39 12
發新話題

[長膠] 2012長膠末日論

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 04:30 下沉

2012長膠末日論

今年首項賽事, 除下星期丙組戰線外, 大部份已於昨天完成初賽. 綜觀多日賽事, 長膠代表能晋級者寥寥可數 丁組64強中, 好似只有1-2位而已, 但前境黯淡, 似乎最大進展亦只是8強止步; 甲組代表只有長膠王子, 但首仗便被港青仁仔拉下馬來  乙組有多位參賽, 直板前甲組趙又係首仗被歡樂仔沖爆, 據其自我報導, 當日長膠失利, 全憑正手取分, 最後慘負deude出局 , wlwlwl力搏多回, 最終亦未能再進一級, 仲有來自屯門既肥仔聰, 首仗差點被阿三沖爆, 最后雖險勝, 但次回合即敗走歌街; myron更加唔使講, 第一場開始便一直被沖爆, 真係沖爆哂, 防無可防 , 雖然以正手挽回劣勢, 两場均以3:2險勝, 但打到身心透支, 精神上不斷抱怨塊死鬼長膠, 用黎閘又唔得, 削又唔得, 打打下同我講不如棄權唔打, 大有從此封板, 心灰意泠感覺, 正是"曾經滄海難為水, 除了長膠再造人", 咁比賽途中, 當然唔可以咁失態啦, 咪叫佢放棄長膠, 當單面直板咁打囉, 辛苦的捱埋佢, 時為第二仗與甲組趙之戰, 當時落後1:2, 背城借一下, 真係全枱正手反沖連下两城, 又以3:2險勝, 富其時, 興奮程度未過, 體力已冇左8899, 又叫下一回急召, 對手又係針對長膠黎打, 再一次身心受創, 在體力不支下, 第三局再用埋殘餘1122體力, 全枱正手, 由落後0:5, 5:10力追至9:10, 可惜最后一球真係力不從心, 正手拉左落網 宣佈收工.
今次之后, 看來係時候檢討一下, 在OX差不多被禁下, 打長膠仲有何出路呢?
歡迎各長膠高手共同研究, 再創出一條新天地, 更歡迎各派人仕(正膠, 生膠, 防弧, 反膠)參與討論..、謝謝
最後祝丙組代表貓壇主及邪王jack為長膠爭光, 加油

其實長膠很難練, 一定要有好好既手感.
在甲,乙組更加難揾食.
如果想轉膠, 可以試下防弧.
邪界好在今年還有 張文光 在乙組 入8強

防弧的防守力比長膠好 如 YouTube 片中既高佬防得唔錯.
但如果可以學張文光 用防弧來 推/打/攻 加減力就最好
wlwlwl
Forehand: inverted
Backhand: Tibhar Grass Dtecs

張文光手防弧真係好難打, 尤其手雙面發球
我估防弧膠咁難打, 因為小人用, 所以尚未被人摸透, 如果好似長膠近年咁普及化, 相信亦好難揾食  (只是個人微見, 因上年myron同張文光打過, 所以有此心得...多多得罰),
其實咩膠都好, 有冇一種打法唔怕熟波架

我正為膠波煩腦, 我已連續兩星期拿球板去驗机, 驗了 5-6塊. 只有兩塊可以過机.
但果兩塊都唔習慣, 距離比賽只有一星期. 尋日同007打友誼波仲拉傷埋, 都未知打唔打到
其實打長膠我的看法是.....除非打削球如朱世赫 或 日本仔  "郁co" (國際青少年賽冠軍)
如果只是防守, 識打的人仕很容易可以 ko
打長膠好奇怪, 你唔識打真是打死你, 如果識打的, 真係無晒符
但隨住年齡上升, 打長膠會比打反膠優勝, 特別我 e d 不練波人仕
走來走去, 唔好話打三塲, 打一塲都死.
年輕人其實可以考慮轉生膠, 一樣可以防, 也可以攻, 但要接受一段時間會輸波.
反膠轉長膠容易,  但長膠轉反反膠, 真的要時間去適應
年輕人, 有時間有体力, 什麼都可以試下, 加上你有咁好的反手教練
唔學反手真的有點浪費
香港乒乓網
查詢電話:97020720
就是忘記背後,努力面前的,向著標竿直跑。腓三:14

如果揾到打緊生膠又打得好既師傅, 好似港隊唐咁, 100% sure會轉打.
轉回反膠我步署左半年, 但好多野要一步步黎既, 其實佢手反手都唔錯勒, 只係比賽時少用.
But, 你講既野完全認同.
削球呢, 可遇不可求

男子打橫板長膠唯一的出路是削球, 閘波橫板一定不及直板靈活
你看齊宝華, 王秋伊都是直板倒板, 而橫板長膠打攻波好似不多, 只得一個鄧亞平 (755)

