咁當然是有問題)
SORRY,我指的是,第4項
山寨ALC那件事

引用:
原帖由 stephen1019 於 2012-2-16 00:37 發表
其實要自辨真系好簡單,OK, start
1))識我既人都知我燒板已成高病態,我點止得一塊rosewood呀,外国網訂野幾千蚊有7折。同朋友一齊訂咪有幾瑰羅,重量木纹冇得梀加馬,我又識得人多,又多好野\平野益各 ...
你依然冇解釋到點解塊Alc被揭發為山寨後,竟然可以先否認塊板由你所賣,把責任推卸予人,話(我唔你係邊個),.但在後期又肯回購,實在匪疑所思

表面證據完全成立.亦絕非遙言.
請不要以—句(清者自清)迴避指控

在此聲明,出帖是為了質詢stephen的處理手法,而非針對轉售圖利那方面.
如果大家覺得賣完假野.否認完先再回購呢個做法無問題的話,即此post已完!
我亦並非你手中所講的vans兄.你唔係話一世冇敵人嗎?何來與人結怨?
開新acc.都講得清清楚楚,係唔想被人滋擾,以免惹禍上身
我只不過是學生一名.曾受假貨所害,亦唔希望論壇出現假貨,故應嚴懲一切不誠實行為,先睇唔過眼發帖質詢
而stephen不斷把自己描繪成為好人一個,只沉醉於自己空間裹,沒有就最核心問題-點解前言不對後言?先話自己唔識買家,後來又肯回購?
如果論壇選擇縱容一個曾賣假貨的人/我亦尊重論壇的決定'他日 再有人不幸買到假貨.只好怪hkttf當初姑息養奸
亦請各位睇清楚事情來龍去脈先發 言,根本近期得個幾位出stiga板,咪倒轉頭抽水!
明眼人都應見其處理手法存在問題!

既然HKTTF決定不評論會員於其他FOURM之行為,我尊重HKTTF的决定
但老實講,用一個人的背景去用解釋其不合理之所為,是非常牽強的。
點解唔開新戶口先賣假???我唔係佢,我唔知~
我看到的,是整件事的可疑之處,而唔係可疑在點解佢要做呢件事?
即係:法官問被吿,點解你月入五萬,都要入超市偷野?

我個人非常注重誠信,看到不公、損害公眾利益的事,就會出聲。而唔係針對某一人,針對的只係賣假,可睇睇第八樓。
如果人人都是被動的,看到人做錯,唔影響到自己就唔出聲,成班政客、學者都揸得兜了!
如果這都算精神心理緊張的話,我亦無話可說 但以我讀左4年BIOLOGY,讀多D書肯定只會令精神心理加重負擔!
我一向做的,都是理性討論,而非毫無事實根據的揣測,大量實證於LINK內可尋得
被人一口咬定話唔夠人平,先至出這POST,簡直令人氣憤!
(你平時賣D野又唔係特別平,平時D球局又可以抽水,,若是以上限人數計算,將近獲利一倍,仲可以加多10分)

我個人出POST,是為了要一個交代,,而唔係所謂的故仔!但遺憾的是,我得不到~
在此聲明,我從來沒有向史提芬購買過任何產品!
本帖最近評分記錄
  • (=^x^=) +5 勇於發言 2012-2-17 19:53

發新話題