發新話題

[其它討論] 紅雙喜15號膠水好唔好用

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:52 移動
佢有個50ml = 500ml ??
主板:XIOM OPUS(FL)    neo藍綿省狂(正)   Rakza 7(反)
副板:勁極2 (FL)  blue fire m1(正)  Vega pro (反)
下個目標:timo boll zlf

引用:
原帖由 jcclee 於 2012-1-15 21:06 發表

只要唔俾空氣走入去, 幾個月都唔會有事的,
我開了膠水後會用一塊厚的透明膠蓋面, 然後先再拎返實個蓋.

就算真係"杰"左, 可以逐漸加入少少清水稀釋, 搖均便可以繼續用.(不可一次過加水太多)
我用海夫,也是因爲太“杰”後加入清水,不過用膨脹劑後就粘不住(膨脹劑有點油份,水唔溝油?),請問師兄有何妙法?

引用:
原帖由 jcclee 於 2012-1-15 21:11 發表

據我所知就冇...
(有牙膏裝的, 未試過, 不知是否相同貨品)
紅喜唔好買牙高裝(要自己開稀唔係會成舊橡膠咁樣,好麻煩)~~
有細支裝架~
YEO
正手 : 狂飆3
反手 : baracuda

引用:
原帖由 devilaaron 於 2012-1-15 16:54 發表

海夫真係十分十分臭
似天拿水味 唔知係咪用來開稀啲膠水
果種係 ammonia 既氣味    超級難頂

引用:
原帖由 ben_chen 於 2012-1-15 22:03 發表

我用海夫,也是因爲太“杰”後加入清水,不過用膨脹劑後就粘不住(膨脹劑有點油份,水唔溝油?),請問師兄有何妙法?
等澎漲劑乾透先上膠水, 或用風筒快速吹乾澎漲劑,

擦2層膠水 - 薄薄的, 就算溝左油都唔緊要, 等佢乾, 之後再擦一層, 咁就應該可貼得實了 !
<strong>橫板 : Juic Hinoki Carbon lll (ST)
正手 : Donic Bluestorm Z1
反手 : Tibhar Aurus Prime

橫板 : Butterfly W.Schlager FL (96g)
正手 : Tibhar Evolution MXP
反手 : Tenergy 64

引用:
原帖由 kangaroo626 於 2012-1-15 22:13 發表

紅喜唔好買牙高裝(要自己開稀唔係會成舊橡膠咁樣,好麻煩)~~
有細支裝架~liness" />liness" />
多謝提醒唔好用牙膏裝 !

長方體形狀的細枝裝也不要買 - 是會傷害板和海綿的 !
根本就不是和 500ml 的膠水一樣 !

<strong>橫板 : Juic Hinoki Carbon lll (ST)

橫板 : Butterfly W.Schlager FL (96g)

引用:
原帖由 jcclee 於 2012-1-16 00:38 發表

長方體形狀的細枝裝也不要買 - 會損害板和海綿 ! 根本就不是和 500ml 的膠水一樣 !
是紅色蓋頂 50ml 的,
除膠 = 難難難 !
膠水積黏到周圍都係, 有d 仲會留在板面, 好傷, 好難除 !

引用:
原帖由 jcclee 於 2012-1-16 11:58 發表

是紅色蓋頂 50ml 的,
除膠 = 難難難 !
膠水積黏到周圍都係, 有d 仲會留在板面, 好傷, 好難除 !
嚴重同意,紅雙喜果只牌子無機膠水,真係好難卒走底板面上d膠水

紅雙喜15號膠水好好用!!
adam

聽人講DHS 15號500ML好厚..搽左唔好會過不了機..真嗎?

引用:
原帖由 jcclee 於 2012-1-16 00:38 發表

長方體形狀的細枝裝也不要買 - 是會傷害板和海綿的 !
根本就不是和 500ml 的膠水一樣 !
下..大家都寫住係15號WO..
咁海夫100ML同300ML有冇分別?

引用:
原帖由 jcclee 於 2012-1-15 19:53 發表
我轉用了無機膠水 2年 - 信我愚見的話, 請繼續看下文
(否則不需要花時間去了解餘下幾百字)....

我夠膽講, 香港市面上可以買得到的無機膠水, 我都已經試過了 !
價性比較和膠水的實用功能既然都是大家所關注的問 ...
海夫係咪因為太水易傷板?

雖然細的都是話係#15號, 但其實真係唔同既 !
(細枝甚至是過不到機的)

海夫係咪"水"野我就唔知, 亦冇去深究, 只知佢如果真係純正的水溶性膠水,
就唔應該會咁大怪味 ! 和唔應該連板上印的字都"嗱"甩 !

DHS #15號同 Nittaku Fine Zip 都係好"杰"的, 但都可以擦得好薄(用得幾次後就自然識得掌握)
水溶膠水如果太"杰"是可以加入極少量的清水用來稀釋.

回復 25# 的帖子

陞威都有得賣,(Nittaku Fine Zip) 130元�支 (50ml)

引用:
原帖由 jcclee 於 2012-1-17 01:22 發表

海夫係咪"水"野我就唔知, 亦冇去深究, 只知佢如果真係純正的水溶性膠水,
就唔應該會咁大怪味 ! 和唔應該連板上印的字都"嗱"甩 ...
等我買支試試先!
主板:剛力 正手MXP 反手D-TECS 0.5
副板:羽佳純子 正手MXP 反手D-TECS 0.5
練習板:TIMO BOLL ALC- FL 正手 MX-P,反手T64
練習板:黑鐵牌大力神 正手MXP,反手T64
練習板:黑鐵牌普碳 正手MX-P反手T64
練習板:綠翡翠 正手MXP 反手仙人掌1MM
練習板YE GATIEN正手T05反手837,Stiga ROSEWOOD NCT V-FL 正手MXP,反手Screw soft
朗朗的主板:TIMO  BOLL ZLF FL 正手MX-P反手D-TECS

引用:
原帖由 jcclee 於 2012-1-17 01:22 發表

就唔應該會咁大怪味 ! 和唔應該連板上印的字都"嗱"甩 ...
我指既"水"係太稀..係咪因為太稀,太濕所以傷板?

引用:
原帖由 artin 於 2012-1-17 09:38 發表

我指既"水"係太稀..係咪因為太稀,太濕所以傷板?
正常d 去諗, 應該係因為佢的成份有問題, 你覺得是嗎 ?

剛剛發現 Yahoo 網上拍賣有 Nittaku Fine Zip (100ml) 賣$165

當然而家呢個價錢可以買到紅雙喜#15 (500ml) 了

回復 58# 的帖子

yahoo已算便宜,去店舖買至少要$190-200

[quote]原帖由 jcclee 於 2012-1-18 12:27 發表
剛剛發現 Yahoo 網上拍賣有 Nittaku Fine Zip (100ml) 賣$165

當然而家呢個價錢可以買到紅雙喜#15 (500ml)了

依個價邊到有貨?

發新話題