香港橫板打長膠, 有馬如龍, 后生d有朱掁宗, 但打到甲組你要頂得到謝嘉俊沖爆嗎 ?
其實可以繼續用長膠, 但要再打上去, 一定是打cut波 (是兩邊都要懂cut波)
但要考慮乒總會否有資源培養, 畢竟小朋友已近16歲, 要在 2-3年有成績談何容易
自己找教練, 有多少教練可以教你, 我算有教練教你, 咁邉個沖爆你cut 波先 ?
要兩小時不停沖你, 我唸無教練會咁沖

以目前 Myron 在乙組無問題, 上甲組都是遲早的事. 但要在甲組企穩, 便真係要唸唸
或者可以唸下加海棉, 然后用長膠沖爆, 彈爆....
但問題又返轉頭, 邊個教練可以幫你 ?
香港乒乓網

引用:
原帖由 (=^x^=) 於 2012-2-6 15:20 發表
你看齊宝華, 王秋伊都是直板倒板, 而橫板長膠打攻波好似不多, 只得一個鄧亞平 (755)

香港橫板打長膠, 有馬如龍, 后生d有朱掁宗, 但打到甲組你要 ...
其實最理想,係一個教練+一個陪練
教練有的是經驗,但一般已經退下來一段時間,體能當然跟不上,但他懂得如何處理每個球,及安排訓練計劃
陪練一般比較當打,體能比較好,要他拉兩小時也無所謂
這樣練習,取兩者之好處,相信會練得更有效果
``_||私ゾやスギメ愛ウネエ*░(((

乒匯乒乓球會
逢星期四 8:00-11:00pm 歌和老街室內運動塲

咁太陽你去申請做陪練
香港乒乓網

Terence講得好詳細,其實由06年話禁Bamboo後開始搵代替品至依家都未搵番一塊合心水既長膠!都真係想買塊防弧試下睇下咩感覺!

小弟不才,我個人覺得用橫板打長膠,真係要打削球,一定有意識退檯防守等機會反攻,今次myron係剛剛轉型,用多左削球,引至步法令佢今次力不從心,我相信你依家有位咁好削球師父幫緊myron,練多半年,習慣打法,就可以捲土從來,更上一層樓!所以千祈唔好洩氣呀,邪派唔可以無左myron架!

引用:
原帖由 kwokming78 於 2012-2-6 16:11 發表
Terence講得好詳細,其實由06年話禁Bamboo後開始搵代替品至依家都未搵番一塊合心水既長膠!都真係想買塊防弧試下睇下咩感覺!
直板打法不宜用防弧
wlwlwl

回復 9# 的帖子

YAsaka防弧幾好用,我依家都用緊

引用:
原帖由 dior 於 2012-2-6 16:22 發表
你幾時開始用防弧?
上次見你都用緊反貼
wlwlwl

Butterlfy Super Anti 1.5 防弧幾好用,另一面配塊粒仔,我依家都用了one year,
(本人用中直)

引用:
原帖由 太陽之子 於 2012-2-6 16:06 發表

其實最理想,係一個教練+一個陪練
教練有的是經驗,但一般已經退下來一段時間,體能當然跟不上,但他懂得如何處理每個球,及安排訓練計劃
陪練一般比較當打,體能比較好,要他拉兩小時也無所謂
這樣練習,取兩者 ...
太陽呢個計劃好正  但家長負擔真係好重喎
話時話, 有冇咁抵得林既又拉得又識打長膠又沖得的陪練呢?

回復 13# 的帖子

轉左幾日,試下用

引用:
原帖由 dior 於 2012-2-6 16:22 發表
Dior都轉防弧

引用:
原帖由 carfielddog 於 2012-2-6 16:11 發表
小弟不才,我個人覺得用橫板打長膠,真係要打削球,一定有意識退檯防守等機會反攻,今次myron係剛剛轉型,用多左削球,引至步法令佢今次力不從心,我相信你依家有位咁好削球師父幫緊myron,練多半年,習慣打法,就可 ...

引用:
原帖由 (=^x^=) 於 2012-2-6 15:20 發表

香港橫板打長膠, 有馬如龍, 后生d有朱掁宗, 但打到甲組你要 ...
要打好削球並不是一般的難哦 ~
主板A: BTY 朱世赫
正手 :  37度狂3
反手 : 1.5 長膠
主板B : viscaria
正手 : 老2.1mm 狂2 35度 19#
反手 : 1.5 長膠
主板C:  NP700
正手 :  狂2 38 2.1
反手 :  1.9 SPECTOL

引用:
原帖由 kwokming78 於 2012-2-6 16:11 發表
宜家冇得打OX都好大問題 , Bamboo時代既長膠好似倚天劍屠龍刀既神乒利器, 真係揾唔返. Tibhar D.Tec GRass暫時有一半效果, 但總係差的 今個星期開始試新野, 用OX, 長膠最后努力, 再唔得既, 真係要放棄
期待你轉用防弧后之打法. 有時間約myron打返場, 指教下個小朋友呢

39 12
發新話題