發新話題

[其它討論] 紅雙喜15號膠水好唔好用

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:52 移動
以成品而論 海夫同Nittaku差不多好.

但...........海夫一開蓋的時間..........臭到極..........而且太烯, 好多時候出手重左, 變左個水塘..

而Nittaku就似牙膏, 味道清新, 份量又好控~~~~
< -- 新手中的低手
< -- 弧圈再結合慢功

無機我用過4隻,
塗上板的平均度:
(最好) Nittaku > Yasaka > Butterfly > 海夫 (最差)
成品:
(最好) Nittaku = 海夫 > Butterfly > Yasaka (最差)
膠撕離板:
(最容易) 海夫 > Nittaku > Butterfly > Yasaka (最難)
除膠:
(最容易) 海夫 > Nittaku > Butterfly > Yasaka (最難)

其他就未用過~~~~因為通常我一開始會買最細支果隻, 試下先, 如果唔適合, 個河包都唔太傷~~~
< -- 新手中的低手

引用:
原帖由 jcclee 於 2012-1-15 19:53 發表
我轉用了無機膠水 2年 - 信我愚見的話, 請繼續看下文
(否則不需要花時間去了解餘下幾百字)....

我夠膽講, 香港市面上可以買得到的無機膠水, 我都已經試過了 !
價性比較和膠水的實用功能既然都是大家所關注的問 ...
其實我想問, 你有無數過用的次數, 好似Nittaku Fine Zip 100ml用在橫板上幾多次啊??

Fine zip我都好喜歡, 但成日無貨........
< -- 新手中的低手

引用:
原帖由 jcclee 於 2012-1-15 20:15 發表

Fine Zip 100ml - 如果識得掌握份量, 一枝最多只可貼12 - 13 塊膠
哦~~~Thx~~~~
< -- 新手中的低手

引用:
原帖由 wilson2020 於 2012-1-15 20:29 發表

前幾日去過華星見仲有貨
可惜我入左 臭水 一大支~~~~~
< -- 新手中的低手

引用:
原帖由 wilson2020 於 2012-1-15 20:33 發表

海夫
使用前, 請準備 -->
< -- 新手中的低手

發新話題