發新話題

轉橫板, 會有轉機嗎?

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:36 移動
轉唔知得唔得.但唔轉一定唔得     
打每一球都要思考
享受每一球的變化

ncc321 二世

唉, 打左咁多年直板,  感情深厚, 真係唔捨得, 而且我咁鐘意王皓既全橫打.

引用:
原帖由 閃人 於 2011-9-16 17:32 發表

我想借oc
2塊 OC 年頭都已經放賣了....
<strong>橫板 : Juic Hinoki Carbon lll (ST)
正手 : Donic Bluestorm Z1
反手 : Tibhar Aurus Prime

橫板 : Butterfly W.Schlager FL (96g)
正手 : Tibhar Evolution MXP
反手 : Tenergy 64

引用:
原帖由 jcclee 於 2011-9-17 12:14 AM 發表

2塊 OC 年頭都已經放賣了....
cl,st柄,

和您一樣st柄打得適合

~超級榮譽~

引用:
原帖由 Georgett 於 2011-9-16 18:17 發表

你有冇陳玘果塊橫板呀? 我好鐘意睇佢打波架.
Stiga Energy wood ?
Stiga Ebenholz 7 ?
雙魚杞 ?

之前2 塊 Stiga 都有, 不過後來放晒 (因為我只有地方 keep 50塊板, 是我的合法 Quota)

但我覺得你應該先試狂飆王橫板 (因為你自己而家都係打緊狂飆皓直板, 手感會相似)
本帖最近評分記錄
<strong>橫板 : Juic Hinoki Carbon lll (ST)

橫板 : Butterfly W.Schlager FL (96g)

回復 45# 的帖子

好呀, 你有?

回復 45# 的帖子

其實我拎番自己塊直板當橫板打一樣得啫, 唔駛借了, THX~

引用:
原帖由 alanchan 於 2011-9-16 17:43 發表
我自己呢, 細細個在文具鋪買快流星, 打石檯的.

之後中學無打, 又之後上左去高d的地方之後, 就由橫板打起, 叫做有練過下.

做野之後又N年無打, 但前幾年打番橫板後, 有日XX痕(註1), 覺得日直個樣好靚仔, 敢就打左 ...
好有深意

引用:
原帖由 Georgett 於 2011-9-17 13:00 發表
好呀, 你有?
可以借俾你試練呀 !

都係唔駛住了, THX先~

我小學打直板,上了初中.就轉橫板至今了!
主板:剛力 正手MXP 反手D-TECS 0.5
副板:羽佳純子 正手MXP 反手D-TECS 0.5
練習板:TIMO BOLL ALC- FL 正手 MX-P,反手T64
練習板:黑鐵牌大力神 正手MXP,反手T64
練習板:黑鐵牌普碳 正手MX-P反手T64
練習板:綠翡翠 正手MXP 反手仙人掌1MM
練習板YE GATIEN正手T05反手837,Stiga ROSEWOOD NCT V-FL 正手MXP,反手Screw soft
朗朗的主板:TIMO  BOLL ZLF FL 正手MX-P反手D-TECS

轉握拍法后,會用放幾多時間練?
如果練波時數不變效果不大.

我今日打波, 睇到隔離枱有個阿叔橫打, 質量唔錯, 可以給人致命一擊...原來
橫打也可以有這樣的威力( 我不嬲以為橫板會好一些, 質量會高一些)...

引用:
原帖由 Georgett 於 2011-9-19 23:01 發表
我今日打波, 睇到隔離枱有個阿叔橫打, 質量唔錯, 可以給人致命一擊...原來
橫打也可以有這樣的威力( 我不嬲以為橫板會好一些, 質量會高一些)...
哈哈哈哈 ~ 各有各好, 只是你和我都未能做到 !

回復 54# 的帖子

冇錯, 只係我未掌握到橫打的精髓, 發力的時間...
P.S. 我琴日都試過用橫板同朋友打, 唔太習慣, 很不順手, 只打了一陣
又轉番直了, HAHA.

我橫板從來不懂拉波,白紙一張,上手比較容易
不是一朝一日可以,我都找教練指導,正確拉波手勢

~超級榮譽~

不是橫直板來 定一個人水平
是 橫板  直板  適不適 合自己!
最重要是有沒 高人指點!同你的對手 是什么水平!
你日日和馬琳  張繼科 練波,你就算 打削球 我諗全香港都冇乜人WIN 到你。
但是  只是想換板 來提高水平,我想效果不會太大 ,對不起,我說話直接了點。祝 你球技 有所突破
本帖最近評分記錄
針灸博士研究生(國務院博士一等獎獲得者)
香港註冊,中國註冊醫生(中西醫結合)
香港地址:九龍奧運站博文街32號福群商場29D地舖 (週一至六 早上11:30- 晚上7:00)
香港電話 : 6762 4912 (請先預約)

橫板易上手 但難精通~~
正板難上手 但精到之後會好強~~
YEO
正手 : 狂飆3
反手 : baracuda

引用:
原帖由 kangaroo626 於 2011-9-20 23:01 發表
橫板易上手 但難精通~~
正板難上手 但精到之後會好強~~
乒乓球一向易學難精

其實任何運動都係難精架啦.

發新話題