24 12
發新話題

[綜合技術] 粒仔的迷思

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 04:20 下沉

粒仔的迷思

我從07年中打返波都有四年幾的時光,我收山前係正膠,復出時揾吾返我以前塊正膠(pF4),於事改打反貼,09年再試粒仔,試過802,spectol,563,F1A,moristo,大約打左九個月,全無進展,揾吾到塊配合我的打法,終於都係轉返反貼,今年六月,見一位網友-閃人-,post過一段關於nittaku的hamond fa speed的文章,比佢吸引左,就買左塊來試,發覺都幾啱我打,就用到而家,雖然仲有好多的小球的動作吾同左要作改變(仲未改到),但整體尚算滿意,遲D可能再試TSP的super spinpips21.
回想我走這段路,都係瞎着試,碰了很多釘子,思維上有所錯誤(例如要邪定要穩),對新一代的膠又吾太熟識,走左很多歪路.
其實打粒仔的學問,真係好多,正粒仔有正膠,生膠同長膠,如果打兩面的可以有正正,正生,正長,正反,........等十六種配合,每種配合的打法,技巧同戰術都會吾同,剩係靠自已不停去嘗試同碰釘,真係有點累,
大家有乜野意見同經歷,請大家發表下
Guide for happiness:  
1.Free your heart from hate.  2.Free your mind from worry,
3. live simple, 4. give more, 5. expect less

你用反貼同正貼我都同你對過,純粹個人感覺,我怕你用反貼的穩,但更怕你正貼的速,好難跟上你的節奏,做唔到同步,d波甩晒,完全無得打

好佩服你追求技術及器材的恆心,我只嘗試過802一段短時間,就轉回反貼.

講真個句,,,冇番咁上下水平邊win到oldcake你呀
我自己試左729傳奇,,不是傳言中好打,,只是一塊邪膠
我現時最like既粒仔係joola express ultra

引用:
原帖由 fly1983 於 2011-12-20 01:00 發表
講真個句,,,冇番咁上下水平邊win到oldcake你呀
我自己試左729傳奇,,不是傳言中好打,,只是一塊邪膠
我現時最like既粒仔係joola express ultra
哦原來729legend係一塊遍邪的生膠,咁穩定性如何呢,如果要年續幾板近枱左推右攻,會吾會好易失呢?
1.Free your heart from hate.  2.Free your mind from worry,
3. live simple, 4. give more, 5. expect less

回復old-cake 的帖子

我找蕭sir找一塊月球海綿,貼上802粒仔
如果可以,試打後pm您,

~超級榮譽~

引用:
原帖由 閃人 於 2011-12-20 14:05 發表
我找蕭sir找一塊月球海綿,貼上802粒仔
如果可以,試打後pm您,
閃人兄打了一轉反貼之後又番去粒仔? 勁~~
< -- 新手中的低手
< -- 弧圈再結合慢功

引用:
原帖由 alanchan 於 2011-12-20 04:24 PM 發表

閃人兄打了一轉反貼之後又番去粒仔? 勁~~
今回玩Cypress MAX+粒仔.勁呀

~超級榮譽~

日檜用粒仔

引用:
原帖由 old-cake 於 2011-12-20 07:24 發表

哦原來729legend係一塊遍邪的生膠,咁穩定性如何呢,如果要年續幾板近枱左推右攻,會吾會好易失呢?
自問沒有技術打呢塊傳奇,,因水平不高基本功又不是太好.....
有幾會俾oldcake你試下!!!

引用:
原帖由 fly1983 於 2011-12-20 20:04 發表

自問沒有技術打呢塊傳奇,,因水平不高基本功又不是太好.....
有幾會俾oldcake你試下!!!
好,揾個機會試試,

打正膠,生膠,長膠,每種膠都有廿三十個牌子,而且性能相差可以好大,係咁多隻膠之中,揾出自己最岩打的,真係吾容易,
雖然這個論檀以經制造左呢個平台比我地討論,以經吾錯,但係無得上手試,始中都係摸摸下,靠估

引用:
原帖由 old-cake 於 2011-12-21 00:51 發表
打正膠,生膠,長膠,每種膠都有廿三十個牌子,而且性能相差可以好大,係咁多隻膠之中,揾出自己最岩打的,真係吾容易,
雖然這個論檀以經制造左呢個平台比我地討論,以經吾錯,但係無得上手試,始中都係摸摸下,靠估
個個人既技術同手感不同,發力也不同,所以一塊膠好唔好打,往往都要親自試先知
木:樓下文具店流星(TM)
正手:盾牌套膠
反手: 紅雙喜C8

引用:
原帖由 天樂 於 2011-12-21 01:10 發表

個個人既技術同手感不同,發力也不同,所以一塊膠好唔好打,往往都要親自試先知
這個我同意,但係市面咁多膠同板,點可以買哂返來試呢?

個人覺得合適打之後就不用再試.......
因科技是追不上的

我都覺得唔同既人會習慣唔同既膠

好似我而家用緊果塊moristo SP咁, 有好多人都覺得難發力, 試左一排都要轉其他膠
但我自己覺得好好用, 可能一來我重心比較高, 容易發力, 二來呢塊膠可以磨到少少旋轉, 發球幾轉, 拉波都可以拉到側旋, 比較岩我既多樣性打法

當然, 如果有一塊粒仔可以做到發力大, 速度快, 回球沉, 發球拉球都轉, 就當然更好啦

引用:
原帖由 阿舜 於 2011-12-22 02:06 發表
我都覺得唔同既人會習慣唔同既膠

好似我而家用緊果塊moristo SP咁, 有好多人都覺得難發力, 試左一排都要轉其他膠
但我自己覺得好好用, 可能一來我重心比較高, 容易發力, 二來呢塊膠可以磨到少少旋轉, 發球幾轉,  ...
我都係咁話

引用:
原帖由 old-cake 於 2011-12-10 06:37 PM 發表
我從07年中打返波都有四年幾的時光,我收山前係正膠,復出時揾吾返我以前塊正膠(pF4),於事改打反貼,09年再試粒仔,試過802,spectol,563,F1A,moristo,大約打左九個月,全無進展,揾吾到塊配合我的打法,終於都係 ...
我認為你經常換膠皮,但又不滿意,未必完全關膠皮的事。打正膠,都要配合底板的,可能你的底板唔夾這些正膠,所以感覺唔好打。特別係現代的主流係拉弧圈球,現在大部份出產的底板都是配合拉波用的,要挑選一塊適合打粒仔快攻,要好小心揀。

佩服你咁有心試咁多膠,小弟都系打開粒仔,d球友叫我轉番兩邊反貼我都怪打唔慣。

does anybody tried 日檜+粒仔?

24 12
發新話題
最近訪問的版塊