發新話題

[膠皮討論] 入門長膠,怎麼牌子易控制

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:51 移動

入門長膠,怎麼牌子易控制

本人打直板,反手入門長膠一問,謝

可試試C7,C8,837,755 等中國長膠....比較易控制

TIBHAR is the best I have ever tried

這日本膠好穩定, 雖然貴但比好多中國膠易控, 因質量好及不會爛膠粒!!!我現在用緊!

引用:
原帖由 cyrilsiu2 於 2011-12-15 03:22 發表
這日本膠好穩定, 雖然貴但比好多中國膠易控, 因質量好及不會爛膠粒!!!我現在用緊!
請教你tibhar 那—型号較好?同tsp or butterfly long fleint 3 比又如何呢?thanks

入門可以先試下755,C7,C8,CK531A
平平地又好控
wlwlwl
Forehand: inverted
Backhand: Tibhar Grass Dtecs

引用:
原帖由 Baukaw 於 2011-12-15 05:28 發表

請教你tibhar 那—型号較好?同tsp or butterfly long fleint 3 比又如何呢?thanks
用Tibhar就要用Grass Dtecs 因它最怪
BTY Long Fient 3 用來 cut 波就好, 如果你放係直板反面就無意示
本帖最近評分記錄
  • 魚腩 +10 非常贊同 2011-12-15 11:22
wlwlwl
Forehand: inverted
Backhand: Tibhar Grass Dtecs

入門建議友誼 - 837 / 755

引用:
原帖由 wlwlwl 於 2011-12-15 10:24 發表

用Tibhar就要用Grass Dtecs 因它最怪
BTY Long Fient 3 用來 cut 波就好, 如果你放係直板反面就無意示
Thanks for your reply.

用中國既長膠試下先啦
DHS C-8
大維 388-D
世奧得 塞拉
直板兩面弧圈/長膠倒板打法

主板:stiga cc7(101g)正手:Neo藍綿省狂3 反手:Baracuda Big Slam
副板:Stiga Carbo 7.6(88g)正手:MXP 反手:雲霧3 ox
副板:yasaka yeo(92g)正手:Neo 天極2 反手:729 焦點3

愛國者又如何?我長膠新手,但呀sir叫我用呢塊

樓主你開兩次post
但兩次都冇講打法
發球搶攻前三板
側身爆衝攻破綻

DHS C-8 係邊到可以買(東區)

引用:
原帖由 monkey330 於 2011-12-26 19:35 發表
愛國者又如何?我長膠新手,但呀sir叫我用呢塊
爱国者控制不错,易控,进攻较差.新手还不知道自己将来打法,还是选一些较便宜的.喜欢进攻755,防守837,较全面打法388D-1.都很便宜,50元就可买到.(有海绵)
洪华山

觉得大维388D-1不错

C7 755
多謝R師兄送贈6星板,永遠不會忘記人家的恩惠。
多謝M師兄送贈波爾,永遠不會忘記雪中送5木2碳。

發新話題