發新話題

大家有冇睇 "那些年..........." 套戲呢?

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:36 移動
我係高中生,可能好多野都未經歷過,所以真係GET唔到太多野

引用:
原帖由 pearpang 於 2011-10-30 21:19 發表
日後出了影碟,如果到時你上了大專去睇會有另一種感受, 到你出來社會, 又有更深的感受

我高中~不過我get到都ok多既
佢e個故事同我地大部分既高中生好似
好真實~睇e套戲好似睇緊自己咁
等我大d再睇多一次~應該get到更多
YEO
正手 : 狂飆3
反手 : baracuda

引用:
原帖由 jcclee 於 2011-10-30 06:24 發表
題材背景雖然簡單, 但結果總算是有驚喜 !

值得時下人一看, 會有得著 !
---------------------------------

yes right ar. jcc!

引用:
原帖由 長膠進攻 於 2011-10-30 08:52 發表
上一年看過   
---------------------------------

上一年????   FILM 未出WOR..............

引用:
原帖由 卓朗 於 2011-10-30 16:00 發表
i will watch it
------------------------

YES. 100%推介.

引用:
原帖由 bond 於 2011-10-30 21:00 發表
我未睇, 吪住遲些睇, 不會我朋友睇左, 很有深度, 值得去深思的電影, 如果太細, 15,16歲的未有一定的人生經歷好難體會個中意義,  呢套電影最合剛畢業初出社會至35歲的人
-------------------------------------

套FILM搞笑得O黎又可以令人有反思. 推介俾所有人睇.

引用:
原帖由 pearpang 於 2011-10-30 21:19 發表

但係講緊讀書時代o既o野. 應該你而家都會有少少共鳴AR.

引用:
原帖由 kangaroo626 於 2011-10-30 23:52 發表
我高中~不過我get到都ok多既
佢e個故事同我地大部分既高中生好似
好真實~睇e套戲好似睇緊自己咁
等我大d再睇多一次~應該get到更多
--------------------------------------

相信無論STUDY 緊既O野OR出左黎社會做O野O既人睇O左都會有所共鳴/得著.

引用:
原帖由 雪清風 於 2011-10-31 00:04 發表
汝做女子脚乎
--------------------------------

我都想好似女主角咁靚呀.HAHA~  MAYBE 要IN DREAM...............

同埋我未搵倒男主角WOR........

你地講到套戲o甘正,攪到我都好想睇

引用:
原帖由 jasonkywong 於 2011-10-31 01:03 發表
你地講到套戲o甘正,攪到我都好想睇
--------------------------------

yup. let's go and see it!

套戲真係好搞笑
我笑到停唔到
YEO
正手 : 狂飆3
反手 : baracuda

引用:
原帖由 kangaroo626 於 2011-11-1 07:46 發表
套戲真係好搞笑
我笑到停唔到
-----------------------------

haha~ YES 幾搞笑.  我覺得搞笑得黎又有反思意味. SO REALLY GOOD!

引用:
原帖由 雪清風 於 2011-11-1 12:39 發表

阿yanyan可能有股份
----------------------------------

師兄, 我都想有股份ar this film. 如果有發左達la> haha~   呢套film 勁收得wor.

那些年<---劇情有D似,求婚大作戰

引用:
原帖由 Tat^_^ 於 2011-11-2 23:59 發表
那些年
-------------------------------------

冇睇過求婚大作戰tim. 不過both 應該都一樣咁好睇, right?

(綜合報道)(星島日報報道)九把刀小說改編電影《那些年,我們一起追的女孩》票房報捷,在港掀起話題,不少記者致電問我有沒有相似的校園戀愛故事可以分享,一時間,彷彿所有人都因着中學時期的戀愛故事集體中毒,然後藉着電影集體回憶——集體美化自己的回憶。

因着《那些年》,很多校園生活很蒼白的女生都變得很驕傲很感恩,因為電影讓她們有了圓謊與自欺的藉口;那些年其實也許有很多人暗戀我,不過是我不知道而已;而因着這電影,很多從沒浪漫過的男生也變得很臭屁,因為他們可以大模廝樣撒謊自欺,為自己的不夠成熟與勇敢找到撒賴的例證。

失去了才默然回想

《那些年》最動人的地方其實是男主角柯景騰和沈佳宜之間的曖昧。兩人明明都有意思,遊戲還可以玩那麼久,直到最後大家失去了,才猛然噙淚回想:「啊,為甚麼當年我們沒有在一起?」

也許因為我們都像柯景騰,根本就沒有我們所想那麼勇敢厲害;又也許因為我們根本就沒有想像中那麼愛對方,如果真的很愛很愛,我們怎可能甘願錯過?怎能忍受自己畢生最愛被其他人牽着抱着,餘生再也無法長相廝守?因此,唯一的結論只是,即使我們自以為有多愛對方,其實我們最愛的只是自己,怕失敗,怕出糗,怕破壞自己的美好形象,最後,也不過是太愛自己而已。

當下的我們愈骯髒醜陋,我們就愈需要《那些年》這種曖昧的純愛故事來淨化自己的人生。要是青春離你還近,你根本不必緬懷青春;要是你現在愛情幸福圓滿,你才不會有時間回憶多年前那段無法圓滿的愛情;要是你這些年來過得很好,又怎麼需要頻頻回顧那些年遺忘了的錯過與微小?

引用:
原帖由 r_t 於 2011-11-3 12:42 發表
(綜合報道)(星島日報報道)九把刀小說改編電影《那些年,我們一起追的女孩》票房報捷,在港掀起話題,不少記者致電問我有沒有相似的校園戀愛故事可以分享,一時間,彷彿所有人都因着中學時期的戀愛故事集體中毒 ...

THX FOR SHARING!

"也許因為我們都像柯景騰,根本就沒有我們所想那麼勇敢厲害;又也許因為我們根本就沒有想像中那麼愛對方,如果真的很愛很愛,我們怎可能甘願錯過?怎能忍受自己畢生最愛被其他人牽着抱着,餘生再也無法長相廝守?"
呢段好正, yes. 如果男主角好愛女主角, 點會錯過對方.

so this film警惕左我地唔好錯過機會, 因為機會走左捉唔返.

You are the apple of my eye 十分好看! 看後真有點返老還童的感覺
順帶大力推介另一套值得欣賞的好電影:
作死不離3兄弟, The 3 Idiots. 很有啓發性,諷刺現今社會,扭曲了的教育制度。
湯長老
四海五湖皆球友, 六合八方盡高 手。

發新話題