發新話題

[砌版討論] 想配翻塊拍,要一些意見:D

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:49 移動

想配翻塊拍,要一些意見:D

小弟打左乒乓球都有一段時間,不過技術就唔高,打開孤圈球.
我想砌一塊橫拍,budget maximum $1000,prefer $800↓,木比較想用stiga~
唔知會唔會好難呢?
希望咁多位大大可以比小弟一d意見:)!萬分感謝!

cl+donic s1(正手)+s2(反手)$850
洪华山

如果打弧圈, 不妨試下 Nittaku Latika (5夾純木) 造工精緻, 接近Acoustic 既質量; 但係價錢只係around $400, 配兩要德套 $2xx X 2, $1000內; 之前幫我個friend 砌左一塊 (正Baracuda, 反S1 turbo), 佢試過後讚不絕口, 手感好, 旋轉強, 性價比一流~

引用:
原帖由 neku 於 2012-1-31 11:52 發表
如果打弧圈, 不妨試下 Nittaku Latika (5夾純木) 造工精緻, 接近Acoustic 既質量; 但係價錢只係around $400, 配兩要德套 $2xx X 2, $1000內; 之前幫我個friend 砌左一塊 (正Baracuda, 反S1 turbo), 佢試過後讚不絕口 ...
有 $400 咁平 ?
<strong>橫板 : Juic Hinoki Carbon lll (ST)
正手 : Donic Bluestorm Z1
反手 : Tibhar Aurus Prime

橫板 : Butterfly W.Schlager FL (96g)
正手 : Tibhar Evolution MXP
反手 : Tenergy 64

WHERE TO BUY N. LATIKA
<-->
.

回復 4# 的帖子

我係元朗買, 本來四百頭, 有會員88折= 三百幾;
呢塊板真係性價比一流, 日本牌子, 接近音樂系純木性能, 入門球板價錢, 最緊要連個外型都有返咁上下,;我覺得性能同Acoustic 有80%相似

STIGA CR + S1 + X1 GOLD
主板:XIOM OPUS(FL)    neo藍綿省狂(正)   Rakza 7(反)
副板:勁極2 (FL)  blue fire m1(正)  Vega pro (反)
下個目標:timo boll zlf

Stiga V1 + S1 + S2
雖然厚板冇咁好手感, 但碳扳比較速度快

引用:
原帖由 neku 於 2012-1-31 15:59 發表
我係元朗買, 本來四百頭, 有會員88折= 三百幾;
呢塊板真係性價比一流, 日本牌子, 接近音樂系純木性能, 入門球板價錢, 最緊要連個外型都有返咁上下,;我覺得性能同Acoustic 有80%相似
其實我在早期已經有用 Latika, 只是刻意低調....
更對佢評價是甚高 !
(可否PM 你電話給我 ? 有關元朗店舖的問題)

http://hkttf.com/viewthread.php?tid=38006&extra=page%3D1
<strong>橫板 : Juic Hinoki Carbon lll (ST)
正手 : Donic Bluestorm Z1
反手 : Tibhar Aurus Prime

橫板 : Butterfly W.Schlager FL (96g)
正手 : Tibhar Evolution MXP
反手 : Tenergy 64

引用:
原帖由 jcclee 於 2012-1-31 11:40 PM 發表

更對佢評價是甚高 !

http://hkttf.com/viewthread.php?tid=38006&extra=page%3D1
嘻嘻 其實元朗得兩間乒乓用品店 而出名既就得一間lu~
我都成日去既
直板兩面弧圈/長膠倒板打法

主板:stiga cc7(101g)正手:Neo藍綿省狂3 反手:Baracuda Big Slam
副板:Stiga Carbo 7.6(88g)正手:MXP 反手:雲霧3 ox
副板:yasaka yeo(92g)正手:Neo 天極2 反手:729 焦點3

引用:
原帖由 asd123111 於 2012-1-31 23:44 發表

嘻嘻 其實元朗得兩間乒乓用品店 而出名既就得一間lu~
我都成日去既
我前排都去左其中一間睇睇,佢d板比市區便宜

引用:
原帖由 wilson2020 於 2012-1-31 11:57 PM 發表

我前排都去左其中一間睇睇,佢d板比市區便宜
係呀 小弟係學生 要成日都格價
btw我有會員卡

主板:stiga cc7(101g)正手:Neo藍綿省狂3 反手:Baracuda Big Slam
副板:Stiga Carbo 7.6(88g)正手:MXP 反手:雲霧3 ox
副板:yasaka yeo(92g)正手:Neo 天極2 反手:729 焦點3

引用:
原帖由 asd123111 於 2012-2-1 02:06 發表

btw我有會員卡
STIGA V1+NEO狂飆3+S2
UNDER 800

引用:
原帖由 artin 於 2012-2-1 02:11 AM 發表

STIGA V1+NEO狂飆3+S2
UNDER 800
????????????
你同樓主講定同我講???????????

引用:
原帖由 asd123111 於 2012-2-1 02:24 發表

????????????
你同樓主講定同我講???????????
樓主,
禁錯制,
SORRY

引用:
原帖由 jcclee 於 2012-1-31 23:40 發表

更對佢評價是甚高 !

已pm, Latika 性價一流, 之前只係無人發現, 我都係睇過jcclee 大既post 先去睇睇呢塊板, 一拎上手, 放唔底...可惜無我最愛既ST 柄....最後推介比朋友.

引用:
原帖由 neku 於 2012-2-1 10:35 AM 發表

已pm, Latika 性價一流, 之前只係無人發現, 我都係睇過jcclee 大既post 先去睇睇呢塊板, 一拎上手, 放唔底...可惜無我最愛既ST 柄....最後推介比朋友.
可惜我打直板既

引用:
原帖由 artin 於 2012-2-1 02:35 AM 發表

樓主,
禁錯制,
SORRY
唔洗
話說V1其實係中國製既 不過都好好用
唔通係國貨出頭天

引用:
原帖由 asd123111 於 2012-2-1 02:06 發表

btw我有會員卡
我朋友都係果到的會員

發新話題
最近訪問的版塊