發新話題

[是非] 打波為的是甚麼?為了嬴?為了面子

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 05:08 移動
其實大家既表達都係想"家長"及"小朋友"可以釋懷,
都是用正能量, 正面咁去面對任何負面的事情.

令我突然想起"便便"的廣告 :
其實"便便"只係好基本, 小朋友要有全面健康發展先係最重要....

就如乒乓球一樣, 只是小朋友成長過程當中一的項運動而已,
可以得到全面的發展, 先係正確和叻 !
<strong>橫板 : Juic Hinoki Carbon lll (ST)
正手 : Donic Bluestorm Z1
反手 : Tibhar Aurus Prime

橫板 : Butterfly W.Schlager FL (96g)
正手 : Tibhar Evolution MXP
反手 : Tenergy 64

引用:
原帖由 Bluemoon 於 2011-10-6 12:18 發表

我諗我可以同你分享一下我既故事, 我個囝囝也有過同樣既遭遇, 比人話企"dim解你咁屎波嫁!", 當囝囝告訴我之後, 我就問企"你自己dim 睇呢?", 企諗一諗之後話, "我現在的確對於企黎講係屎波, 但係我相信他朝有日我 ...
Support!!! add oil !!!

若孩子打波為了面子,我的面早已穿了,見骨了。

孩子輸波後,我通常摸下他的頭,若情況容許,Kiss或擁抱一下。看見他此刻輸波不開心,5分鐘後便開懷地和其他小朋友吹水,我便放心了。雖然輸了球賽,但增進EQ。 多點參加論壇 / 會所比賽,偶然獲獎牌或汽水,父子已經高興得像西班牙捧世界杯了。

<-->
.

引用:
原帖由 笑哈哈 於 2011-10-7 11:54 發表
你真的是好爸爸!還真要跟你學習!最近我還黑面呢!
若他比賽態度差,Hea打或早放棄,我都面黑架!不過只能維持30分鐘,然後一齊去食Mcxxxxxx。冇計,冇仇不成父子。

回復 15# 的帖子

受教了

引用:
原帖由 車神爸爸 於 2011-10-7 11:46 發表
若孩子打波為了面子,我的面早已穿了,見骨了。

孩子輸波後,我通常摸下他的頭,若情況容許,Kiss或擁抱一下。看見他此刻輸波不開心,5分鐘後便開懷地和其他小朋友吹水,我便放心了。雖然輸了球賽,但增進EQ。 多 ...
通常爸爸都比較緊張輸贏,車神爸爸真是難得的好爸爸 輸贏真的不太重要,好像貓哥說,一塲比賽只有一個冠軍,除了本身有一定的水準外,還要很多配合....在我眼中最重要是小朋友能認真地作賽和享受比賽的過程

我喜歡TT, 勝了故然是喜, 但輸又可妨.
的確TT勝波是從輸波起, 是必須從輸波學習的.
我感到對小朋友, 這份經驗是寶貴的. 因為, 不少新一代, 是輸不起, 自少便學曉從輸到贏,
正因為, 一步一足印, 得來不易, 這才珍貴. 人生何嘗不是這樣.
勝而驕, 是人之常情, 但亦是人之劣根性, 這是我常犯的. 切戒, 切戒.
主是我牧人, 我是主小羊

引用:
原帖由 kenfu 於 2011-10-6 11:14 發表
I am willing my son good at study more than TT. TT in HK is just for a hobby.
Thus, don't waste much time & don't hurt child's self-confidence in TT competition.
me 2, that's is my concern , my son 5 years old , don't know tt is good for him , but it seems very difficult to get a good result.

家長們,清醒吧,,,孔子有一句話,叫,,,,,,,,忘記了。。。。
打每一球都要思考
享受每一球的變化

ncc321 二世

回復 43# 的帖子

發新話題