發新話題

[砌版討論] innerforce AL 配Sriver

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:49 移動

innerforce AL 配Sriver

我想問sriver-el做反手用係innerforce AL 好唔好?
我而家打緊Rakza 7覺得唔係好夠力,
上旋就無問題, 但下旋要好大力先拉得起,
有冇咩膠好用? thanks!

引用:
原帖由 amazingharry 於 2012-1-24 21:02 發表
我想問sriver-el做反手用係innerforce AL 好唔好?
我而家打緊Rakza 7覺得唔係好夠力,
上旋就無問題, 但下旋要好大力先拉得起,
有冇咩膠好用? thanks!
Sriver
已經不是這年化的膠皮呢,如果R7都不夠力.只有T64了!

ps:我有幾年代,都係打sriver-el做反手的.

主板:剛力 正手MXP 反手D-TECS 0.5
副板:羽佳純子 正手MXP 反手D-TECS 0.5
練習板:TIMO BOLL ALC- FL 正手 MX-P,反手T64
練習板:黑鐵牌大力神 正手MXP,反手T64
練習板:黑鐵牌普碳 正手MX-P反手T64
練習板:綠翡翠 正手MXP 反手仙人掌1MM
練習板YE GATIEN正手T05反手837,Stiga ROSEWOOD NCT V-FL 正手MXP,反手Screw soft
朗朗的主板:TIMO  BOLL ZLF FL 正手MX-P反手D-TECS

回復 2# 的帖子

唔該晒你啊!
唉 咁睇來我都係要睇吓點改改我反手動作,
成日無啦啦就落左網.

其實Innerforce AL 係唔係算軟同輕既底板, 梗係覺得唔係好好力,
用人地D板打就覺得好力好多:(
Stiga水晶系列會唔會好力d? thanks!

我用緊sriver el 係timo boll zlf 的反手,用四“浸”膨脹劑,打壁球室好好,歌街四樓唔太夠力,好在已經係最後一塊。

wa加左4次膨脹劑都唔夠力....咁我諗我唔會試呢塊lu :(
大家有冇打過adidas系列? 有d想試.
唔係真係要用到t64, 無錢啦

其實Rakza 7在中小力量時, 咬球感唔係幾好(我呢d新手真係怕怕)~~ ~~反而簡單一點, 買番Donic X1重輕鬆好多~~~~~
< -- 新手中的低手
< -- 弧圈再結合慢功

回復 6# 的帖子

講得好岩啊!!!!
我由直板轉橫板打極反手都無乜感覺,
試左好多膠都搵唔倒一塊覺得得心應手;

想問吓x1特性係點架?
旋唔旋同埋彈唔彈? thanks! :))

引用:
原帖由 amazingharry 於 2012-1-24 22:34 發表
講得好岩啊!!!!
我由直板轉橫板打極反手都無乜感覺,
試左好多膠都搵唔倒一塊覺得得心應手;

想問吓x1特性係點架?
旋唔旋同埋彈唔彈? thanks! :))
我自己來講, Donic X1 Turbo或Gold(Gold海錦軟一點點點點點而已, 技術上我太差, 所以打的時候基付分唔到有乜分別 ), 旋轉同速度都很足夠, 佢好處係面膠軟, 吃球感強(中小力量感覺都不錯), 現在係我反手最喜歡的膠.

只不過在搓球時, 如果無加力或時間不對, 搓高比人打的機會大好多(劈長變劈高).
< -- 新手中的低手

會搓高比人拉咁大獲!? xd
不過我都唔想一起手唔係出界就落網,
衰衰地到左台再講lol

呢塊膠耐唔耐用架?

引用:
原帖由 amazingharry 於 2012-1-24 23:12 發表
會搓高比人拉咁大獲!? xd
不過我都唔想一起手唔係出界就落網,
衰衰地到左台再講lol

呢塊膠耐唔耐用架?
其實你技術比較好的話, 一定無問題, 點都比Rakza7好好多輕鬆好多. 我現在轉番橫板的時間比較短, 反手一到計分時就彈擊比較多, 搓比較少.....真係要練多D.

我自己感覺, X1比以前的德套耐用好多, 但又未到Hexer或者Rakza7果重耐用, 一般般, 不過就真係對得起個價錢囉~~~~
< -- 新手中的低手

同病相憐t.t
我反而係轉左橫板唔敢起手, 同人死搓搓到人地打我為止,
我要練得進取d,
咁佢有jo platin咁上下耐用我就覺得唔錯啦:)
唔該晒你! 放完假就買塊試吓先!!

(在膠水影響下) Sriver EL 已經是過時了,
以前快速膠水可以令海綿拉緊, 整塊膠感覺變硬一點, 夠力頂波,
而家用無機膠水, 就算加澎漲劑都是無大幫助, 因為 Sriver EL 是軟 & 慢彈的膠...
(澎漲劑只會令塊膠更軟, 頂唔到波, 所以會覺得跌)
Inner AL 硬彈, 用夠彈力和咬波(dwell time 長d )的作反手會較理想, eg. S2, X1 之類.
<strong>橫板 : Juic Hinoki Carbon lll (ST)
正手 : Donic Bluestorm Z1
反手 : Tibhar Aurus Prime

橫板 : Butterfly W.Schlager FL (96g)
正手 : Tibhar Evolution MXP
反手 : Tenergy 64

發新話題
最近訪問的版塊