發新話題

[膠皮討論] 日月神膠 用後感

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:51 移動

日月神膠 用後感

太陽同月亮呢兩款銀河出的膠皮 十分不錯
呢2款膠俾我感覺係兩個極端
太陽(正手) 速度快 孤線沉但不算長 旋轉一般 出台對拉威力低 但中近台的威力很不俗 近台小球控制也較易上手 容錯性也不算差
膨脹後 速度更快 旋轉變化不算太明顯 出台能力有明顯增強 但還是偏弱 容錯性也有相對提升
月亮(反手) 速度不足 但很咬球 弧線長而頂身 旋轉強 手感不錯 出台對拉威力也不錯 台內擰也很易出質量但容錯性較低
膨脹後 速度問題解決了點 但還是有點不足 旋轉也沒有明顯增強 但弧線更遠了 但容錯性也更低了
(只查了2次膨脹)
試驗板 stiga oc and rosewood 5
本帖最近評分記錄

thx

nice
主板:XIOM OPUS(FL)    neo藍綿省狂(正)   Rakza 7(反)
副板:勁極2 (FL)  blue fire m1(正)  Vega pro (反)
下個目標:timo boll zlf

聽聞佢係彷t系列。

主板:XIOM OPUS(FL)    neo藍綿省狂(正)   Rakza 7(反)
副板:勁極2 (FL)  blue fire m1(正)  Vega pro (反)
下個目標:timo boll zlf

月球仿T05,唔係放係正手咩???  不過想問下你個塊係咪PRO版? 同埋同TENERGY 比,有無得揮?

係邊到買,我都想買塊

你用直定橫?

GOOD RUBBERS
<-->
.

引用:
原帖由 Yin=] 於 2012-2-8 18:30 發表
聽聞佢係彷t系列。
係呀,不過此知識都係樓主話我知的及我要多謝佢教識我不少乒乓波的知識

引用:
原帖由 on520 於 2012-2-8 19:05 發表
你用直定橫?

thanks

引用:
原帖由 fonglongyin 於 2012-2-8 18:33 發表
月球仿T05,唔係放係正手咩???  不過想問下你個塊係咪PRO版? 同埋同TENERGY 比,有無得揮?
月亮PRO同普通都打過
太陽就味試過PRO
PRO膨脹之後手感有7成左右似T05 旋轉有8成 但速度同T05俾起仲係有小小距離
太陽係彷T25 但係T25我味打過所以我都唔知

回復 4# 的帖子

係  仲有一隻金星 聽聞係彷64黎 但係我自己沒試過

回復 5# 的帖子

PRO版同正常版有好大分別 除左手感外 最主要係拉波時吞吐感PRO較為清晰 速度上和孤線上PRO都較好
旋轉上感覺就差不多

引用:
原帖由 kanlok 於 2012-2-9 12:19 AM 發表
PRO版同正常版有好大分別 除左手感外 最主要係拉波時吞吐感PRO較為清晰 速度上和孤線上PRO都較好
旋轉上感覺就差不多
咁你認為moon pro既性價比高唔高??
話說我都訂左塊就黎到啦xdd
直板兩面弧圈/長膠倒板打法

主板:stiga cc7(101g)正手:Neo藍綿省狂3 反手:Baracuda Big Slam
副板:Stiga Carbo 7.6(88g)正手:MXP 反手:雲霧3 ox
副板:yasaka yeo(92g)正手:Neo 天極2 反手:729 焦點3

回復 15# 的帖子

PRO版個海綿比較易傷 除膠要小心D
月亮打正手威力唔係太夠
性價比算係唔錯 小心除膠的話 佢呢隻膠幾耐打

引用:
原帖由 kanlok 於 2012-2-8 18:25 發表
太陽同月亮呢兩款銀河出的膠皮 十分不錯
呢2款膠俾我感覺係兩個極端
太陽(正手) 速度快 孤線沉但不算長 旋轉一般 出台對拉威力低 但中近台的威力很不俗 近台小球控制也較易上手 容錯性也不算差
膨脹後 速度更快 旋 ...
今晚領教過塊月亮,頂唔住,個波拉過來好拱

nice

日用神膠?全名/正式名是乜?

和Evolution MXP 比較呢?
CHing, 請賜教...:)

引用:
原帖由 BCYU 於 2016-5-3 22:37 發表
和Evolution MXP 比較呢?
CHing, 請賜教...:)
日係指銀河太陽,月指銀河月球
樊振東ALC 典馳40度 D05 (正反手貼滿連護邊193)
林高遠ALC TD V22extra
奧恰ALC 典馳40度 D05

發新話題