發新話題

轉橫板, 會有轉機嗎?

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:36 移動
引用:
原帖由 jcclee 於 2011-9-16 17:29 發表
學埋橫板都冇壞 ! (學識後又冇人會迫你轉既)

我自小時侯都是只識用直板, 後來轉了橫 (至今轉了4 年)

想借甚麼的橫板隨時出聲, 可以借給你試練.
你有冇陳玘果塊橫板呀? 我好鐘意睇佢打波架.

我都轉左橫板,正手好好拉,反手好難,
反而我覺得要走多左,可能我是進攻形掛......
用左橫板,整體實力會拉低,要代時間磨練,
你遇好似重頭學過咁,都好曬時間,所以從小就要選定好球板,
大世所吹,橫板也....

引用:
原帖由 nwa10 於 2011-9-16 06:19 PM 發表
我都轉左橫板,正手好好拉,反手好難,
反而我覺得要走多左,可能我是進攻形掛......
用左橫板,整體實力會拉低,要代時間磨練,
你遇好似重頭學過咁,都好曬時間,所以從小就要選定好球板,
大世所吹,橫板也....
,反手好難

~超級榮譽~

我都覺得橫板反手係難, 仲直板橫打仲難.

聽講閃人成人去唔同區操波個禾,
有機會要同你打下....

有一個國內留學生(好水平),他忠告我,如果橫板接發球沒有擰
叫我已後不要打橫板,所以努力練習.個人意見

~超級榮譽~

不妨一試…試下無壞的
同其他乒友打波時,借黎打打…好快就會感受到咩板岩你的

相信很多乒友都試過徘徊係直板同橫板中間的

引用:
原帖由 nwa10 於 2011-9-16 06:28 PM 發表
聽講閃人成人去唔同區操波個禾,
有機會要同你打下....
對,差不多日日都練,今日休息好累,一定有機會多謝您

~超級榮譽~

引用:
原帖由 jcyli 於 2011-9-16 06:32 PM 發表
不妨一試…試下無壞的
同其他乒友打波時,借黎打打…好快就會感受到咩板岩你的

相信很多乒友都試過徘徊係直板同橫板中間的
我只是保留np700.到老了走不動打長膠定下定下

~超級榮譽~

我年幾前買左塊橫板(藍水晶), 想試試會否岩自己, 但只打左一兩次就賣了, 因為好唔慣, 技術大跌, 太唔順手.

直拍橫打我都是練左幾課渣,以前是用單面直板,
我剛剛比賽用番直板橫打又好d禾,
對個丙丁組,都有得打下,
好似有d進步禾,應該直拍橫打容易過橫拍既.....

我都是練好後,才用橫板比賽啦,
如果唔係,食硬腸蛋...

for me 永遠都係最初選擇嘅路最適合自己
撥開雲霧見青天呀朋友
發球搶攻前三板
側身爆衝攻破綻

我小學生最初選擇,打地波 藍色菠蘿粒仔

~超級榮譽~

王勵勤原本係直板的, 入了專業隊才轉了橫板,  乒乓小王子都係由直轉橫的,  其實有時覺得用直定橫早已定型, 我打法發揮不到直板的優點, 沒有前三板, 我打法前後發制人, 先控後攻,.我都由直改橫兩個月了, 我比你困難得多, 我以前是直板, 一面長膠,一面反膠, 現在是橫板兩面反貼, 單是正手, 擊球的位置及手感已經有別, 有時覺得橫板的步法要求不比直板低, 基本上起碼要打番三個月才能摸到擊球點及控到球,
本帖最近評分記錄

反而我覺得橫板反手易打過正手  ( 我正反手都很水皮的,只是感覺上,反手容易掌握一點 )

回閃人:我都正在學習接發球擰波…的確很有趣

引用:
原帖由 jcyli 於 2011-9-16 08:55 PM 發表
反而我覺得橫板反手易打過正手  ( 我正反手都很水皮的,只是感覺上,反手容易掌握一點 )

回閃人:我都正在學習接發球擰波…的確很有趣
互相比心機, 接唔好發球,無得打

~超級榮譽~

反而我覺得橫版反手拉波重易過正手拉波
本帖最近評分記錄

支持~~~~
高禮澤佢由右手轉左手咪仲難,
最後都系成功

我覺得最緊要好玩,橫板拉得舒服,發力呢家野、無論直橫發得好都唔會太差。至於反手,有人一放就自然有橫打,我就肚腩肌左住。正反轉板直板快好多!

如果走位發力唔多完美,好應該多練習、好過轉打發。

.

本帖最近評分記錄

發新話題