60 123
發新話題

【舉報投訴】抵制不誠實、充斥謊言之買賣行為

【舉報投訴】抵制不誠實、充斥謊言之買賣行為

stephen1019
謊言
1.明明在2月7號以$850賣走左塊ROSEWOOD 5,都仲話自己留左塊ROSEWOOD 5
http://hkttf.com/viewthread.php?tid=46894&extra=page%3D1
2.上個月賣yasaka galaxya cs時,話自己屋企有galaxya cs、YEO7,話一山不能藏二虎,故賣galaxya cs。
但又走去收人塊YEO 7?
http://hkttf.com/viewthread.php?tid=46456&extra=page%3D1
3.事先沒有講明是仿品,人地問問題時仲迴避問題,比人踢爆先加番“国內”兩個字
http://www.朋友s t t.com/discuz/viewthread.php?tid=61083&extra=&highlight=%2Bstephen1019&page=1
4.(最離譜)用山寨貨呃人,之後仲唔認有交收過,如果唔係比人上傳證據,佢真係死口唔認
唔小心買到假貨,轉售了給別人,唔怪你,因為不知者不罪!但唔認有交收過,就真係好大問題!根本存心欺詐!
http://www.朋友s t t.com/discuz/viewthread.php?tid=61678&extra=page%3D1

個人認為STEPHEN賣野的作風非常不誠實,為求出售、賺錢,而不斷去講大話
第四個POST,佢應該有睇過,理應知道自己會因呢件事而較引人注目,但至今仍無改善個人誠信問題,實在有必要作此提醒。
一個人誠信出現問題,亦難以堅守個人原則,作出欺詐等違法行為亦不足為奇

我個人對賣假野的人好反感,不懂分真假的會買到假貨之餘,亦對賣正貨的人不公。
個人經歷:1.我4年前開始儲波衫時,不懂分真假,用$200買到只值$100的假貨.(正貨都係約$250)
        2.前年同人交收部NOKIA 5800,一眼睇落就知假貨,但冇報到警。交收者係約40歲太太,分明係佢個仔叫佢落黎交收。事後佢個仔仲在網上叫人諗清楚先好約交收
        3.我在本論壇賣野時,問對方問三問四,話自己個FD買到假貨,自己好驚買到假貨,驚又要出POST收,唔去萬達買 最後約左時間又臨交收前幾個字先話唔得閒,同放人飛機冇分別
         佢在本論壇有成千分,但在YAHOO拍賣有廿幾個負評,總共先得個28評級

為免被人滋擾,故使用新ACC出POST,請諒解

我就覺得佢唔係D敢GA人 因為我都同過仍交收
主板:水谷ST 正手:omega4 asia  反手:t64
         Viscaria 正手omega4asia 反手:t64

快看覺得第3, 4點嚴重野來
<-->
.

請stephen1019解釋此事!
已PM他,等待回覆。

呢d野只有雙方3口6面講清楚

會唔會只是一場誤會 ?
<strong>橫板 : Juic Hinoki Carbon lll (ST)
正手 : Donic Bluestorm Z1
反手 : Tibhar Aurus Prime

橫板 : Butterfly W.Schlager FL (96g)
正手 : Tibhar Evolution MXP
反手 : Tenergy 64

......二手區確實有不少筍野執,但都要小心交易

引用:
原帖由 暐仔 於 2012-2-15 23:10 發表
我就覺得佢唔係D敢GA人 因為我都同過仍交收
你有咩資格出聲?
你之前在朋友S論壇出過塊TAKSIM,又沒有講明是仿品,賣$500,人地睇得出係山寨。
你先話:我覺得呢塊有正貨的八成相似,故賣$500!分明側側博
LINK我就搵唔番,願有見過的人出來作證

請各版主唔好扣我分,唔係我發唔到言!

