發新話題

想知當今乒壇有冇左手的削球手?

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 04:36 移動

想知當今乒壇有冇左手的削球手?

如題,如有,係邊位呢?
多謝各位師兄指教
``_||私ゾやスギメ愛ウネエ*░(((

乒匯乒乓球會
逢星期四 8:00-11:00pm 歌和老街室內運動塲

太陽哥哥做咩找左手削球手??本論壇有个叫abccw的左手削球手都幾好波

哈,原來如此
咁在世界乒壇呢?
有冇較多有名氣的左手削球手?

乒匯乒乓球會

周兄言重了....
至於有名氣的左手CUT波. .我記得陸元盛好像是唯一一個的。
主板A: BTY 朱世赫
正手 :  37度狂3
反手 : 1.5 長膠
主板B : viscaria
正手 : 老2.1mm 狂2 35度 19#
主板C:  NP700
正手 :  狂2 38 2.1
反手 :  1.9 SPECTOL

左手削球打法太不利自己應該冇咩人會掂呢范掛

引用:
原帖由 儍峰 於 2011-11-8 09:46 發表
點解不利既?

乒匯乒乓球會

引用:
原帖由 儍峰 於 2011-11-8 09:46 發表
我都想知點解 ?
左手削球會不及右手削球優勢 ?
定因為是較難找人對練 ?
<strong>橫板 : Juic Hinoki Carbon lll (ST)
正手 : Donic Bluestorm Z1
反手 : Tibhar Aurus Prime

橫板 : Butterfly W.Schlager FL (96g)
正手 : Tibhar Evolution MXP
反手 : Tenergy 64

左手用長膠, 無論用削球或閘球, 回球相當怪異, 加上一般左手正手旋轉很強, 配合長膠打法, 對手相對難適應, 可以睇睇來自廣西現阿根廷球手劉松之打法

引用:
原帖由 Terence 於 2011-11-8 10:11 發表
左手用長膠, 無論用削球或閘球, 回球相當怪異, 加上一般左手正手旋轉很強, 配合長膠打法, 對手相對難適應, 可以睇睇來自廣西現阿根廷球手劉松之打法
zr27cv1jx64
劉松唔係好算, 佢只係反手長膠, 近台閘多, cut波只係偶然一兩下

沒有特別的不利。時間久了自然知道該打咩線路同右手相持。只糸左手的一般正手都有水平,打削球則會有點隱沒呢個優勢。
小弟不材,有錯還望更正

我覺得如果左手橫板反手用長膠,能用的機會不多,反手也不易上手進攻

乒匯乒乓球會

那就要看反手長膠的作用了。本身係為正手創造機會進攻既自然會用得多
若反手長膠係輔助既, 咁左手自然係正手為主。

但我又搵唔到一些視頻作參考
除了樓上提供的劉松的片段

乒匯乒乓球會

削球的本身已經稀有, 仲要左手的削球...當然難找。

引用:
原帖由 快閃 於 2011-11-8 10:31 發表
HKTTF唯一一個(NCC321)
此人不籍一提,拉知中的拉知   
打每一球都要思考
享受每一球的變化

ncc321 二世

引用:
原帖由 雪清風 於 2011-11-8 20:53 發表

You can
清風兄又笑小弟了