76 1234
發新話題

[其它討論] 紅雙喜15號膠水好唔好用

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:52 移動
引用:
原帖由 artin 於 2012-1-18 23:48 發表
[quote]原帖由 jcclee 於 2012-1-18 12:27 發表
剛剛發現 Yahoo 網上拍賣有 Nittaku Fine Zip (100ml) 賣$165

當然而家呢個價錢可以買到紅雙喜#15 (500ml)了
...
Yahoo 拍賣LO

引用:
原帖由 ouhj 於 2012-1-19 00:02 發表

Yahoo 拍賣LO
Thank You !
<strong>橫板 : Juic Hinoki Carbon lll (ST)
正手 : Donic Bluestorm Z1
反手 : Tibhar Aurus Prime

橫板 : Butterfly W.Schlager FL (96g)
正手 : Tibhar Evolution MXP
反手 : Tenergy 64

THANK...依隻膠水係咪過到機?VOC,厚度.ETC
有冇人試個海夫過唔過到?

引用:
原帖由 artin 於 2012-1-19 01:22 發表
THANK...依隻膠水係咪過到機?VOC,厚度.ETC
有冇人試個海夫過唔過到?
厚度是可以掌握的, 可以擦到好薄....#15號, 是過到機測的,
至於海夫....就冇試過機測
<strong>橫板 : Juic Hinoki Carbon lll (ST)

橫板 : Butterfly W.Schlager FL (96g)

引用:
原帖由 jcclee 於 2012-1-19 01:24 發表

厚度是可以掌握的, 可以擦到好薄....#15號, 是過到機測的,
至於海夫....就冇試過機測
我知15號搽得薄會好難除膠..如果我係除膠前加多幾層整厚佢得唔得?

引用:
原帖由 artin 於 2012-1-19 01:27 發表

我知15號搽得薄會好難除膠..如果我係除膠前加多幾層整厚佢得唔得?
當然得啦 !
比賽前就當然盡量擦薄一點,
到返平時打波, 再鍾意擦返厚d 都可以 !

咁計...#15 個價抵玩過海夫

我用海夫過到機.又易除膠.不發覺有木絲起出來!

引用:
原帖由 HCLAI 於 2012-1-19 04:16 發表
我用海夫過到機.又易除膠.不發覺有木絲起出來!
師兄, 海夫都要擦幾層先容易除膠, 因為佢仲薄過紅雙喜,
拉木絲就未必塊塊板都會的, 有d本身有coating, 有d本身就好易拉木絲.
不過事實上紅喜的彈性會比海夫好, 價錢亦都經濟過...
當然, 我只真實地反映出自己的個人用後感, 你們的自由選擇和取捨, 我是不會干涉的.

引用:
原帖由 jcclee 於 2012-1-19 08:03 發表

師兄, 海夫都要擦幾層先容易除膠, 因為佢仲薄過紅雙喜,
拉木絲就未必塊塊板都會的, 有d本身有coating, 有d本身就好易拉木絲.
不過事實上紅喜的彈性會比海夫好, 價錢亦都經濟過...
當然, 我只真實地反映出自己的 ...
多謝您的提供,和意見!

廢時開新POST問,當推下POST,
海夫膠水寫3個月有效,
咁DHS #15有冇效期?因為500ML都幾難3個月內用晒

請問donic有什麼不好,會影響彈性嗎?

引用:
原帖由 Peter456 於 2013-11-15 03:19 發表
請問donic有什麼不好,會影響彈性嗎?
都係聽旺角某店老細講, Donic膠水好難除膠. 呢點已經係令人死心, 仲要係的日夜都貼膠的人講, 你自己諗下啦.
板:Timo Boll ALC FL
膠: FH: ELS; BH: R7S
喜歡: 多板數來回

No Good.

回復 38# 的帖子

用過最細容量既紅雙喜支裝膠水,板同膠各搽兩遍,望落好厚,下次會各搽一遍。未試過除膠,但看似成到塊膜。

76 1234
發新話題