發新話題

那些年 ~ 乒乓球生活

那些年 ~ 乒乓球生活

作者 : TKO

我中一跟教會入宣道園無意中接觸到乒乒波, 跟住便去了順利圖書館借晒所有有關乒乓球的書看.  然后去石枱打.  最初去石枱時好可憐, 因為打得唔好, 唔夠人打.  所以每次只遠遠的看, 等d人打完先走埋去打.  一有人來又要立即走.  走慢d, d 童黨便會乒分兩路欄住你, 話要留波留板才可以走, 我便是在這樣的環境渡過我乒乓球的第一年.

幸好無耐認識了一個細我兩三年的人叫亞扁的小朋友.  雖然他比我細, 但是打波比我好, 佢教我 "作西",  "七旋斬" 和 "G G 西 (用背面的白板), 當然我的乒器是惠康 HK$7.30 的紅色流星 (一定是紅色的)......無多久, 唔食早餐大半個月從書局買了塊 "官才柄" 729.  每次打完仲用洗潔晶洗板, 有時封板十天八天.  務求塊膠可以粘住個波, 咁先是勁 .

中二是我乒乓球的轉淚點, 因為在石枱認識了一位姐姐, 我中二時她應該是中五.  她仲靚過福原愛.  若想知她是誰 ..... 你地可以查下最近幾年HSBC內部賽都入三甲的人.  不過我好耐無見佢了.  因為這位姐姐, 她帶了我上一間球會, 球會名我不在此說啦, 地址是灣仔天樂里九樓 (無電梯塔架).  同時她介紹我認識了黃sir ......便是咁樣我便正式有教練汁下我d動作.  但因為以前一年完全無人教, 要將錯左的動作修正原來仲難過由頭學, 我仲記得我要用隻左手按住隻右手大臂, 因為我發力不對, 只用了大臂發力, 而小臂無力.  那段時間每週六便過灣仔由2:00pm 打到 10:00 or 11:00pm.  真是十分好玩.
本帖最近評分記錄
Facebook : http://facebook.com/hkttf

ele1214

等我都講下我既先
作者:ele1214
當我3年班的時候..我在一次大掃除時拾到一塊乒乓球板...從此便愛上乒乓球了
記得那時我是用紅相喜一星的..每天總愛同老豆到樓下石台打波
打佐冇耐..學校有個級際比賽
我滴下滴下便贏了4年級組的冠軍...因此..老師也選了我成校隊
在校隊..10個有9個成員都勁過我..於是我便不在樓下同老豆打波..成日同校隊打波..
我地校隊有一位好勁的選手..有一日..我同佢打波的時候..佢叫我唔好再用紅相喜一星
但係我就話唔得..因為太有感情了..但係唸唸下..我最後都換了板..不過..係3星-0-
之後佢都話3星唔好..不過我話好貴..所以死都唔換..
又過佐一排..我呀媽見我好喜歡打乒乓球..便幫我請了教練..教練還幫我整了塊板tim...係塊butterfly firehand+狂3+cj8000
衣塊板我打佐成年呀
於是我便學會了正手攻球等技術..
到了5年班..我仲做佐校隊正選呢

但是學界的成績還是第1場就輸
到了6年級...已進步不少..記得在6年級時我參加學界
單打還入了8強呢
到了中1..上佐乒友天地..
識佐好多波友..於是便經常約他們打波...進步神速..
還學識周圍去打波之前我只係石台同學校打波  
還在有些比賽中拿得''張''項
然後就是現在了
[完]
本帖最近評分記錄

作者 : TKO

我中一跟教會入宣道園無意中接觸到乒乒波, 跟住便去了順利圖書館借晒所有有關乒乓球的書看.  然后去石枱打.  最初去石枱時好可憐, 因為打得唔好, 唔夠人打.  所以每次只遠遠的看, 等d人打完先走埋去打.  一有人來又要立即走.  走慢d, d 童黨便會乒分兩路欄住你, 話要留波留板才可以走, 我便是在這樣的環境渡過我乒乓球的第一年.

幸好無耐認識了一個細我兩三年的人叫亞扁的小朋友.  雖然他比我細, 但是打波比我好, 佢教我 "作西",  "七旋斬" 和 "G G 西 (用背面的白板), 當然我的乒器是惠康 HK$7.30 的紅色流星 (一定是紅色的)......無多久, 唔食早餐大半個月從書局買了塊 "官才柄" 729.  每次打完仲用洗潔晶洗板, 有時封板十天八天.  務求塊膠可以粘住個波, 咁先是勁 .

