發新話題

[綜合技術] 談談您接發球心得

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 04:20 下沉
我食到飽晒都係唔明白

引用:
原帖由 jcyli 於 2011-10-19 11:35 PM 發表
我食到飽晒都係唔明白
點會

~超級榮譽~

引用:
原帖由 閃人 於 2011-10-19 23:37 發表

點會
認真…唔吹水

引用:
原帖由 jcyli 於 2011-10-19 11:38 PM 發表

認真…唔吹水
下次我開d您接吓,我發球都好轉,(個人意見)

~超級榮譽~

回復 21# 的帖子

我開個D發球你都唔肯食LA
緊係唔飽LA 咁揀飲擇食

引用:
原帖由 kanlok 於 2011-10-19 11:46 PM 發表

~超級榮譽~

引用:
原帖由 kanlok 於 2011-10-19 23:46 發表
= = 說話唔可以咁講
呢個…唔識解釋

回復 27# 的帖子

即係我個D唔好食LA 要食街外野都唔食屋企野

我食到飽晒都係唔明白

回復 28# 的帖子

原本我漏左…
除左接發球,我發球都是很差的 - -

美女廚房食了先講

引用:
原帖由 閃人 於 2011-10-19 23:19 發表

上升期!!轉旋最強
那又不一定,因為當球落於球檯的一刻,旋轉會迅速減弱,
而當球再次上升時因慣性問題!球會很快回復旋轉!所以當
球再次去到最高點,那時應該係最轉!所以正常較佳嘅回球
應該係上升前期,可惜上升前期多低於網,也大大增加了上
檯的難度!此外,若想擺好一個短球應當於球在上升前期!
而回接的球也大機會較低,這也因為慣性定律!甚麼是慣性
定律?可於發球時找出答案,你可嘗試於離球檯較高的位置
發球,你會發現球會彈得相當高,這就是慣性吧!

靜係睇接唔接到個波

接發球,我覺得兩個字,判斷!上下旋如果都弄不清,怎樣會是接得好.到我把球接得到,其它就是經驗和朋輩指點了!

最重要對眼一定要釘實對方塊板點磨個波.

師兄:晚上有空本人承意向您多多學習,指導
期待您pm回覆

同熟人打, 如果肯定接到, 盡量打對手較陘位置.  如果唔肯定接到, 盡量到檯.
板:Timo Boll ALC FL
膠: FH: ELS; BH: R7S
喜歡: 多板數來回

師兄你有你既道理.  

其實都參加過一的球局(8-11PM), 一來打完太夜, 打完成身臭汗, 沖涼又唔方便. 打球局間中有的師兄會指點下, 交流下技術同器材, 都幾開心.

其實我公司有檯, 打波唔晒錢, 一放工就可以打, 又有LOCKER, 沖涼又方便. 不過太多人BOOK, BOOK唔容易.

另外我係唔仲意打比賽.  一打比賽, 雙方都緊張, 技術發揮到8-9成已經係好.  上年有新同事話要參加公司比賽, 所以陪佢玩下一起比賽, 賽前預左好快被人KO.  比賽時都唔知有冇發揮到7成, 大家都好快被人KO.  依家好多時係靠同同事賽後自己檢討, 當然進步好慢.

師兄.  你係幾位肯認真答我問題既師兄.  我當左你地係我心中師兄.  其實我好多時都係自己諗, 有時希望睇下有冇其他意見, 驚自己既方法唔好.

玩波啱我,由直板二十年後變橫板,所以好雲,。
技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

發新話題
最近訪問的版塊