23 12
發新話題

給小孩子打波的目的?

給小孩子打波的目的?

強身健體
求名逐利
為港爭光
入讀名校
耀武揚威
打乒超聯/馬拉松/學界杯
打敗貓仔/鴨仔/雞仔/趙仔/軒仔/肥仔
為杯汽水
其實無目的, 只是啱啱遇到剛剛
老左可以陪我打波

歡迎隨便分享!
香港乒乓網
查詢電話:97020720
就是忘記背後,努力面前的,向著標竿直跑。腓三:14

死喇咁樣寫我怕無人敢答
防守王話....個個家長都話強身健体GA LA
香港乒乓網
查詢電話:97020720
就是忘記背後,努力面前的,向著標竿直跑。腓三:14

變做投票貼就夠膽答架啦

磨練輸完又來打過,遲早打低貓貓的不死精神

多門手藝.

細路仔打波緊係為杯汽水啦!
本帖最近評分記錄
  • (=^x^=) +5 好波 2011-9-10 11:49

給小孩子打波的目的?, its really a good question.
強身健體............swimming or track and field are more suitable
求名逐利............participate in the above 2 sports could get more medal and trophy within a year.
為港爭光............too remote
入讀名校............not so popular as the above 2 sports
耀武揚威............better train karate, muay thai or other martial arts
打乒超聯/馬拉松/學界杯......its happy to go with children and share the atmosphere
打敗貓仔/鴨仔/雞仔/趙仔/軒仔/肥仔...no comment
為杯汽水............when someone goes to train tt with me, I could sponsor whom at lease 3 cup of Diet Coke.
只是其實無目的, 只是老左可以陪我打波......This is the main reason, not only 老左, even可以陪我打波 right now.

Actually, playing table tennis can provide a good training of flexibility, agile body, and fast reaction for the kid.

Bty innerforce 兩面反膠

為左沖爆貓哥
本帖最近評分記錄
  • (=^x^=) -3 唔好問我點解要扣你分, 因為論壇是無公義, ... 2011-9-10 11:51
``_||私ゾやスギメ愛ウネエ*░(((

乒匯乒乓球會
逢星期四 8:00-11:00pm 歌和老街室內運動塲

强身健体就一定la!
1,當為一種興趣.
2.佢大個左,我又多隻腳打波,唔洗週圍夾波友時間.
3.可親子
4.最好入到校隊la!
主板:剛力 正手MXP 反手D-TECS 0.5
副板:羽佳純子 正手MXP 反手D-TECS 0.5
練習板:TIMO BOLL ALC- FL 正手 MX-P,反手T64
練習板:黑鐵牌大力神 正手MXP,反手T64
練習板:黑鐵牌普碳 正手MX-P反手T64
練習板:綠翡翠 正手MXP 反手仙人掌1MM
練習板YE GATIEN正手T05反手837,Stiga ROSEWOOD NCT V-FL 正手MXP,反手Screw soft
朗朗的主板:TIMO  BOLL ZLF FL 正手MX-P反手D-TECS

引用:
原帖由 太陽之子 於 2011-9-10 09:35 發表
為左沖爆貓哥
支持X2.

為港爭光
強身健體
求名逐利
Timo Boll ALC FL+Tenergy05+Roxon
Timo Boll ALC FL+Baracuda+Tenergy64

其實無目的, 只是啱啱遇到剛剛 打完個小型網球體育老師叫我去打乒乓球咪去學啦

[quote]原帖由 (=^x^=) 於 2011-9-10 03:29 發表
強身健體
求名逐利
為港爭光
入讀名校
耀武揚威
打乒超聯/馬拉松/學界杯
打敗貓仔/鴨仔/雞仔/趙仔/軒仔/肥仔
為杯汽水
其實無目的, 只是

為左打爆個乒乓波!!!
討厭輸波,但無奈已成習慣!

Share with your suggested reasons above.
Just to get a balanced life (in future) for your children

根據非正式統計,喜歡打乒乓球的人頭腦較靈活,身手較敏捷,鬥志比較強,身心較健康,朋友比較多.......
約 翰 一 書 4:20 人 若 說 我 愛 神 , 卻 恨 他 的 弟 兄 , 就 是 說 謊 話 的 ; 不 愛 他 所 看 見 的 弟 兄 , 就 不 能 愛 沒 有 看 見 的 神。

每位家長大致都希望比小朋友打乒乓波多D,小D玩電腦.跟住揾一些心儀的學校.做埋校隊,為學校爭光.   
現時上學不單是讀書,還很看重體藝方面!要做到兩邊平衡.小朋友,家長都辛苦! 政府口語話讀書不是求分數,但試問;如無合格的分數,那有邊間學校,或公司收你呀!

通常小朋友細細個唔識自己話"我好想打乒乓波!", 大部份都係家長見企地無mud世藝, 不如打下波啦, 強身健體唔洗hai都好呀, 最初既出發點都係好純真.  

不過之後見個小朋友好似越打越好喎, 有時都打到支汽水番黎喎, 咁有部份家長既心魔就出黎啦 (小朋友自己其實仍然好純真, 有得贏吓就好開心...), 家長對小朋友既要求就就比以前更加複雜 :  打低隔離屋阿B仔啦 , 再打低埋隔離學校阿豬仔啦 , 求名逐利, 入讀名校, 耀武揚威, 最好就為港爭光, 咁就光宗耀祖囉 ....

深淵越踏越深 , 有d人就不能自拔, 講真香港有幾多個第一, 有d好彩既就清醒過來, 反思下自己的目的 ...

我既目的好簡單, 當然強身健體兼令企地唔洗hai成日打機黎個目的係大前題, 我最想令我小朋友學習"輸得起", 我唔係講到懶偉大, 而事實上做人只要輸得起, 就有贏的機會.  好似我既偶像Steve Jobs, 唉! 禁不住再提起企(近日相信大家都不停聽或睇到企既生平, 在此不再詳述..) 每次成功既背後都係輸到好徹底再起番身.

如果可以係打波 (其實其他運動都係)之中學到打不死, 輸左再黎過既精神, 咁我已經送左一份令企終生受用既禮物,

唔好意思, 篇幅稍長, 悶親大家 :-)

引用:
原帖由 Bluemoon 於 2011-10-11 09:22 發表
通常小朋友細細個唔識自己話"我好想打乒乓波!", 大部份都係家長見企地無mud世藝, 不如打下波啦, 強身健體唔洗hai都好呀, 最初既出發點都係好純真.  

不過之後見個小朋友好似越打越好喎, 有時都打到支汽水番黎喎,  ...
『書』得『喜』…呢句好。我教囡囡對住自己打,打得低自己就最叻!

入讀名校????

話說昨晚有個新隣居黎打波,
我問佢係唔係新搬入黎, 佢話唔係, 係佢個九歲女入左校隊所以黎打波,
佢話小學生要參加課外活動,小女子打乒乓球. 如羸左獎,會易D入名校.

我念可能真係out左, 打波打得好, 真的可以入名校,  

23 12
發新話題