中二是我乒乓球的轉淚點, 因為在石枱認識了一位姐姐, 我中二時她應該是中五.  她仲靚過福原愛.  若想知她是誰 ..... 你地可以查下最近幾年HSBC內部賽都入三甲的人.  不過我好耐無見佢了.  因為這位姐姐, 她帶了我上一間球會, 球會名我不在此說啦, 地址是灣仔天樂里九樓 (無電梯塔架).  同時她介紹我認識了黃sir ......便是咁樣我便正式有教練汁下我d動作.  但因為以前一年完全無人教, 要將錯左的動作修正原來仲難過由頭學, 我仲記得我要用隻左手按住隻右手大臂, 因為我發力不對, 只用了大臂發力, 而小臂無力.  那段時間每週六便過灣仔由2:00pm 打到 10:00 or 11:00pm.  真是十分好玩.
Facebook : http://facebook.com/hkttf

ele1214

等我都講下我既先
作者:ele1214
當我3年班的時候..我在一次大掃除時拾到一塊乒乓球板...從此便愛上乒乓球了
記得那時我是用紅相喜一星的..每天總愛同老豆到樓下石台打波
打佐冇耐..學校有個級際比賽
我滴下滴下便贏了4年級組的冠軍...因此..老師也選了我成校隊
在校隊..10個有9個成員都勁過我..於是我便不在樓下同老豆打波..成日同校隊打波..
我地校隊有一位好勁的選手..有一日..我同佢打波的時候..佢叫我唔好再用紅相喜一星
但係我就話唔得..因為太有感情了..但係唸唸下..我最後都換了板..不過..係3星-0-
之後佢都話3星唔好..不過我話好貴..所以死都唔換..
又過佐一排..我呀媽見我好喜歡打乒乓球..便幫我請了教練..教練還幫我整了塊板tim...係塊butterfly firehand+狂3+cj8000
衣塊板我打佐成年呀
於是我便學會了正手攻球等技術..
到了5年班..我仲做佐校隊正選呢

但是學界的成績還是第1場就輸
到了6年級...已進步不少..記得在6年級時我參加學界
單打還入了8強呢
到了中1..上佐乒友天地..
識佐好多波友..於是便經常約他們打波...進步神速..
還學識周圍去打波之前我只係石台同學校打波  
還在有些比賽中拿得''張''項
然後就是現在了

無線的翡翠大看台常有乒乓節目,當年是郭躍華,蔡振華的年代

最重要還是可以去用$10買票到伊館睇高手打波,見過何志文,阿布堅覺得真係好利害,高手太多啦,所以就去打,一路學,一路留意呢種運動

引用:
原帖由 worldmix 於 2008-9-3 16:53 發表
無線的翡翠大看台常有乒乓節目,當年是郭躍華,蔡振華的年代

最重要還是可以去用$10買票到伊館睇高手打波,見過何志文,阿布堅覺得真係好利害,高手太多啦,所以就去打,一路學,一路留意呢種運動
你咁一講我就知你已屆先進組別喇

哈哈,有無聽過 555世界賽 ?

引用:
原帖由 worldmix 於 2008-9-3 16:56 發表
煙仔贊助的比賽乎?

我好像未聽過或忘了

引用:
原帖由 worldmix 於 2008-9-3 16:56 發表
灣仔 萬x 店內有一張大大張的支票就係 555世界賽, 是嗎?
Who am I ?   I am Ping Pong Man~~~~

全中呀,就是那個比賽

看了那個比賽就上癮了!

引用:
原帖由 worldmix 於 2008-9-3 17:03 發表
全中呀,就是那個比賽

看了那個比賽就上癮了!
你童年時住邊區呀請問?

東區 

(本人雖然都仲係童年)
作者:brian
1.我的第一塊板
  我仲未讀小學,我呀爸比左塊乒乓波板我,話係我姑姐當時打學界用嘅,
(brand:雙喜^^)
2.我在石枱的日子
   升上小學,見到d人打滴滴仔,咪落樓下滴下滴下囉(當時戰績2年敗)
3.開始識打:
  升到上2-3年班,我識左一個呀伯,佢係我地樓下係屈機嘅^^
所以好多人單挑佢.
我??屢敗屢戰啦~~
4.入校隊啦:
  四年班時經過2年係石枱嘅磨練,終於考入校隊啦~~
而果塊雙喜亦已經退役啦,替代品係四星($$100)
5.校隊初體驗:
排明賽第五,校隊作賽夢幻滅
但係多得him him同我打波
都有幾大ge進步^^
6.作戰!!
見到份野都想喊
3:0 3:1 3:1 3:1
得我一個輸(新板 百希達 tomba + 830 x2)
7.直至現在
~end~

與乒乓有緣!!

發新話題