發新話題

乒乓球高手

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:36 移動

乒乓球高手

現在的乒乓球高手都是用錢堆出的,也難怪那些家長心痛,輸一分就心痛一下,分分都是錢,火紅火綠地,大聲小叫地,完全沒有儀態,比孩子還緊張,不就比賽吧!友誼第一,比賽第二的精神都死那裏去?不就用錢打出來的?你以為他們天生就是高手?我爸有錢,我也是高手!最見不得一些家長心高氣傲,看不起別人。

我女有錢,我也是高手

我都係
本帖最近評分記錄

~超級榮譽~

引用:
原帖由 dayman 於 2011-10-13 01:41 發表
現在的乒乓球高手都是用錢堆出的,也難怪那些家長心痛,輸一分就心痛一下,分分都是錢,火紅火綠地,大聲小叫地,完全沒有儀態,比孩子還緊張,不就比賽吧!友誼第一,比賽第二的精神都死那裏去?不就用錢打出來的? ...
什麼事那麼感慨啊?

個標題應該喺前面加返'當今', '如今', '現在',,, ,,, 以前及舊人仍是順其自然的.

現今的乒壇真係投放幾多,回報就幾多.....
同我當年打波完全兩碼事
本帖最近評分記錄

time, money, effort
本帖最近評分記錄
Bty innerforce 兩面反膠

衣家d家長比小朋友更加輸吾起。
本帖最近評分記錄

比錢學波有問題嗎

冇問題,系運動精神既問題。友誼第一,比賽第二。

公平的講, 家長對子女有期望是正常行為, 既然有期望, 當然要付出啦, 咁付出得愈多, 相對期望便愈大; 呢個只是機會成本既取捨. 現在小朋友絕不好過, 幼稚園入名校, 小學開始學習百般武藝, 運動樂器缺一不可;  父母子女在如此壓力下, 唔好話乒乓球之輸贏, 甚至讀書測驗稍為失準, 當晚真係開哂大片. 成年人可視乒乓球為一種運動, 但小孩子可以嗎? 乒乓球又好, 讀書又好, 彈琴又好, 都是他們作為未來競爭的一種工具, 當今世道如此, 夫復何言
所以父母有能力既, 都會不顧一切付出, 請名師教授是最基本動作, 至於小朋友是否能成為高手, 似乎與金錢無直接關係吧! 某些家長可能過份緊張, 令旁觀者側目, 但請相信 "天下只有不對之父母, 永無不是的雙親." 又何必執著於佢地既執著呢!!

本帖最近評分記錄

引用:
原帖由 Terence 於 13-10-2011 13:47 發表
公平的講, 家長對子女有期望是正常行為, 既然有期望, 當然要付出啦, 咁付出得愈多, 相對期望便愈大; 呢個只是機會成本既取捨. 現在小朋友絕不好過, 幼稚園入名校, 小學開始學習百般武藝, 運動樂器缺一不可;  父母子女 ...
真是"一語中的", 完全講出這一代父母的矛盾心情. 我諗只要付擔得起, 每一個父母都希望比最好的資源給子女, 從經濟角度睇, 這項投資往往是最蝕本, 因為不會是你投資一蚊, 就回報返一蚊比你, 父母其實明白此道理, 無奈 ....!

我自己都好努力希望在現今似是而非, 歪理滿地的風氣下保持一顆清醒的心...
本帖最近評分記錄

引用:
原帖由 dayman 於 2011-10-13 13:14 發表
冇問題,系運動精神既問題。友誼第一,比賽第二。
比錢學波代表冇運動精神嗎
本帖最近評分記錄

引用:
原帖由 Swirl 於 2011-10-13 14:26 發表

比錢學波代表冇運動精神嗎
比錢學乜野都好, 其實無問題. 但學左之後, 你祈望果樣野比番你回報同現實有不同時, 現在D人的反應就有D過份左.
本帖最近評分記錄
< -- 新手中的低手
< -- 弧圈再結合慢功

引用:
原帖由 alanchan 於 2011-10-13 14:42 發表

比錢學乜野都好, 其實無問題. 但學左之後, 你祈望果樣野比番你回報同現實有不同時, 現在D人的反應就有D過份左.
我只是唔同意樓主講,用錢可以成高手的道理
因為要成為高手,是要附出好多金錢以外的東西

引用:
原帖由 Terence 於 2011-10-13 13:47 發表
公平的講, 家長對子女有期望是正常行為, 既然有期望, 當然要付出啦, 咁付出得愈多, 相對期望便愈大; 呢個只是機會成本既取捨. 現在小朋友絕不好過, 幼稚園入名校, 小學開始學習百般武藝, 運動樂器缺一不可;  父母子女 ...
同意Terrence所言,但這些問題已經不是今時今日才發生,只是情況愈來愈激動吧了.對自己小朋友緊張,冇問題!但需知道呢個世界有贏,才會有輸!但我們覺得小朋友們比賽是想輸嗎?如果依家打波都這樣子都看不開,對將來小朋友長大工作時,有何好處?其他人會怎樣看他們?難怪D HR同事時時話d見工年輕人,很多事也冇主見,什麼事也要問父母!

而遠的不再說,說近的吧!小朋友愈來愈打得好是好事,整個乒界也刺激了很多.但如果因為一d外來事情,影響到整個賽事進行,又何必呢?難道在比賽中的小朋友會開心,快樂嗎?

對,天下無不是之父母,但誰想成為令子女不開心之父母?但現在的狀況是什麼,大家的眼睛看到就是什麼,不需多言!
本帖最近評分記錄

回復 12# 的帖子

其實你吾系好明我講既乜。

引用:
原帖由 dayman 於 2011-10-13 15:48 發表
其實你吾系好明我講既乜。
你講乜.....................

發新話題