76 1234
發新話題

[其它討論] 紅雙喜15號膠水好唔好用

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:52 移動

紅雙喜15號膠水好唔好用

500ML果隻..彈性同海夫無機比邊隻好?
易唔易除膠?

引用:
原帖由 artin 於 2012-1-15 14:01 發表
500ML果隻..彈性同海夫無機比邊隻好?
易唔易除膠?
我覺得好好用…除膠非常易,一摵就起
我用的是朋友相讓的!!應該都係500ml包裝的

我想唸住轉紅喜,nittaku果隻太昂貴啦

海夫好用很多,红双喜太浓,而且起粉.palio又平又好,250ml45元.
洪华山

引用:
原帖由 hungwahsun 於 2012-1-15 15:36 發表
海夫好用很多,红双喜太浓,而且起粉.palio又平又好,250ml45元.
請問起粉係咩意思呢??  唔太明白係咩狀況

海夫成膜度都好好  但我反而覺得太稀    可能要搽多幾層    同埋個人認為海夫真係十分十分臭

引用:
原帖由 jcyli 於 2012-1-15 16:52 發表

請問起粉係咩意思呢??  唔太明白係咩狀況

海夫成膜度都好好  但我反而覺得太稀    可能要搽多幾層    同埋個人認為海夫真係十分十分臭
海夫真係十分十分臭
似天拿水味 唔知係咪用來開稀啲膠水
發球搶攻前三板
側身爆衝攻破綻

回復 6# 的帖子

我噂DONIC膠水都就冇,有咩好介紹??
主板:XIOM OPUS(FL)    neo藍綿省狂(正)   Rakza 7(反)
副板:勁極2 (FL)  blue fire m1(正)  Vega pro (反)
下個目標:timo boll zlf

红双喜 OK la

以成品而論 海夫同Nittaku差不多好.

但...........海夫一開蓋的時間..........臭到極..........而且太烯, 好多時候出手重左, 變左個水塘..

而Nittaku就似牙膏, 味道清新, 份量又好控~~~~
< -- 新手中的低手
< -- 弧圈再結合慢功

回復 9# 的帖子

where can buy Nittaku??
How much??
Stiga good 5 good??
主板:XIOM OPUS(FL)    neo藍綿省狂(正)   Rakza 7(反)
副板:勁極2 (FL)  blue fire m1(正)  Vega pro (反)

回復 10# 的帖子

華星有Nittaku 100ml要$190

Xiom I-BOND好唔好??

無機我用過4隻,
塗上板的平均度:
(最好) Nittaku > Yasaka > Butterfly > 海夫 (最差)
成品:
(最好) Nittaku = 海夫 > Butterfly > Yasaka (最差)
膠撕離板:
(最容易) 海夫 > Nittaku > Butterfly > Yasaka (最難)
除膠:
(最容易) 海夫 > Nittaku > Butterfly > Yasaka (最難)

其他就未用過~~~~因為通常我一開始會買最細支果隻, 試下先, 如果唔適合, 個河包都唔太傷~~~
< -- 新手中的低手

我用梗紅雙喜十分好用,不過貴.....

聽講好好,不需除去海綿膠水漬便可再次塗膠水上板

我轉用了無機膠水 2年 - 信我愚見的話, 請繼續看下文
(否則不需要花時間去了解餘下幾百字)....

我夠膽講, 香港市面上可以買得到的無機膠水, 我都已經試過了 !
價性比較和膠水的實用功能既然都是大家所關注的問題; 便即管簡短講講....

Nittaku Fine Zip 100ml ($150 - $180)
我唔介意佢貴, 因為是用過之中最好的 ! 可惜真係難買到....
之前我一次過就買了 10 枝 ! (之後冇得買, 結果而家當然找到代替品了)
唔傷板, 唔傷膠, 彈性最好(特別對大陸膠有幫助), 可直接擦在舊膠水積上, 到下次除膠時,
所有新/舊膠水積都容易地一齊撕起晒, 而且不會傷爛海綿 !
要注意是不可擦過厚, 以免測厚度超標.
用前時要搖, 如果太"杰"可加入(1 tea spoon)清水

紅雙喜#15號 500ml ($150 - $200)
唔好買別的紅雙喜細版裝, 因為不是同樣的膠水 !
(大概同 Fine Zip 的差不多, 有 Fine Zip 的 80% 功能) 我沒有 Fine Zip 時, 就是用紅雙喜#15 了.

海夫水溶性膠水 300ml ($120 - $150)
好薄, 要擦幾層(變左平買貴用) 唔傷海綿, 但傷板 ! 用多幾次板會甩字, 甚至拉木絲 !
彈性一般, 不過可以接受.

雙魚水溶性膠水 500ml ($180+ 左右)
和紅雙喜差不多, 但冇咁"杰", 不過在香港是好難買到.

Xiom I-Bond ($180 左右)
方便, 但最貴 ! 不過初時用的幾次都唔需要除膠 (但出得來行, 遲早要還 ! 自己考慮 !)

當然還有冷門的如 - Stiga, LKT, 銀河等等....在此不多談論了....

以下是膠水黑名單 : (覺得對器材會做成不同程度上的傷害)

Donic Vario Clean 90ml ($130 - $150)
Donic Formula First 500ml ($250+ 左右)
Butterfly Free Chack 90ml ($120 - $150)
729 (所謂) 無機膠水 - 免費給我也不會用 !!!
<strong>橫板 : Juic Hinoki Carbon lll (ST)
正手 : Donic Bluestorm Z1
反手 : Tibhar Aurus Prime

橫板 : Butterfly W.Schlager FL (96g)
正手 : Tibhar Evolution MXP
反手 : Tenergy 64

回復 16# 的帖子

i am using  Donic Vario Clean 90mL is so so soooooooooo bad

引用:
原帖由 Yin=] 於 2012-1-15 19:58 發表
i am using  Donic Vario Clean 90mL is so so soooooooooo bad
如果用 Donic...咁不如真係用紅雙喜#15 會好好多 !
<strong>橫板 : Juic Hinoki Carbon lll (ST)

橫板 : Butterfly W.Schlager FL (96g)

引用:
原帖由 jcclee 於 2012-1-15 19:53 發表
我轉用了無機膠水 2年 - 信我愚見的話, 請繼續看下文
(否則不需要花時間去了解餘下幾百字)....

我夠膽講, 香港市面上可以買得到的無機膠水, 我都已經試過了 !
價性比較和膠水的實用功能既然都是大家所關注的問 ...
其實我想問, 你有無數過用的次數, 好似Nittaku Fine Zip 100ml用在橫板上幾多次啊??

Fine zip我都好喜歡, 但成日無貨........
< -- 新手中的低手

引用:
原帖由 alanchan 於 2012-1-15 20:10 發表

其實我想問, 你有無數過用的次數, 好似Nittaku Fine Zip 100ml用在橫板上幾多次啊??

Fine zip我都好喜歡, 但成日無貨........
Fine Zip 100ml - 如果識得掌握份量, 一枝最多只可貼12 - 13 塊膠
(過程當中有加入10ml 清水)

76 1234
發新話題