42 123
發新話題

[是非] 打波為的是甚麼?為了嬴?為了面子

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 05:08 移動

打波為的是甚麼?為了嬴?為了面子

TAKE IT EASY. SOME PEOPLE LUNG SPEAKING MORE THAN NORMAL SPEAKING

<-->
.

引用:
原帖由 笑哈哈 於 2011-10-6 09:53 發表
我相信大部份家長給小朋友打波為的是為興趣呢!不是為出名利、搵學校、有目的的....
作為家長嬴了固然開心,但不值得驕傲!不值得自滿!不值得四處欏彩,四處取笑別人的失敗
失敗的不要氣餒,只要努力,天時地利總有 ...
表揚你是一個既感性, 又理性的榜樣家長
講得到題又不太過火, 好一句"人在做, 天在看"
完全收到晒 !
<strong>橫板 : Juic Hinoki Carbon lll (ST)
正手 : Donic Bluestorm Z1
反手 : Tibhar Aurus Prime

橫板 : Butterfly W.Schlager FL (96g)
正手 : Tibhar Evolution MXP
反手 : Tenergy 64

人家的品評有善意有惡意,有無的放矢,有言之有物........

自己細心分析一下,有則改之,無則加勉..............

不要太介懷人家的話,人比人比死人。

小孩子健康愉快成長就好了,惡性競爭只會令家長及小朋友帶來壓力。
約 翰 一 書 4:20 人 若 說 我 愛 神 , 卻 恨 他 的 弟 兄 , 就 是 說 謊 話 的 ; 不 愛 他 所 看 見 的 弟 兄 , 就 不 能 愛 沒 有 看 見 的 神。

學習了
wlwlwl
Forehand: inverted
Backhand: Tibhar Grass Dtecs

我講個笑話比大家聽下:
<---笑話開始--->
有一日有個小朋友在大型的比賽中直落3局都係輸11 : 7比對手.
之後個家長大大聲罵個小朋友, 點解係打得敢差架, 我買左世上最貴的球拍比你, 用左成5百萬重金禮聘世界排名第一的XXX球員同你練左一個月, 你最少都要打敗世界排名第十LA, 點可能輸比呢D對手架.
<---笑話完--->

現在小朋友打乒乓球, 家長係為了一紙証書, 用來將來升中時可入名校的去加分用的.

以結果論家長係因應香港教學文化去為小朋友鋪路係無錯的. 但輸了的時候, 間接影響小朋友的路時, 這責任全由小朋友去負??

所以乒乓球變成手段係唔係真係好, 真係值得我地去好好思考一下.
< -- 新手中的低手
< -- 弧圈再結合慢功

引用:
原帖由 笑哈哈 於 2011-10-6 10:57 發表
我同意現今教育要18般武藝 +特異功能
但願我能以小朋友為出發點....
不要只看名排,要看是否合適小朋友!
正解!!!!!!!!!!!!!!
< -- 新手中的低手

引用:
原帖由 kenfu 於 2011-10-6 11:14 發表
I am willing my son good at study more than TT. TT in HK is just for a hobby.
Thus, don't waste much time & don't hurt child's self-confidence in TT competition.
引用:
原帖由 笑哈哈 於 2011-10-6 11:28 發表
我也是  
..............

GOOD FATHER
<-->
.

引用:
原帖由 笑哈哈 於 6-10-2011 09:53 發表
我相信大部份家長給小朋友打波為的是為興趣呢!不是為出名利、搵學校、有目的的....
作為家長嬴了固然開心,但不值得驕傲!不值得自滿!不值得四處欏彩,四處取笑別人的失敗
失敗的不要氣餒,只要努力,天時地利總有 ...
我諗我可以同你分享一下我既故事, 我個囝囝也有過同樣既遭遇, 比人話企"dim解你咁屎波嫁!", 當囝囝告訴我之後, 我就問企"你自己dim 睇呢?", 企諗一諗之後話, "我現在的確對於企黎講係屎波, 但係我相信他朝有日我會超越企....." 我即時感到很安慰, 因為無論日後囝囝是否真的可以超越企, 最起碼囝囝不會因此而洩氣,講真句, 係我地人生的路途, 不時都會有類似黎d人來打擊你, 我覺得黎件事係最好既段練機會. 我聽完囝囝既回答之後, 我話 "我好高興你有黎個想法, 咁你就為自己加油啦, 不過, 我希望你明白他朝如果你遇比你球技差的球員, 謹記要用鼓勵的說話而不是看低別人, 因為每個人都會經歷"屎波"既時期"

