發新話題

[其它討論] 有關洗板問題

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:52 移動

有關洗板問題

我有塊板好貴...想保養好D,所以想買洗板水,請問有冇邊隻+邊間買好D...最好近荃灣,因為我平時番學冇咩時間出其他地方...THX

聽d師兄話,洗板水無用的,
其實用完,可用小小的清水,用毛巾或洗板海綿吸乾便可...
不過好似話有種回復劑,可令膠皮回復到新一樣,唔知真定假下.....

引用:
原帖由 tommyhiu 於 2011-11-6 22:34 發表
我有塊...想保養好D,所以想買洗板水,請問有冇邊隻+邊間買好D...最好近荃灣,因為我平時番學冇咩時間出其他地方...THX
既然塊板好貴 , 盡量不要整濕佢 ; 好難乾兼易發霉
爛玩屎波,正是在下.
服役中:百希達中直+省隊打底藍鯨(多謝天悅球會會長)

引用:
原帖由 agito 於 2011-11-7 02:38 發表

既然塊板好貴 , 盡量不要整濕佢 ; 好難乾兼易發霉
咁係唔係好似#2咁用清水就ok?

回復 4# 的帖子

保護底板應該用護木液
膠皮 可以用膠皮清潔劑/清水/膠皮復修劑

引用:
原帖由 kanlok 於 2011-11-7 18:21 發表
保護底板應該用護木液
膠皮 可以用膠皮清潔劑/清水/膠皮復修劑
THX...咁買E D係咪要去華星之類既地方先有?

引用:
原帖由 tommyhiu 於 2011-11-6 22:34 發表
我有塊板好貴...想保養好D,所以想買洗板水,請問有冇邊隻+邊間買好D...最好近荃灣,因為我平時番學冇咩時間出其他地方...THX
板的保養基本上要求唔高, 好容易就可以做到;
平時打完波可以用稀釋了的清潔劑擦乾淨手柄(以免帶有酸性的汗積凝聚)
避免放在陽光下暴曬, 避免被水弄濕, 避免潮濕的環境, 避免極端的溫度/溫差,
用後入板套放好.
<strong>橫板 : Juic Hinoki Carbon lll (ST)
正手 : Donic Bluestorm Z1
反手 : Tibhar Aurus Prime

橫板 : Butterfly W.Schlager FL (96g)
正手 : Tibhar Evolution MXP
反手 : Tenergy 64

引用:
原帖由 jcclee 於 2011-11-7 22:46 發表

板的保養基本上要求唔高, 好容易就可以做到;
平時打完波可以用稀釋了的清潔劑擦乾淨手柄(以免帶有酸性的汗積凝聚)
避免放在陽光下暴曬, 避免被水弄濕, 避免潮濕的環境, 避免極端的溫度/溫差,
用後入板套放好.
唔該晒

我仲要練好D波先用個塊板,如果放係板套好耐(幾個月),之後攞出黎打塊板會唔會廢左(即係D粘性會唔會因為咁而冇晒)?新手一名

引用:
原帖由 tommyhiu 於 2011-11-7 22:56 發表

唔該晒

我仲要練好D波先用個塊板,如果放係板套好耐(幾個月),之後攞出黎打塊板會唔會廢左(即係D粘性會唔會因為咁而冇晒)?新手一名
(你是指膠面的粘性)可用透明保護貼便ok
<strong>橫板 : Juic Hinoki Carbon lll (ST)
正手 : Donic Bluestorm Z1
反手 : Tibhar Aurus Prime

橫板 : Butterfly W.Schlager FL (96g)
正手 : Tibhar Evolution MXP
反手 : Tenergy 64

發新話題