發新話題

[膠皮討論] 用泥練好技術既膠皮??

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:51 移動

用泥練好技術既膠皮??

打過 Sriver EL
係一塊逼你用正確技術既膠皮
請問仲有無其他膠皮係差唔多既?
有無咩中國膠係差唔多既
焦点Ⅲ如何

how much u can pay ar?

泥緊轉新板
諗住用呢一類既膠去熟習塊板
我可以afford到Sriver既價錢
只係如果有平D既代替品會更好

CJ8000

引用:
原帖由 lmhb0420 於 2011-11-6 23:01 發表
CJ8000
初學個時打過
可能當時技術差
無咩好感...
覺得塊膠好基本...
好似淨係識將個波彈番去甘 lol
毫無特色甘

"係一塊逼你用正確技術既膠皮" 言下之意即容錯性很低...

引用:
原帖由 bond 於 2011-11-6 23:31 發表
"係一塊逼你用正確技術既膠皮" 言下之意即容錯性很低...
雖然你既講法有道理,
但係我既目標係練好技術,
當然唔想用膠皮來遮掩我既失誤
我會用"老實"泥形容呢一類膠

唔知你有無D咩膠好介紹呢 ??

主板A: BTY 朱世赫
正手 :  37度狂3
反手 : 1.5 長膠
主板B : viscaria
正手 : 老2.1mm 狂2 35度 19#
反手 : 1.5 長膠
主板C:  NP700
正手 :  狂2 38 2.1
反手 :  1.9 SPECTOL

729 fx 吧

唔知有無人用過焦點3呢

我用fd的板試過,印象中焦點3好軟,好似較適合反手
我反而覺得CJ8000好似重好

不過729的話729 08聽講唔錯(好似適合正手的)

視乎用的底板是甚麼

如果底板是高性能的級別, 咁在揀選套膠的要求上是可以相應降低一點,
(在只講器材性能而不涉及技術的情況下) 個人覺得底板的影響沾70% / 套膠30%
<strong>橫板 : Juic Hinoki Carbon lll (ST)
正手 : Donic Bluestorm Z1
反手 : Tibhar Aurus Prime

橫板 : Butterfly W.Schlager FL (96g)
正手 : Tibhar Evolution MXP
反手 : Tenergy 64

引用:
原帖由 jcclee 於 2011-11-7 22:31 發表
視乎用的底板是甚麼

如果底板是高性能的級別, 咁在揀選套膠的要求上是可以相應降低一點,
(在只講器材性能而不涉及技術的情況下) 個人覺得底板的影響沾70% / 套膠30%
泥緊塊Rosewood5 囉
諗住一開頭用慢D既膠打下先
始終Rosewood5 比我以往既板都快
學好行先 lol

mm
JO GOLD/ PLATIN?

Rosewood5 一d都唔快
主拍 timo boll zlc 直拍 正手klt 紅鑽石, 反手 hexer

副拍 taksim 直拍 正手 klt 紅鑽石, 反手 yasaka rakza

副拍2 張繼科 正手 neo 省狂, 反手 yasaka rakza

引用:
原帖由 是神 於 2011-11-9 11:11 發表
Rosewood5 一d都唔快
我絕對同意 !
<strong>橫板 : Juic Hinoki Carbon lll (ST)
正手 : Donic Bluestorm Z1
反手 : Tibhar Aurus Prime

橫板 : Butterfly W.Schlager FL (96g)
正手 : Tibhar Evolution MXP
反手 : Tenergy 64

引用:
原帖由 jcclee 於 2011-11-9 11:47 發表

我絕對同意 !
不快呢!仲好好控制!
主板:剛力 正手MXP 反手D-TECS 0.5
副板:羽佳純子 正手MXP 反手D-TECS 0.5
練習板:TIMO BOLL ALC- FL 正手 MX-P,反手T64
練習板:黑鐵牌大力神 正手MXP,反手T64
練習板:黑鐵牌普碳 正手MX-P反手T64
練習板:綠翡翠 正手MXP 反手仙人掌1MM
練習板YE GATIEN正手T05反手837,Stiga ROSEWOOD NCT V-FL 正手MXP,反手Screw soft
朗朗的主板:TIMO  BOLL ZLF FL 正手MX-P反手D-TECS

發新話題