發新話題

失意人

失意人

比賽成日輸波, 冇晒心機, 雖然自己既發球對對手有一定的威脅, 但
唔可以經常依賴發球, 唉, 失敗失敗.自問付出左唔少時間, 精神同
金錢, 但結果並不如意.
所以我唸到一個方法: 暫時打波刻意開D對手容易接既發球, 目的係唔想
靠開波攞分, 要靠進攻, 防守, 控制攞分.
本帖最近評分記錄

引用:
原帖由 Georgett 於 2011-11-13 17:59 發表
比賽成日輸波, 冇晒心機, 雖然自己既發球對對手有一定的威脅, 但
唔可以經常依賴發球, 唉, 失敗失敗.自問付出左唔少時間, 精神同
所以我唸到一個方法: 暫時打波刻意開D對手 ...
都係一個好主意,有時我都會刻意發球到對方的正手位,等對方先起手,來練習防手同反控制的能力
Guide for happiness:  
1.Free your heart from hate.  2.Free your mind from worry,
3. live simple, 4. give more, 5. expect less

引用:
原帖由 Georgett 於 2011-11-13 17:59 發表
我都想學有威脅既發球
不過點解有威脅既發球都會成日輸波GA?不可能的
木:樓下文具店流星(TM)
正手:盾牌套膠
反手: 紅雙喜C8

引用:
原帖由 天樂 於 2011-11-13 19:17 發表

我都想學有威脅既發球
不過點解有威脅既發球都會成日輸波GA?不可能的
你改下你D全姐黨發球先la
人生中會結識到很多人
有些只能做朋友
有些會更親密

接左手發球, 係要企位偏中間一點....
否則, 點都會俾佢地遮擋到 !
<strong>橫板 : Juic Hinoki Carbon lll (ST)
正手 : Donic Bluestorm Z1
反手 : Tibhar Aurus Prime

橫板 : Butterfly W.Schlager FL (96g)
正手 : Tibhar Evolution MXP
反手 : Tenergy 64

引用:
原帖由 BrianDD 於 2011-11-13 19:59 發表

你改下你D全姐黨發球先la
哈..無姐黨好耐啦,打丙團同排名球証話我ok~
不過我同意樓主既方法,可以不斷改進

木:樓下文具店流星(TM)
正手:盾牌套膠
反手: 紅雙喜C8

引用:
小George, 不要灰心
你進步真係好大呀
記得第一次見你
係在會所比賽
那時你實力不太強
但你現在已十分厲害了!!

仲有, 如果你知自己開波勁
我覺得你不要刻意唔開
反而要開多d, 仲要強化個開波
自己做得好既地方, 要精益求精
留意下有什麼地方要改善

只要付出過努力, 結果如何, 也要為自己鼓掌
加油呀, 小george!!

引用:
只可以話你遠離左呢項運動的發展,自十年前打十一分同無遮掩發球後,發球好但相持差的人是比較難取好成績。
多練接發球會有用一些,減少在對手發球時的失分再加上你本身兩個發球時的優勢才可更上一層樓。

發新話題