72 1234
發新話題

轉橫板, 會有轉機嗎?

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:36 移動

轉橫板, 會有轉機嗎?

小弟用緊直板, 近數年來技術停濟不前, 試過好多方法都冇用, 唔想原地踏步,
突然唸到轉用橫板, 唔知會唔會有新既希望呢? 有冇成功既例子講黎聽吓呀?

橫板相持強d 步法小d

我都曾經用過幾次橫板, 感覺是反手力量大, 防守好, 步法既要求相對會細一些, 但發球就不太順手.

轉用橫板, 唔知會唔會有新既希望呢? 成功既例子;-
MA LIN  ->MA LONG
<-->
.

引用:
原帖由 Georgett 於 2011-9-16 16:53 發表
小弟用緊直板, 近數年來技術停濟不前, 試過好多方法都冇用, 唔想原地踏步,
突然唸到轉用橫板, 唔知會唔會有新既希望呢? 有冇成功既例子講黎聽吓呀?
changed too Me before form3 and form 4 still 直板, in last two month i changed it

橫板既正手進攻唔夠直板好~~
直板有得推擋~~橫板無~我已經覺得好難
YEO
正手 : 狂飆3
反手 : baracuda

手法步法都不一樣,三思後行吧

~超級榮譽~

引用:
原帖由 john88 於 2011-9-16 17:06 發表

changed too Me before form3 and form 4 still 直板, in last two month i changed it
你轉左橫板

回復 6# 的帖子

我本身既打法係反手全橫打, 係冇傳統既推擋.  
打法其實都好似橫板.

回復 6# 的帖子

打法其實都好似橫板.

引用:
原帖由 Georgett 於 2011-9-16 17:13 發表
打法其實都好似橫板.
咁你可以就用依家塊直板來練下橫板先, 起碼唔洗哂錢
本帖最近評分記錄
wlwlwl
Forehand: inverted
Backhand: Tibhar Grass Dtecs

橫板反手發力幅度不同直板,拉波手法都不同
本帖最近評分記錄

~超級榮譽~

唔知 打開直板 轉橫板 辛苦d, 定係 打開橫板 轉直板 辛苦d 呢 ?.?
< -- 新手中的低手
< -- 弧圈再結合慢功

回復 13# 的帖子

問您自己都知

~超級榮譽~

學埋橫板都冇壞 ! (學識後又冇人會迫你轉既)

我自小時侯都是只識用直板, 後來轉了橫 (至今轉了4 年)

想借甚麼的橫板隨時出聲, 可以借給你試練.
<strong>橫板 : Juic Hinoki Carbon lll (ST)
正手 : Donic Bluestorm Z1
反手 : Tibhar Aurus Prime

橫板 : Butterfly W.Schlager FL (96g)
正手 : Tibhar Evolution MXP
反手 : Tenergy 64

引用:
原帖由 jcclee 於 2011-9-16 05:29 PM 發表
學埋橫板都冇壞 ! (學識後又冇人會迫你轉既)

我自小時侯都是只識用直板, 後來轉了橫 (至今轉了4 年)

想借甚麼的橫板隨時出聲, 可以借給你試練.
我想借oc

~超級榮譽~

我自己呢, 細細個在文具鋪買快流星, 打石檯的.

之後中學無打, 又之後上左去高d的地方之後, 就由橫板打起, 叫做有練過下.

做野之後又N年無打, 但前幾年打番橫板後, 有日XX痕(註1), 覺得日直個樣好靚仔, 敢就打左日直兩年.

之後波友Kanlok比我試左快中直OC, 搞到我又Y痕(註2), 又去買快OC想練一下直板橫打.

講起上來, 真係乜都唔勁, 最勁就係比波友沖爆

註1: 請自行想像XX為何物
註2: 請自行想像Y為何物
本帖最近評分記錄
< -- 新手中的低手
< -- 弧圈再結合慢功

回復 15# 的帖子

咁多謝先...等我再唸唸先.

回復 17# 的帖子

註1: 自行想像skx為關刀
註2: 自行想像y,c為木劍

~超級榮譽~

我最初係左推右攻的, 後來跟左教練學埋橫打作輔助, 再後來想了很久, 放棄埋推擋, 轉做全橫打, 我唔想浪費太多時間,
只想把自己整體既實力提升.
本帖最近評分記錄

72 1234
發新話題