引用:
原帖由 jcclee 於 2012-2-15 23:22 發表
會唔會只是一場誤會 ?
以正常人來講,有冇賣過那塊ALC,會連自己都唔知?
除非佢個幾日失憶,之後回復記憶,先同人購回ALC

引用:
原帖由 iphoneSS 於 2012-2-15 23:40 發表

以正常人來講,有冇賣過那件商品,會連自己都唔知?
除非佢個幾日失憶,之後回復記憶,先同人購回商品
佢可能唔只得一塊 Rosewood5 呢...
最重要是, 你買到的是真品 (如果是假的, 咁當然是有問題)
<strong>橫板 : Juic Hinoki Carbon lll (ST)

橫板 : Butterfly W.Schlager FL (96g)

引用:
原帖由 jcclee 於 2012-2-15 23:45 發表

佢可能唔只得一塊 Rosewood5 呢...
最重要是, 你買到的是真品 (如果是假的, 咁當然是有問題)
SORRY,我指的是,第4項
山寨ALC那件事

引用:
原帖由 iphoneSS 於 2012-2-15 23:49 發表

SORRY,我指的是,第4項
山寨ALC那件事
哦...ok
咁先等佢入來解釋

I buy a rosewood 5 from Stephen1019, I think he is ok.
Nice Racket.

其實要自辨真系好簡單,OK, start
1))識我既人都知我燒板已成高病態,我點止得一塊rosewood呀,外国網訂野幾千蚊有7折。同朋友一齊訂咪有幾瑰羅,重量木纹冇得梀加馬,我又識得人多,又多好野\平野益各大球會識左十幾廿年D朋友,所以買多一兩枝俾自己開心口者。
2)我有胆系度講,亦得我敢講,香港有邊個俾我賣山寨貨/ 呃左既Ching請跟帖連證據發言,包括上述個位司兄。
3)清者自清。我信iphoness兄同我打過一次波都可成為朋友。我呢一生人没有敵人架。我今晚先車兩個打完波但吾識既小朋友返德田。
4)清者自清,我Dfriends一一吾洗跟此帖挺我架。此帖好快沈架肋。解完话,sleep la bye..
5)iphoness兄於尾段個人不快之经歷實同我冇關,我亦深表同情。但我一定不是你描述的一類人。望諒,大人。

欲講買
STEPHEN 1019
之2手板前,建議請用「搜尋」查看本人之買賣 ''秒殺" 紀錄,多謝。。

主板:全售。。
等待中。inner fibre ZLFS CS

一塊你都賺晤少啦, ROSEWOOD,楓木, 黑檀等 外國訂全部特價, 連運費$800 有找,
賣平板益朋友??益自己炸掛

為免被人滋擾,iphoness said: 故使用新ACC出POST,請諒解,<---我俾你滋擾就得,你滋擾人就望人諒解,吾多公平喎,van兄。

欲講買
之2手板前,建議請用「搜尋」查看本人之買賣 ''秒殺" 紀錄,多謝。。

#15譚校長,玫瑰各樣真要800多口架,全新冇奶油要蝕喎。我吾系次次都買倒幾仟蚊有7折的,請大人明察。

欲講買

引用:
原帖由 stephen1019 於 2012-2-16 00:37 發表
其實要自辨真系好簡單,OK, start
1))識我既人都知我燒板已成高病態,我點止得一塊rosewood呀,外国網訂野幾千蚊有7折。同朋友一齊訂咪有幾瑰羅,重量木纹冇得梀加馬,我又識得人多,又多好野\平野益各 ...
你依然冇解釋到點解塊Alc被揭發為山寨後,竟然可以先否認塊板由你所賣,把責任推卸予人,話(我唔你係邊個),.但在後期又肯回購,實在匪疑所思

表面證據完全成立.亦絕非遙言.
請不要以—句(清者自清)迴避指控

請雙方討論時盡可能克制

價格高低,全視乎買賣雙方的你情我願,價格一早已公開標明,你覺得不合心意,可以不買

這個討論,重點在於該貨品是否真貨。
``_||私ゾやスギメ愛ウネエ*░(((

乒匯乒乓球會
逢星期四 8:00-11:00pm 歌和老街室內運動塲

冇呃人既事,要我作故仔???我同你有私人恩怨???出泥飲茶先傾啦。冇野架,開心番就好。

欲講買

60 123
發新話題