27 12
發新話題

[砌版討論] 想問玫瑰7 橫板配膠

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:49 移動

想問玫瑰7 橫板配膠

如題.玫瑰7 正反手配咩好,正手最好第二速下沈,有殺傷力(我唔鐘意高吊咁吊吊下)
反手有彈性,借力易,通常彈擊同起下旋。
2塊加埋希望係$400到
同埋想問佢玫瑰木痴膠好易甩,搞到果D外國膠縮水.有咩方法痴得實D,最好唔好傷塊板

您磨走表面果層光油就可以,我都系咁;
反手t64超正,R7,roxon450都5錯,
正手打neo省狂,t05,hexer,omega4....

面個層唔係護木劑黎?

玫瑰7 都好有彈力, 正手打大陸膠會armarm 好,
neo 省狂, neo 天極iii, 都ok
主拍 timo boll zlc 直拍 正手klt 紅鑽石, 反手 hexer

副拍 taksim 直拍 正手 klt 紅鑽石, 反手 yasaka rakza

副拍2 張繼科 正手 neo 省狂, 反手 yasaka rakza

天極會唔會唔夠快.配藍鯨2好唔好?

藍鯨2發力方面要求比較高,
因為玫瑰要發力打透板先好打.

天極同藍鯨2相比點樣,有咩好,有咩唔好

引用:
原帖由 ken 於 2011-10-29 21:18 發表
您磨走表面果層光油就可以,我都系咁;
反手t64超正,R7,roxon450都5錯,
正手打neo省狂,t05,hexer,omega4....
果層野唔磨得架!
主板:剛力 正手MXP 反手D-TECS 0.5
副板:羽佳純子 正手MXP 反手D-TECS 0.5
練習板:TIMO BOLL ALC- FL 正手 MX-P,反手T64
練習板:黑鐵牌大力神 正手MXP,反手T64
練習板:黑鐵牌普碳 正手MX-P反手T64
練習板:綠翡翠 正手MXP 反手仙人掌1MM
練習板YE GATIEN正手T05反手837,Stiga ROSEWOOD NCT V-FL 正手MXP,反手Screw soft
朗朗的主板:TIMO  BOLL ZLF FL 正手MX-P反手D-TECS

引用:
原帖由 y5y510769121 於 2011-10-29 20:39 發表
如題.玫瑰7 正反手配咩好,正手最好第二速下沈,有殺傷力(我唔鐘意高吊咁吊吊下)
反手有彈性,借力易,通常彈擊同起下旋。
2塊加埋希望係$400到
同埋想問佢玫瑰木痴膠好易甩,搞到果D外國膠縮水.有咩方法痴得實D,最好唔 ...
正手Baracuda,反手R7.
練習板:TIMO BOLL ALC- FL 正手 MX-P,反手T64
練習板YE GATIEN正手T05反手837,Stiga ROSEWOOD NCT V-FL 正手MXP,反手Screw soft
朗朗的主板:TIMO  BOLL ZLF FL 正手MX-P反手D-TECS

唔磨得?但華星個BOSS叫我磨左佢,佢話好多人都係咁

果層野係納米塗層,能作護木劑之用,防止水溶膠水浸入而侵蝕塊板。

引用:
原帖由 y5y510769121 於 2011-10-30 00:15 發表
唔磨得?但華星個BOSS叫我磨左佢,佢話好多人都係咁
玫瑰,水晶,CC5,cc7之類的板,最有用的就是面材.點會磨左佢WOR!有D人仲專登茶多層護木上木面架!
PS:我塊玫瑰5,兩面膠都是華星大陳生幫我貼架!

邊條友o甘傻走去磨左浸光油??
我都想知道.

但我對上兩次去,我貼一塊S2同BARACUDA去玫瑰5,佢幫我痴.最後2塊都自己甩左,搞到2塊都縮哂水,冇得用--

回復 1# 的帖子

正手配你rosewood 5果塊省狂,反手配你rosewood 5果塊hexer+ 都一樣ok

首先, Rosewood 面層的納米水晶塗層是不可以磨掉去 !
(否則塊板會一文不值, 後果自負)

買一枝好的膠水, 例如: Nittaku Fine Zip, 紅雙喜#15 (牛奶狀的), 雙魚無機

以上都可以貼得好實而且不傷底板/海綿 ! (經過實體測用)
<strong>橫板 : Juic Hinoki Carbon lll (ST)
正手 : Donic Bluestorm Z1
反手 : Tibhar Aurus Prime

橫板 : Butterfly W.Schlager FL (96g)
正手 : Tibhar Evolution MXP
反手 : Tenergy 64

Rosewood7 配膠 (around $400)

正手 : Neo 狂飆3 (39度) / Neo 天極2 (39度)

反手 : Omega4 Pro / Roxon 450
<strong>橫板 : Juic Hinoki Carbon lll (ST)
正手 : Donic Bluestorm Z1
反手 : Tibhar Aurus Prime

橫板 : Butterfly W.Schlager FL (96g)
正手 : Tibhar Evolution MXP
反手 : Tenergy 64

引用:
原帖由 y5y510769121 於 2011-10-30 00:34 發表
但我對上兩次去,我貼一塊S2同BARACUDA去玫瑰5,佢幫我痴.最後2塊都自己甩左,搞到2塊都縮哂水,冇得用--
縮左,茶澎漲劑可以大番!貼過就ok la!

其實海夫水溶打底膠水都黏力不錯,只不過要打4浸底嚮海綿度先發揮得比較好.

引用:
原帖由 jasonkywong 於 2011-10-30 00:41 發表
其實海夫水溶打底膠水都黏力不錯,只不過要打4浸底嚮海綿度先發揮得比較好.
我用開Donic!

27 12
發新話題
最近訪問的版塊