74 1234
發新話題

[膠皮討論] 【原創評測】套膠推薦

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:51 移動

【原創評測】套膠推薦

Xiom Vega Asia (紅V)

如果大家有打過 Omega4 Pro / Vega Pro 都應該滿意它們的性能 !
(但如果沒有用澎漲劑, 可能會嫌佢地會硬左少少) ?

現在解決的方案就在此 - Vega Asia

整體硬度排序 : Vega Pro > Omega4 Pro > Vega Asia

旋轉更加強, 咬球比 Omega4 Pro 稍深少少, Perfect 的吞吐感, 容錯性/弧線是3塊之中最高,
一速和二跳都有, 用在反手絕對唔會令人失望 ! 能滿足到現今乒乓球所有的技術要求 !
(相信也可以當作正手膠用在較硬的純木底板上) 適用於在大部份的底板. (削球板則未經過測試)

真係要一讚萬達肯"順應民意", 引入了這塊膠, 可以令到大家普及地得益 !
(這不是賣廣告, 所以價錢唔會講, 亦唔好在此問我, 請自己打電話去查詢)
本帖最近評分記錄
<strong>橫板 : Juic Hinoki Carbon lll (ST)
正手 : Donic Bluestorm Z1
反手 : Tibhar Aurus Prime

橫板 : Butterfly W.Schlager FL (96g)
正手 : Tibhar Evolution MXP
反手 : Tenergy 64

回復 1# 的帖子

請問此膠灌左膨脹劑會否更好打

引用:
原帖由 wilson2020 於 2012-1-5 10:46 發表
請問此膠灌左膨脹劑會否更好打
我冇用到澎漲劑已經超好打...
(等一個月後有機會試)
<strong>橫板 : Juic Hinoki Carbon lll (ST)

橫板 : Butterfly W.Schlager FL (96g)

引用:
原帖由 jcclee 於 2012-1-5 10:34 發表

如果大家有打過 Omega4 Pro / Vega Pro 都應該滿意它們的性能 !

整體硬度排序 : Vega Pro > Ome ...
之前都打過Vega Asia(正手)/ Euro(反手) / Pro, 原來Pro 真係硬過 Asia, 我仲以為自己feel 錯...
佢既韌性的確係唔錯, 我個人覺得配係較硬既碳板上更適合~

我買左一快Vega Euro, 好軟, 好好玩~~~~ ~~~~只不過唔知點解, 可能我水平太差, 好似點拉都唔係好轉...
< -- 新手中的低手
< -- 弧圈再結合慢功

引用:
原帖由 neku 於 2012-1-5 11:17 發表

之前都打過Vega Asia(正手)/ Euro(反手) / Pro, 原來Pro 真係硬過 Asia, 我仲以為自己feel 錯...
佢既韌性的確係唔錯, 我個人覺得配係較硬既碳板上更適合~
我都同意 Vega Asia 在碳板上的發揮會好 !
(但我用在硬5夾也覺得此膠是"超班")

有好多人都堅稱 Vega asia 是硬過 Vega Pro, 好明顯, 佢地冇試過2塊膠....睇左官方數據後就走出來認叻

引用:
原帖由 alanchan 於 2012-1-5 11:21 發表
我買左一快Vega Euro, 好軟, 好好玩~~~~ ~~~~只不過唔知點解, 可能我水平太差, 好似點拉都唔係好轉...
Vega Euro 真是不太轉的, 適合打"撞擊"及中遠台的人用 (歐洲式的打法)

o甘MAX版同紅2.0分別在

我昨晚試過,真係唔錯....
``_||私ゾやスギメ愛ウネエ*░(((

乒匯乒乓球會
逢星期四 8:00-11:00pm 歌和老街室內運動塲

引用:
原帖由 wilson2020 於 2012-1-5 11:52 發表
o甘MAX版同紅2.0分別在
Xiom 在香港好少買到 2.0mm
我全是用 Max (So far so good)

引用:
原帖由 太陽之子 於 2012-1-5 11:57 發表
我昨晚試過,真係唔錯....
係囉, 咁你快d 轉膠啦

引用:
原帖由 jcclee 於 2012-1-5 12:17 發表

係囉, 咁你快d 轉膠啦
唔轉啦
窮呀

乒匯乒乓球會

引用:
原帖由 太陽之子 於 2012-1-5 12:18 發表

唔轉啦
窮呀
而家特價咁平....入定d 貨先好喎 !

引用:
原帖由 jcclee 於 2012-1-5 12:21 發表

而家特價咁平....入定d 貨先好喎 !
又俾人放毒了

乒匯乒乓球會

引用:
原帖由 太陽之子 於 2012-1-5 12:25 發表

又俾人放毒了
我係幫你, 唔係毒你...

你試太多其他膠, 會浪費金錢 !

引用:
原帖由 jcclee 於 5-1-2012 10:34 發表

整體硬度排序 : Vega Pro > Ome ...
請問你的套膠配什麼底板上

引用:
原帖由 bandit400rr 於 2012-1-5 15:30 發表

請問你的套膠配什麼底板上
我目前貼在 Timo Boll Spirit 的反手

之前試過在狂飆王的反手
琴晚試左在 Butterfly Amultart (正/反手)

請問重量如何?直板横打用.....
滴達仔神人

引用:
原帖由 dickyho230 於 2012-1-5 19:21 發表
請問重量如何?直板横打用.....
都是碳素海綿,跟其他的 Xiom 反貼差不多, 都是偏重,
橫板Cut 大約 46g - 48g 左右,
但現今的新套膠, 邊塊會唔重又好打呢 ?

碳素海綿姐係咩
YEO
正手 : 狂飆3
反手 : baracuda

74 1234
發新話題