發新話題

[綜合技術] 為什麼教練,教導

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 04:20 下沉

為什麼教練,教導

所學,所教,一計分完全忘記哂,

~超級榮譽~

回復 1# 的帖子

me2
主板:XIOM OPUS(FL)    neo藍綿省狂(正)   Rakza 7(反)
副板:勁極2 (FL)  blue fire m1(正)  Vega pro (反)
下個目標:timo boll zlf

i don't know Why
主板:XIOM OPUS(FL)    neo藍綿省狂(正)   Rakza 7(反)
副板:勁極2 (FL)  blue fire m1(正)  Vega pro (反)
下個目標:timo boll zlf

唔好計較打唔打失 堅持正確發力會好D

引用:
原帖由 Yin=] 於 2011-12-1 10:29 PM 發表
i don't know Why
我都想知道

~超級榮譽~

做筆記會好好多!
寫底你的得分手段!
思樂乒
eat to live, play & love
---------------------------------------------------------------------------------------
豈不知在場上賽跑的都跑,但得獎賞的只有一人?你們也當這樣跑,好叫你們得著獎賞。 凡較力爭勝的,諸事都有節制,他們不過是要得能壞的冠冕;我們卻是要得不能壞的冠冕。  所以,我奔跑不像無定向的;我鬥拳不像打空氣的。 (林前9:)

其實要固定一套動作, 要的時間好長好長, 唔係打幾十個鐘就可以............一套動作要做到(唔係做到好勁, 只係緊緊做到要求), 最少都過百小時. 職業的, 一兩個星期就可以..........

我呢d亂打的, 又左又右又亂發力又或者唔發力, 其實好難, 加上時間真係太短.......

打到叫做d波 熟, 雖然唔標準, 玩玩下出身汗就可以~~~~~~

而且太想羸都係問題~~~~

< -- 新手中的低手
< -- 弧圈再結合慢功

引用:
原帖由 alanchan 於 2011-12-1 10:39 PM 發表
其實要固定一套動作, 要的時間好長好長, 唔係打幾十個鐘就可以............一套動作要做到(唔係做到好勁, 只係緊緊做到要求), 最少都過百小時. 職業的, 一兩個星期就可以..........

我呢d亂打的, 又左又右又亂發力 ...
我教練身材和我差不多
佢發力輕描淡寫,我拉牛上樹
手硬腳唔硬,打極都係噤

~超級榮譽~

引用:
原帖由 閃人 於 2011-12-1 22:47 發表

我教練身材和我差不多
佢發力輕描淡寫,我拉牛上樹
手硬腳唔硬,打極都係噤
我都係咁,成日比教練話發死力

引用:
原帖由 mike仔 於 2011-12-1 10:57 PM 發表

我都係咁,成日比教練話發死力
重有沒有引拍,彎腰,前臂硬過石頭

~超級榮譽~

照計Coach首要係要令學員打得唔樣丙

年己多是問題有少進步已好好

多練..固定動作就得架喇
有一個方法好簡單...就係..........每日練8個鐘,連續20年日日練..
討厭輸波,但無奈已成習慣!

引用:
原帖由 閃人 於 2011-12-1 22:27 發表
所學,所教,一計分完全忘記哂,
其實當件教練教我的, 我大多數都記得, 同意, 明白,
叫我講番出來都ok
但我好多都做唔到
可能呢d就係所謂考試制度下的高分低能

引用:
原帖由 poon 於 2011-12-1 20:31 發表
多練..固定動作就得架喇
有一個方法好簡單...就係..........每日練8個鐘,連續20年日日練..
訓練農夫/波牛做法?!

引用:
原帖由 kei 於 2011-12-2 08:13 發表

其實當件教練教我的, 我大多數都記得, 同意, 明白,
叫我講番出來都ok
但我好多都做唔到
可能呢d就係所謂考試制度下的高分低能
好同意 kei sir 既睇法....
知而行難....學左樣知識  用唔用得番出黎就要好多其他因素配合

時間  悟性  .....

手臂肌肉就會令手部硬化,動作硬。因為我踏單車時專業教練話比我知的,當腳發死力去踏,就會長肌肉,令到腳踏得慢,易皮勞,方法是一年唔好再發死力,讓肌肉引退,回復柔軟。

發死力其實個問題係太想羸, 一想羸, 就下下唔理動作的協調, 一下十成力打落去~~~其實同賭錢無乜分別

反而如果你做到 下下都只用7成力量 或者 下下回球(乜角度都係)都有7成力量, 而中對面檯的比率到9成以上, 業餘中你都算係高手了~~~

敢幾時10成力量? 緊係個位靚到無人有, 先用la~~~

我自己都成日提醒自己, 唔係 "發力, 發力, 發力" 係 "調節, 調節, 調節"~~~
< -- 新手中的低手
< -- 弧圈再結合慢功

引用:
原帖由 alanchan 於 2011-12-2 14:14 發表
發死力其實個問題係太想羸, 一想羸, 就下下唔理動作的協調, 一下十成力打落去~~~其實同賭錢無乜分別

反而如果你做到 下下都只用7成力量 或者 下下回球(乜角度都係)都有7成力量, 而中對面檯的比率到9成以上,  ...
LIKE
<-->
.

引用:
原帖由 alanchan 於 2011-12-2 02:14 PM 發表

反而如果你做到 下下都只用7成力量 或者 下下回球(乜角度都係)都有7成力量, 而中對面檯的比率到9成以上,  ...
言之有理

~超級榮譽~

發新話題
最近訪問的版塊