笑哈哈, 我覺得個囝比人咁話無需太介懷, 不過如果我地可以將黎d事變為活生生的生命教育, 對我地小朋友黎講未嘗不是一件好事, 最重要係我地家長自己dim睇,dim教.
本帖最近評分記錄

引用:
原帖由 Bluemoon 於 2011-10-6 12:18 發表

我諗我可以同你分享一下我既故事, 我個囝囝也有過同樣既遭遇, 比人話企"dim解你咁屎波嫁!", 當囝囝告訴我之後, 我就問企"你自己dim 睇呢?", 企諗一諗之後話, "我現在的確對於企黎講係屎波, 但係我相信他朝有日我 ...
好教材
wlwlwl
Forehand: inverted
Backhand: Tibhar Grass Dtecs

各位都係EQ高的好家長~~~~~~
< -- 新手中的低手

每年乒乓球圈都有無數的比賽, 但每一個比賽都只有一個優勝者. 輸了的都是失敗者嗎?
正如 Ycfu 所言, 批評也有有善意或惡意的分別, 凡是第三者轉述的說話, 我都保留三分 ,
因為同一句說話的語氣, 態度, 眼神都是文字不容易表達出來的, 除非我聽耳所聞, 否則我不會儘信.

如果有人說你小朋友打得唔好, 情況可能只兩個

1) 本身水平低, 技術未到家, 俗稱"屎波"
2) 本身有一定水平, 只是發揮不合付理想, "無態"

前者可以透過加強訓練, 慢慢段練好基本功, 從而改善技術
后者便要找出原因, 為什麼應有的水平發揮不出來, 然后對症下藥, 將問題解決

其實小朋友能代表學校參加學界精英已証明小朋友在學校已是數一數二
輸的是波, 贏的是經驗,  今日輸波唔代表永遠輸波, 只要不放棄一定看到成果的一天
麥景皓小學時代無人認識, 一個大奬都未拿過, 結果今年獲得全港甲組冠軍

貓仔去年無論是丁組, 恒生學界, 甚至學界精英都是一出場便輸, 一場都未羸過
賽后都有無數人話佢屎波, 而我們可以做的只是透過練波增強實力,
儘量幫佢找最適合佢的教練 (沒有最好的, 只有最適合的),
參加多 D HKTTF 的比賽, 比佢輸多D, 慢慢小朋友便會不知不覺的成長

每人的長處, 天份都不同. 你小朋友有的長處, 也可能是其它小朋友望塵莫及
共勉之

引用:
原帖由 Bluemoon 於 2011-10-6 12:18 發表

我諗我可以同你分享一下我既故事, 我個囝囝也有過同樣既遭遇, 比人話企"dim解你咁屎波嫁!", 當囝囝告訴我之後, 我就問企"你自己dim 睇呢?", 企諗一諗之後話, "我現在的確對於企黎講係屎波, 但係我相信他朝有日我 ...
講得太好了
試問邊個小朋友唔會經歷"屎波"這階段呢!!!
tungfai

引用:
原帖由 mao 於 2011-10-6 14:23 發表
每年乒乓球圈都有無數的比賽, 但每一個比賽都只有一個優勝者. 輸了的都是失敗者嗎?
正如 Ycfu 所言, 批評也有有善意或惡意的分別, 凡是第三者轉述的說話, 我都保留三分 ,
因為同一句說話的語氣, 態度, 眼神都是文 ...
<-->
.

42 123
發新話題