發新話題

[球例] 乒乓球裁判班

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 04:10 移動

乒乓球裁判班

我剛考完裁判班筆試, 真係好難, 難在係全英文題,啲notes都係英文,睇死人.   出黎做左野幾年了,中學上堂嗰時啲英文比返哂老師啦!真係攞命,最衰報名時無多口問中定英, 個心想住香港一定係中文啦,點知上堂時係用廣東話但英文notes. 所以我勸各位下年有定心理準備才報

Perfect for me wor.....I never thought I could find a job in HK where I don't have to write Chinese.....

今時今日做野係咁,好少工種唔使識英文
木:樓下文具店流星(TM)
正手:盾牌套膠
反手: 紅雙喜C8

引用:
原帖由 wewanwan0214 於 2011-11-7 12:22 發表
我剛考完裁判班筆試, 真係好難, 難在係全英文題,啲notes都係英文,睇死人.   出黎做左野幾年了,中學上堂嗰時啲英文比返哂老師啦!真係攞命,最衰報名時無多口問中定英, 個心想住香港一定係中文 ...
聽講每次考試, 合格人數三份一都無.

其實考才判都否容易, 乒總都是精心細選, 選出來的.

回復 3# 的帖子

最衰我是在國貨公司做文員, 老闆/入貨/通告/電郵都係用中文, 唯一係啲貨嘅code係英文加數字.   係吾係碌哂喺地呢!

引用:
原帖由 wewanwan0214 於 2011-11-7 15:53 發表
最衰我是在國貨公司做文員, 老闆/入貨/通告/電郵都係用中文, 唯一係啲貨嘅code係英文加數字.   係吾係碌哂喺地呢!
今次都係一個機會讓自己增值一下
畢竟可能你將來有機會做國際球證或者去一些會所做球證,有機會會有外藉參賽者
而且好多係香港讀書既外藉球員.有好多都係跟下同學打下波,但唔太認識基本球例,你亦都有機會係比賽上要用英文解釋比佢地知

木:樓下文具店流星(TM)
正手:盾牌套膠
反手: 紅雙喜C8

回復 7# 的帖子

今次都係一個機會讓自己增值一下  X  100000000000000000 like!!

乒總近年真係越來越專業 o 要求各方面,都能同世界接軌 o

發新話題