發新話題

[砌版討論] Stiga Calibra Rosewood5 用後感

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:49 移動

Stiga Calibra Rosewood5 用後感

因為好淺, 唔敢post係評測版到  
見唔係甘多人打過, 所以試下post, 睇完就算
============================
shipment到左
打左1個星期
Calibra LT Max
Calibra LT Spin Max
兩個字, 好正!

Rosewood 5 93g ST

正手, 之前打Neo省狂3 38度
我覺得係省狂3好d既 ,
始終D波轉好多同衝D
但係好多時步法唔夠快
拉波唔靚
用左Calibra, 成塊板輕左, 膠比省狂軟左
對身體立位既要求低左
總之整體拉波係易左好多,
當然, 我都話, 正手省狂3係一定好d
如果你步法到位, 發力經常都順暢的話.

反手, 之前打Vega Pro
覺得Calibra LT Spin 反手拉波一流
轉左呢塊膠, 不但拉波穩左
而且仲有空間比我開始掌握到反拉既技術
之前Vega Pro唔係唔好, 只係硬左D
用Calibra Spin 就可以放心發力拉反

兩塊膠台內控球都無咩問題, 唔容易彈出介
上年用過Stiga既其他膠, 好差...
不過今次Calibra真係好打
======================
睇完就算
======================
外國評測link http://hkttf.com/viewthread.php?tid=46084&extra=page%3D1

本帖最近評分記錄
  • okt05018 +10 詳盡的原創評測 2012-8-17 11:18
  • jcclee +10 好的原創內容 2012-2-16 15:33
  • 防弧王子 +2 2012-2-14 21:33

始終個威力唔係太夠

Thx
主板:XIOM OPUS(FL)    neo藍綿省狂(正)   Rakza 7(反)
副板:勁極2 (FL)  blue fire m1(正)  Vega pro (反)
下個目標:timo boll zlf

回復 2# 的帖子

你指正手Calibra LT ?
係呀, 打省3係好打D
不過Calibra真係好輕,
甘輕既膠打到甘既波出泥真係
本帖最近評分記錄

引用:
原帖由 virtuososiu 於 2012-2-14 20:09 發表
你指正手Calibra LT ?
係呀, 打省3係好打D
不過Calibra真係好輕,
甘輕既膠打到甘既波出泥真係
太輕 D質量好易打人唔死

找快超重的板唔知得唔得呢?? 唔拉得的話都叫打得下~~~~
< -- 新手中的低手
< -- 弧圈再結合慢功

回復 6# 的帖子

始終邃轉上的缺憾解決唔到
不過用返鋼板打的話 塊膠弱極都應該都嚇得到人

回復 5# 的帖子

同意, 太輕的確唔好
我既Rosewood 93g + Calibra 都唔會太輕既, 純粹個人感覺.
不過同省狂比的確有出入

唔記得左講, 我係用Rosewood5
根據Stiga, Rosewood 同 Calibra 都係 designed for "long trajectory"
外國評測唔錯, 係其中一個吸引我買Calibra既原因
http://hkttf.com/viewthread.php?tid=46084&extra=page%3D1

省3我聽人講 要D高手先打得出有咩分別...........

回復 10# 的帖子

打得多就打得出....唔洗好高

普狂3你打完之後~打一次省狂就完全明白
之後再轉國狂
YEO
正手 : 狂飆3
反手 : baracuda

引用:
原帖由 kangaroo626 於 2012-2-14 22:57 發表
普狂3你打完之後~打一次省狂就完全明白
之後再轉國狂
放毒

琴晚玩放高波既時候hi 一 hi 隻鞋
膠邊爛左
激x死

可能 Stiga Calibra LT (Max) 和 Stiga 的板特別夾, 唔出奇

我同意是很容易上手/到台,
但如你所說, 球質感不及Neo省狂飆3 (38度)
業餘打乒乓球為樂者, 值得推薦, 因為容錯性高了, 來回板數也多.
<strong>橫板 : Juic Hinoki Carbon lll (ST)
正手 : Donic Bluestorm Z1
反手 : Tibhar Aurus Prime

橫板 : Butterfly W.Schlager FL (96g)
正手 : Tibhar Evolution MXP
反手 : Tenergy 64

打左一個月, 更新一下
==========================
一星期打3/4 日, 每次真正練波既時間大概2個鐘

打開左膠之後, 兩塊都幾淋, 特別係反手既Calibra Spin, 有多少淋得仔, 不過用泥反手拉波依然好爽 d波一出台/高左少少都好容易拉到. 正手Calibra 速度好似跌左少少, 不過都係好好打. 兩塊膠都有D易爛, 膠面殘得有少少快, 唔算耐用

overall泥講, 係一個好滿意既組合, 係一件正反手拉波既玩具   , 只係覺得正手Calibra既球感有多少唔夠細緻. 之前都提到, 如果可以發揮到狂3既話, 都係狂3拉既波有質素好多

calibra係外套, 海綿/膠當然比狂3唔同好多, 其實我唔應該將呢兩塊膠去比較, 不過對於唔想打狂3/中國膠既人, 可能有用, 因為我自己就係由省狂3轉去Calibra, 自己無甘好既體力/步法/技術去每一球都好好發揮狂3 (拉波)
==========================

發新話題
最近訪問的版塊